https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proti-demolici-nemecke-vesnice-lutzerath-demonstruje-asi-10.000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti demolici německé vesnice Lützerath demonstrovali tisíce lidí Aktualizováno

15.1.2023 01:00 | LÜTZERATH (ČTK)
Foto | Arne Müseler pro Dokumentation Garzweiler / Wikimeda Commons
Tisíce lidí včetně švédské klimatické aktivistky Grety Thunbergové včera demonstrovaly u západoněmecké vesnice Lützerath proti její demolici, která se v posledních dnech stala v Německu symbolem boje proti změnám klimatu. Vesnice se likviduje kvůli rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu. Demonstrace se podle organizátorů zúčastnilo 35 000 lidí, zatímco policie odhadla počet účastníků na 15 000, uvedla agentura AP.
 

Protest začal v obci Keyenberg, která leží zhruba tři kilometry od Lützerathu, ale někteří protestující ho opustili a pokusili se proniknout do vesnice, která je předmětem sporů. Policie použila i vodní děla a obušky, aby jim v tom zabránila. Další aktivisté pronikli přímo do hnědouhelného dolu. Někteří demonstranti si podle AP stěžovali na to, co označili za přílišné násilí policie. Ta zase uvedla, že demonstranti po strážcích zákona házeli petardy a poškodili policejní vozy.

S vyklízením Lützerathu, v němž bylo původně přes 400 aktivistů, začala policie ve středu a v pátek s ním byla prakticky hotová. Zatímco odpoledne policisté z místa odnášeli lidi z poslední obsazené budovy, začala demolice jednoho ze statků. Včera demolice vesnice za neustálého deště pokračuje. Zároveň se policisté z místa snaží dostat posledních pár aktivistů, kteří si vytvořili příbytky ve stromech. Dva se navíc ukryli v tunelu pod zemí.

Před hlavní skupinou aktivistů odpoledne promluvila Thunbergová. "Dokud je uhlí v zemi, není boj prohraný," vzkázala jim. "Uhlí je pořád ještě v zemi. A my jsme pořád ještě tady," prohlásila.

V rozhovoru s agenturou DPA předtím dvacetiletá aktivistka kritizovala německé Zelené, kteří jsou součástí celoněmecké vládní koalice a na zemské úrovni stáli i za dohodou, která otevřela cestu ke zbourání Lützerathu a rozšíření dolu vlastněného energetickou společností RWE. "To, že Zelení uzavírají kompromisy s takovými firmami, ukazuje, jaké mají priority," uvedla.

Příliš pochopení pro demonstranty nedal v pátek najevo ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck, který je zodpovědný i za otázku klimatických změn. Existuje podle něj řada dobrých důvodů, proč protestovat za větší ochranu klimatu, ale Lützerath má za špatný symbol.

Průzkum veřejného mínění pro televizi ZDF ale ukázal, že 59 procent Němců si nepřeje další rozšiřování hnědouhelných dolů. Pro je jich 33 procent.

Vesnici Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku tvoří několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Původní obyvatelé se postupně museli vystěhovat, aby RWE mohla rozšířit hnědouhelný důl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.1.2023 10:08
EE si dovezou. V Česku jí máme dost a rádi prodáme. No co.
Odpovědět

Viktor Šedivý

15.1.2023 14:42
To je hezké, že si nepřejí bourání vesnice a těžbu uhlí.

A kde se tedy to uhlí pro elektrárny vezme, to říkali?

Odpovědět
Pe

Pepa

15.1.2023 20:53 Reaguje na Viktor Šedivý
Německo, jako čistý vývozce elektriny, uhlí navíc nepotřebuje.
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.1.2023 08:51 Reaguje na Pepa
Elektřina nejsou brambory a nemá smysl počítat celkovou bilanci, důležitá je okamžitá rovnováha.
Německo sice mocně vyváží ve větrných obdobích, občas ale přijde pár týdnů, kdy jsou na uhlí zcela závislí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.1.2023 09:33
ta fanatička Greta je už zcela někým naprogramovaný stroj na kterém někdo slušně vydělává ! má už své jméno zaevidováno jako ochrannou známku ?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.1.2023 19:37
Demonstrovali??? DEMONSTROVALY - TY tisíce lidí demonstrovaly - hrubka přímo v nadpisu
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

17.1.2023 09:14
Sice ti demonstranti jsou pomatenci, ale nyní jim fandím, aby si na vlastní kůži osahali co svým postojem způsobují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist