https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumyslova-vyroba-v-eu-v-dubu-klesla-o-rekordnich-17-3-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průmyslová výroba v EU v dubu klesla o rekordních 17,3 procenta

14.6.2020 22:30 | BRUSEL (ČTK)
Výroba zboží dlouhodobé spotřeby v dubnu v eurozóně proti předchozímu měsíci klesla o 28,9 procenta.
Výroba zboží dlouhodobé spotřeby v dubnu v eurozóně proti předchozímu měsíci klesla o 28,9 procenta.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Foto-Rabe / Pixabay
Průmyslová výroba v eurozóně v dubnu podle sezonně přepočtených údajů klesla proti předchozímu měsíci o 17,1 procenta, v celé Evropské unii pak o 17,3 procenta, uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V obou případech je to nejvýraznější propad od začátku měření a mnohem hlubší pokles než za finanční krize let 2008 a 2009. Duben byl první celý měsíc, kdy ekonomika z velké části stála kvůli opatřením proti šíření koronaviru.
 

Průmyslová výroba klesla ve všech státech, za které jsou data k dispozici. Největší meziměsíční propad, a to o 30,5 procenta, zaznamenalo Maďarsko. Za ním je s propadem o 27,7 procenta Rumunsko, třetí Slovensko registruje pokles výroby o 26,7 procenta. Pokles v České republice činil 23,4 procenta.

"V dubnu měla na průmyslovou výrobu zásadní vliv opatření, která proti šíření koronaviru široce zavedly členské státy," uvedl Eurostat. Propad za finanční krize z konce roku 2008 a začátku roku 2009 byl mnohem mírnější, pohyboval se jen od tří do čtyř procent.

V meziročním srovnání průmyslová výroba letos v dubnu v eurozóně klesla o 28 procent, v celé EU pak o 27,2 procenta. I toto je rekord a výraznější propad než za globální finanční krize před více než deseti lety. V dubnu 2009 výroba v eurozóně meziročně klesla o 21,3 procenta, v celé EU pak o 20,7 procenta. Meziroční propad výroby na Slovensku letos v dubnu činil 42 procent, v České republice 33,7 procenta.

Ekonomové v anketě agentury Reuters čekali propad proti březnu o 20 procent, v meziročním srovnání pak o 29,5 procenta.

"Považujeme to za dno v současné krizi. Průmyslová výroba je 73 procent pod únorovými hodnotami. Květen už by měl být ve znamení silného vzestupu, tempo zotavení v dalším období už je ale dost nejisté," řekl k dubnové statistice ekonom finančního ústavu Morgan Stanley Jacob Nell.

"Propad průmyslové výroby napříč Evropou se dal očekávat vzhledem k tomu, že téměř všechny země byly donuceny zavést ekonomicky drastická preventivní opatření proti šíření koronaviru," řekl ČTK analytik společnosti Deloitte David Marek. Z dat je podle něj patrné, že to nejvíce odnesl průmysl v zemích střední a východní Evropy. Na místě jsou podle něj obavy, že průmysl v celé Evropě bude chřadnout kvůli slabé poptávce ze strany firem i domácností. "Lokální hospodářská politika nezafungovala ve všech zemích ideálně," dodal.

Celkově průmyslová výroba v eurozóně i v celé EU v dubnu klesla na úroveň, kde byla naposledy v polovině 90. let.

Výroba zboží dlouhodobé spotřeby v dubnu v eurozóně proti předchozímu měsíci klesla o 28,9 procenta, produkce kapitálového zboží spadla o 26,6 procenta a výroba energií o 4,8 procenta. Za celou EU pokles výroby zboží dlouhodobé spotřeby proti březnu činil 27,8 procenta, výroba kapitálového zboží spadla o 27,3 procenta a produkce energií o pět procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist