https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/produkce-medu-loni-klesla-pod-5000-tun-to-je-nejmin-od-vzniku-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Produkce medu loni klesla pod 5000 tun, to je nejmíň od vzniku ČR

9.3.2021 01:03 | PRAHA (ČTK)
Nejvíce medu se do ČR loni dovezlo z Ukrajiny, šlo o více než 1000 tun. Následovalo Slovensko a Moldavská republika.
Nejvíce medu se do ČR loni dovezlo z Ukrajiny, šlo o více než 1000 tun. Následovalo Slovensko a Moldavská republika.
Foto | estelheitz / Pixabay
Produkce medu loni v ČR klesla meziročně o zhruba 40 procent na 4997 tun. ČTK to zjistila z webu Českého statistického úřadu. Podle dat ČSÚ je to nejméně od roku 2002, od kdy publikuje časové řady, podle starších dat ministerstva zemědělství jde o nejhorší výsledek minimálně od vzniku ČR v roce 1993. Jak však dnes ČTK řekla předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová, někteří pamětníci mezi včelaři tvrdí, že jde dokonce o nejhorší rok za poslední půl století. Na vině podle ní není koronavirus, nýbrž loňské jarní počasí.
 

Počet kmenových včelstev meziročně přitom klesl jenom o 3000 na 642 000. Podle Machové zimu nepřežila až pětina včelstev, včelaři však poté často tvořili oddělky, které se do počtu nových včelstev započítaly. "Oddělky jsou ale také na úkor medu, není z toho žádný užitek," dodala předsedkyně. Podle ní šlo o velmi špatnou sezonu, kdy na jaře hodně pršelo, včely tak nemohly létat v čase, kdy potřebují sbírat pyl. Navíc podle ní byla na ně zima. V létě se pak ve velkém množství rojily. "Když se vám vyrojí, tak vám také nedají užitek," vysvětlila Machová. Nakonec podle ní prakticky vůbec nebyl medovicový med.

Některé včelařské organizace tvrdí, že úhyny byly i horší. "Na jaře 2020 byl úhyn včelstev okolo 60 procent, letos je predikce úhynů v rozmezí okolo 30-35 procent podle lokality," popsal Kamil Kurtin z Asociace komerčních včelařů.

Nižší produkce medu z předchozího roku nemá podle Milana Špačka z firmy Medokomerc vliv na ceny. U včelařů se podle něj pohybuje mezi 150 až 200 korunami za kilogram, v obchodech mezi 130 až 180 Kč podle sezónních a slevových akcí. Cena medu v ČR je ale podhodnocená, v některých sousedních státech je o několik desítek korun vyšší, dodal.

Nejvíce medu se do ČR loni dovezlo z Ukrajiny, šlo o více než 1000 tun. Následovalo Slovensko a Moldavská republika. "Dovozové medy jsou podrobeny přísným laboratorním testům a kontrolám ze strany Státní veterinární správy. Pro českého spotřebitele představují dovozové medy možnost obohacení jídelníčku díky rozdílné chuti, barvě, složení či době krystalizace. Složení míchaných medů pochází z Německa, které patří v konzumaci medu ke světové špičce," dodal Špaček.

Spotřeba medu předloni v ČR činila zhruba 0,9 kilogramu, meziročně klesla o 2,2 procenta. V roce 2010 byla 0,7 kg na osobu.

Podle Machové nemají včelaři v současném lockdownu problém dostat se k úlům. Včela je považovaná za hospodářské zvíře, mají tak výjimku pro cestování mezi okresy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

9.3.2021 08:09
Včely máme k opylení západní části Jistebnice. Já 4, manželka patery. Že nebyl med? Nás to nezabije. Je to příroda.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

9.3.2021 14:02
"Produkce medu loni klesla pod 5000 tun, to je nejmíň od vzniku ČR". A jak to bylo před vznikem ČR?
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

15.3.2021 12:47 Reaguje na Jiří Daneš
Právě že za Rakouska-Uherska jsem se stali včelařskou velmocí, díky patentům Marie Terezie, která potvrdila osvobození včelařů od daní (potvrdila patenty Karla IV), zakázala šlechtě bránit včelařům přistavovat úly k panským polím, založila včelařské školy (v Čechách v Novém Kníně a v Brně, v Rakousku ve Vídni), a nakázala učitelům a farářům chovat včely. Proto také většina oběvů ve včelaření přísluší právě kněžím.
Poté co jsme rozbili RU to šlo jen z kopce.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

9.3.2021 14:28
"Produkce medu loni klesla pod 5000 tun, to je nejmíň od vzniku ČR". A jak to bylo před vznikem ČR?
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

15.3.2021 12:42
Mě by jen zajímalo jak to zjišťují? Protože statistický úřad má jen ten formulář, který je součástí žádosti o dotaci 1.D. S tím jak se stále mění byrokracie okolo této dotace, tak plno včelařů o tuto dotaci ani nežádá, neb jim těch pár korun za ty nervy nestojí (tedy ani nevyplňují formulář pro statistický úřad). A když už někdo vyplňuje ten formulář (uvádí se v měm, klik kg medu včelař vyprodukoval, kolik kg vosku vyprodukoval, kolik včelích královen vychoval a kolik z toho prodal do výkupu), tak většinou nikdo neuvádí pravdu, aby sousedé nezáviděli (většinou se tento dotazník odevzdává na schůzi ČSV a všichni do něj nahlíží).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist