https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-firmy-rio-tinto-na-tezbu-lithia-v-srbsku-prirode-neskodi-tvrdi-firma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt firmy Rio Tinto na těžbu lithia v Srbsku přírodě neškodí, tvrdí firma

13.6.2024 22:42 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Studie ukázaly, že projekt společnosti Rio Tinto na těžbu lithia v Srbsku nebude mít škodlivé dopady na životní prostředí. S odkazem na tvrzení tohoto britsko-australského podniku to uvedla agentura Reuters. Srbsko firmě plán na těžbu lithia za 2,4 miliardy dolarů (zhruba 55 miliard Kč) zastavilo v roce 2022 právě s argumentem, že není pro přírodu bezpečný. Pokud by firma přece jen v oblasti Jadar na západě Srbska těžit začala, mohlo by se tak pokrýt 90 procent současné potřeby lithia v Evropě.
 
Lithium se používá mimo jiné při výrobě baterií do elektromobilů a mobilních zařízení. V mnoha velkých ekonomikách se považuje za kriticky důležitou surovinu.

Srbská divize společnosti Rio zveřejnila několik environmentálních studií, které se prováděly posledních šest a půl roku. "Výsledky vědeckého výzkumu ukazují, že projekt Jadar lze realizovat bezpečně při dodržení nejvyšších domácích a mezinárodních ekologických standardů," komentovala výsledky analýz firma.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v lednu uvedl, že úřady chtějí s firmou Rio Tinto o projektu dál jednat. Vítá i veřejnou diskusi o tom, zda se má projekt uskutečnit. Zástupkyně těžební firmy v Srbsku Marijanti Babičová uvedla, že společnost zveřejnila studie, právě aby "obnovila veřejný dialog" o těžebním projektu.

Srbská vláda těsně před parlamentními volbami v roce 2022 odebrala firmě Rio Tinto licenci na projekt. Reagovala tak na petici ekologických skupin a místních komunit, kterou podepsalo na 30.000 lidí.

Ekologičtí aktivisté tvrdí, že důl znečistí vodní zdroje a způsobí další škody na životním prostředí v Srbsku. Země je přitom už teď jedním z nejvíce znečištěných regionů Evropy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.6.2024 12:05
firma sama sobě si může potvrdit kde co, že?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.6.2024 14:44
Nikdo vám nedodá to, co my vám můžeme slíbit.
Odpovědět
sv

sv

14.6.2024 18:31
Globální hráč s dlouhou tradicí holt dostatečně nepodmázl srbské nácky. Soudruzi s číny takové skrupule mít nebudou. Až Srbsko dopadne jako Srí Lanka, a Srbsku zůstane akorát prázdná kapsa, jedovaté haldy a otrávené řeky, tak budou prstíčkem hrabat u západních firem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.6.2024 09:57 Reaguje na sv
Za tím globálním hráčem zůstává pouze ráj na zemi a velmi spokojení obyvatelé z okolí vytěženého ložiska. Doporučuji číst literaturu
faktů a nikoli reklamy samotných těžařů. Jsem zhrozen, kam až může
dospět ideologické zatemnění mysli, když posuzuje dopady na životní
prostředí podle politického zřízení v zemi těžaře. Pak už se vůbec
nedivím, že místním přejete i tu gigafaktory doposud neznámé firmy
v D. Lutyni. Nemáme být náhodou postaveni před hotovou věc, abychom
si už mohli reference na firmu strčit za klobouk i kdyby jinde prznila životní prostředí a vykořisťovala své zaměstnance? Je
přece ze spřízněné země a ta to přece může!
Odpovědět
sv

sv

17.6.2024 12:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak to mi jistě nějakou "literaturu", kde k tématu rio tinto, budou závážné informace, doporučíš. Nebo si jen jako obvykle cucáš z prstu, machačku? O fatálních důsledcích působení číňanů, je toho známo velmi mnoho. Mimochodem, lžeš. já Lutyni nic nepřeju. Já se pouze tebe ptám, jestli si už podal trestní oznámení na anonisty z kraje, kteří měli na triku výběr lokality, jak jsi sliboval?
Odpovědět
sv

sv

17.6.2024 17:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak to mi jistě nějakou "literaturu", kde k tématu rio tango, budou závážné informace, doporučíš. Nebo si jen jako obvykle cucáš z prstu, machačku?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist