https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumyslove-svazy-snizeni-emisi-do-roku-2040-o-90-pct-je-nesplnitelny-cil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průmyslové svazy: Snížení emisí do roku 2040 o 90 procent je nesplnitelný cíl

14.2.2024 17:41 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návrh Evropské komise (EK) snížit emise do roku 2040 o 90 procent je podle zástupců energeticky náročných odvětví českého průmyslu nesplnitelný a bude snižovat konkurenceschopnost českých firem na světovém trhu. Návrh podle nich vychází z nerealistických předpokladů a opomíjí skutečnost, že v EU zatím nejsou podmínky nezbytné pro investice do zelené transformace průmyslu v jednotlivých zemích. Někteří zástupci průmyslu a podnikatelů loni na podzim upozorňovali, že konkurenceschopnost negativně ovlivní zvýšení regulované složky cen energií.
 

Pro ČR jako zemi s vysokým podílem průmyslu na HDP by podle zástupců firem byly dopady zvlášť negativní a dotkly by se krom jiného výroby ocele, vápna, skla, keramiky, papíru, cementu, cihel či chemického průmyslu. "České firmy připravují řadu projektů na snížení emisí. Návrh (Evropské) komise ale de facto znamená dekarbonizaci průmyslu o deset let dříve, než bylo původně zamýšleno, a to v situaci, kdy v řadě odvětví zatím ještě neexistuje technologie bezemisní výroby," řekl Roman Blažíček, jednatel společnosti Lasselsberger, výrobce obkladů a dlažby.

Podle návrhu komise by si EU měla stanovit za cíl snížení emisí skleníkových plynů o 90 procent do roku 2040 ve srovnání s rokem 1990. Devadesátiprocentní snížení emisí má být celoevropský cíl, přičemž jednotlivé země by se v hodnotách mohly lišit. Český postoj k danému cíli je podle dřívějších informací ČTK spíše realističtější a zástupci ČR v debatách hovořili o 75 až 80 procentech. Podle Česka musí být cíle „realistické, proveditelné a musí být brány v potaz socioekonomické dopady,“ uvedly diplomatické zdroje. Legislativní návrh týkající se těchto plánů by měla vypracovat příští Evropská komise, která vznikne po evropských volbách letos v červnu.

"Návrh přichází v nejméně vhodnou dobu, kdy průmyslová výroba stagnuje v Německu i u nás. Pokud by návrh prošel, přijdeme o deset let času, který jsme podle ještě nedávno platných plánů měli mít na dekarbonizaci," uvedl ředitel Svazu chemického průmyslu Ivan Souček.

Kromě snižování emisí v českém a evropském průmyslu škodí trhu podle zástupců firem drahé energie a emisní povolenky, ekonomika v recesi, absence účinné průmyslové politiky, nedostatečná dekarbonizační infrastruktura, omezená dostupnost nízkoemisních technologií a velká byrokracie.

Podle listopadového rozhodnutí Energetický regulační úřad (ERÚ) měla v letošním roce vzrůst regulovaná část elektřiny na hladině vysokého napětí meziročně o 105,5 procenta, na velmi vysokém napětí o 190,9 procenta. Oceláři, skláři, podnikatelé ve stavebnictví a další se proti návrhu vymezili a žádali o finanční podporu ze strany státu. Obdobně jako u návrhu EK ke snížení emisí argumentovali poklesem konkurenceschopnosti českých firem. Stát na to v reakci pro energeticky náročné podniky vyčlenil finanční podporu v hodnotě 3,5 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

14.2.2024 18:17
To snížení emisí vyjde,V roce 2040 už v čr stejně budou jen dratenící,ševci,perníkaří a filatelisté.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.2.2024 07:43 Reaguje na karel krasensky
a to všechno v zájmu globalizačního " náboženství" byznysu bude z Číny. Mě by zajímalo, jak dlouho budeme klesat do tý žumpy neschopnosti a nekonkurenceschopnosti, než se zavedou cla?
Odpovědět
sv

sv

18.2.2024 13:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přiznej se, kde jsi měl zastrčený ten prst, ze kterýho sis tuhle srágoru vycucal. Tohle všechno nastalo v zájmu zeleného náboženství, kterýmu tak fandíš.
Odpovědět
sv

sv

18.2.2024 13:39 Reaguje na karel krasensky
A agrofert, bobečku, jehož zlodějský majitel, nám toto zařídil.
Odpovědět
HH

Honza Honza

14.2.2024 18:38
Ano, já si taky dám životní cíl, že se dožiju do 150 let, dám si na to dotace, abych žil zdravě (to by tolik nevadilo, ale ten cíl!), dám si na to povolenky (to bych nechtěl!). Inteligentnější je žít zdravě, nepít alkohol, sportovat = připravovat se na elektrifikaci, hledat úložiště, lepší baterie, kt. lze recyklovat a dělat to, co je třeba- starat se o rodinu, pracovat, jezdit do práce.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.2.2024 22:03
Ale není to nesplnitelné.
Uhlíkové povolenky stáhnu tak, aby cena vyrostla aspoň na desetinásobek, na jadernou energetiku přihodím nějakou ... třeba "rizikovou" daň, topení dřívím podmíním použitím účinných filtrů - pro všechna topidla.

Co si budeme povídat, takový Pol Pot dosáhl ještě mnohem většího pokroku mnohem rychleji. Obyvatelům se to sice nelíbilo, i na to ale našel účinné postupy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.2.2024 07:48
není potřeba na to mít papír ze školy, aby člověk viděl, že je to totální nesmysl. Doporučil bych "Bruselským" se chytit za ruce a dokráčet do blázince a nebo ještě lepší vyvěsit na budovu EP a EUkomise cedule odloučeného pracoviště psychiatrické léčebny.
Odpovědět
pk

pepa knotek

15.2.2024 07:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ty "Bruselské" si tam navolilo obyvatelstvo Evropy, tak ať si teď nestěžuje - koneckonců za pár měsíců jsou volby do EP, tak mají Evropané možnost svou fatální chybu napravit.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.2.2024 07:59
Však v Ostravě již začali, viz Liberty.
Takto to půjde snadno...
Odpovědět
TJ

Tomáš Jelínek

15.2.2024 08:43
Podobné snížení emisí je nejen nerealistické, protože v tom případě by se mohlo tohoto stavu někdy dosáhnout, ale je zcela v oblasti sci-fi. Nejen, že na podobné věci nejsou v současné době technologie, ale se ani neřeší v oblasti základního výzkumu. Prostě takové technologie neexistují. A pokud si někdo myslí, že bude vyrábět tisíce tun železa pomocí redukce vodíkem, tak je blázen, jak mu jistě odborníci na metalurgii potvrdí. Pokud bychom chtěli, nebo lépe uměli snížit emise na požadovanou hladinu, museli bychom zcela změnit samotné základy naší technické civilizace. Vše ostatní je jenom lhaní si do kapsy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.2.2024 09:37 Reaguje na Tomáš Jelínek
Bohužel tohle EKOblbům nevysvětlíte. Pokud to nepocítí na vlastní kůži, tak budou mlít pořád totéž. Stačí je odstřihnout od zdroje
příjmů vytvářených průmyslem a bude po tom nadšení. To brzo ale
díky nim nastane, kdy už nebude na dotace získané ziskovou částí
ekonomiky. Zatím díry lepí úvěry, ale i u nich věřitelé jednou
poví dost. Zatím to dojíždí setrvačností, ale setrvačník není
motor, ale pouze ho doplňuje, aby tlumil výkyvy výkonu.
Odpovědět
sv

sv

18.2.2024 13:40 Reaguje na Břetislav Machaček
"ekoblb" to si musím zapamatovat. Takové označení podepisovače green dealu bureše jsem ještě nečetl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist