https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-na-obnovu-horskych-luk-v-krkonosich-pokracuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt na obnovu horských luk v Krkonoších pokračuje

7.8.2019 00:15 | VRCHLABÍ (ČTK)
Obnova horských luk na území Krkonošského národního parku (KRNAP) pokračuje.
Obnova horských luk na území Krkonošského národního parku (KRNAP) pokračuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obnova horských luk na území Krkonošského národního parku (KRNAP) pokračuje. Na ukončený projekt Life Corcontica navázal další, zvaný Obnovný management krkonošských luk. Spadá do Operačního programu životní prostředí, který v červnu schválilo ministerstvo životního prostředí. Včera to sdělili zástupci Správy KRNAP. Projekt Obnovný management krkonošských luk by měl stát 76,6 milionu korun a skončit v roce 2023. Základní myšlenkou je obnova hospodaření na výjimečných krkonošských horských enklávách.
 

"Spousta horských luk v minulých desetiletích degradovala kvůli zániku tradičního citlivého hospodaření krkonošských hospodářů trvajícího bezmála 500 let. Cílem je obnovit hospodaření v moderním pojetí, a tak pomoci navrátit krkonošským loukám jejich bývalou pestrost," uvedl v tiskové zprávě náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Projekt by měl podpořit péči v 50 krkonošských lučních lokalitách. "Péči podporujeme na vybraných lokalitách, které přešly z projektu Life Corcontica. Začínáme také s obnovou péče na zcela nových loukách," uvedl Kašpar.

Samotným pracím na kultivaci vybraných luk předchází komunikace s novými hospodáři a vlastníky pozemků. Od vlastníků pozemků potřebuje národní park souhlas s pastvou, sečí, výřezem náletových dřevin, sběrem kamenů, obnovou vodního režimu na loukách nebo likvidací invazivních druhů, jako je šťovík alpský nebo lupina mnoholistá.

"Pro nové projektové louky, na kterých se v tomto roce nepodařilo vyjednat péči a uzavřít smlouvy, budeme na podzim vyhlašovat druhou výzvu pro podání žádosti o příspěvek na hospodaření," uvedl Kašpar. Podle něj tak vlastníci a potenciální hospodáři, kteří se nestihli přihlásit letos na jaře v první výzvě, budou mít další příležitost přihlásit se do projektu a pobírat příspěvek na hospodaření.

Projekt Life Corcontica skončil v roce 2017 a za šest let se do péče o 490 hektarů luk zapojilo 48 hospodářů. Celkové náklady na projekt dosáhly zhruba 90 milionů korun. Hospodaření se podařilo obnovit i na nejvýše položených loukách v České republice, například v lokalitě Růžohorky v nadmořské výšce 1240 metrů nebo na Zadních Rennerovkách ve výšce 1250 metrů nad mořem. K obnovení luk bylo potřeba vykácet 40 hektarů náletových dřevin či zlikvidovat na 50 hektarů invazních rostlin. Projekt Life Corcontica se zabýval kromě luk také ohroženou rybkou vrankou obecnou. Aby mohla v krkonošských potocích volně migrovat, zpřístupnili ochránci více než pět kilometrů toků a upravili 14 takzvaných stupňů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist