https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumyslove-firmy-v-cesku-dostanou-15-miliard-kc-na-ekologizaci-vyroby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průmyslové firmy v Česku dostanou 15 miliard korun na ekologizaci výroby

16.7.2024 01:17 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Průmyslové podniky v Česku dostanou 15 miliard korun na ekologizaci své výroby a snížení spotřeby. Cílem je omezení vypouštěných emisí. Stát k tomu vyhlásil novou dotační výzvu. Peníze použije z modernizačního fondu, získají je například výrobci oceli, stavebních materiálů nebo firmy z chemického či potravinářského průmyslu. Informovalo o tom ministerstvo životního prostředí (MŽP).
 
"Snažíme se podpořit naše firmy, které přecházejí na obnovitelné zdroje a investují do energeticky úsporných opatření a do snižování emisí. Nová výzva navazuje na ty předchozí, kterých bylo celkem pět. Průmyslové podniky z nich mohly čerpat přes dvacet miliard korun,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Peníze z modernizačního fondu dostanou výrobní podniky a další organizace, které patří k největším producentům oxidu uhličitého. Jde například o výrobce oceli a železa, stavebních materiálů, papíru, zástupce chemického či potravinářského průmyslu, ale i velká nemocniční zařízení. Dotaci podle ministerstva mohou firmy získat na modernizaci zdrojů energie i výrobních a zpracovatelských zařízení ke snížení spotřeby a omezení škodlivých emisí.

"Jsou to takové technologie, které snižují celkovou spotřebu energie nejméně o 20 procent ve srovnání se stavem před poskytnutím podpory, nebo snižují přímé emise skleníkových plynů alespoň o 40 procent ve srovnání s předchozím stavem," popisuje podmínky ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Firmy dosud přihlásily do všech dotačních výzev ENERG ETS 37 projektů, na které žádají dohromady 37 miliard korun. To podle ministra výrazně převýšilo sumu, kterou k tomu dosud stát měl. "Nyní přichází velká injekce dalších 15 miliard. Modernizace průmyslu je nejen z pohledu životního prostředí naprosto zásadní. Jsme průmyslovou zemí a chceme jí také zůstat, ale potřebujeme modernizovat český průmysl a firmy, abychom si do budoucna udrželi také konkurenceschopnost," dodal Hladík.

Jedním z podpořených projektů je investice skupiny Orlen Unipetrol, která ve své rafinerii v Kralupech realizuje práce na rekuperaci tepla spalin. Cílem je maximální využití tepla ze spalovacího procesu pro zvýšení energetické efektivity a efektivity provozu. Zařízení má být dokončeno v polovině příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

16.7.2024 09:36
"Jsou to takové technologie, které snižují celkovou spotřebu energie nejméně o 20 procent ve srovnání se stavem před poskytnutím podpory, nebo snižují přímé emise skleníkových plynů alespoň o 40 procent ve srovnání s předchozím stavem,"

Ale to je možná vyzobávání rozinek, které úplné dekarbonizaci spíše zabrání než jí pomůže.

Pokud není již dnes představa, jak provést úplnou dekarbonizaci provozu, a toto mít rozfázováno do jednotlivých kroků, jsou taková opatření jen hurá akcemi a kontraproduktivní.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.7.2024 21:07 Reaguje na Jiří Svoboda
jsou to stejně blbosti. Ty provozy platí emisní povolenka aby jim je stát v podobě podpor vyplatil zpět. Komunisti se za takový nesmysli by se nemuseli stydět.

Odpovědět

Radek Čuda

17.7.2024 11:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Napsal jste to stručněji za mne.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.7.2024 14:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Souhlas, Kocourkov.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.7.2024 21:04
jasné, ocel nahradíme dřevem a budeme eko.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.7.2024 12:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Mnohdy to jde!
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.7.2024 22:18
A kdo to zaplatí?
Buď ti, kteří ještě nebyli zasaženi bruselským pokrokem
anebo necháme dluhy dětem ...

Jedno horší než druhé.
Odpovědět

Radek Čuda

17.7.2024 16:24 Reaguje na Viktor Šedivý
Já myslím, že při troše snahy zvládneme obojí:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist