https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-problemem-pri-zmenach-klimatu-je-pro-cechy-malo-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Problémem při změnách klimatu je pro Čechy málo vody

30.9.2019 00:29 | PRAHA (ČTK)
Za největší problém související s klimatickými změnami považují Češi nedostatek vody. / Ilustrační foto
Za největší problém související s klimatickými změnami považují Češi nedostatek vody. / Ilustrační foto
Za největší problém související s klimatickými změnami považují Češi nedostatek vody. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Skanska a Asociaci pro vodu ČR. Za velmi závažný ho označilo 73 procent respondentů, pro dalších pětinu je velmi vážný. Více než polovina respondentů se pak cítí nedostatkem vody přímo ohrožena. Průzkumu se v červenci a srpnu zúčastnilo 1010 lidí.
 

"Postoje Čechů v otázce environmentálních problémů světa pak nasvědčují tomu, že je pro ně téma důležité," uvedla v tiskové zprávě mluvčí Skansky Renata Vildomcová. Největší obavy z nedostatku vody mají podle průzkum lidé nad 60 let a a obyvatelé obcí s méně než 1000 obyvateli.

Za další závažné problémy považují Češi podle průzkumu zamořené oceány (68 procent dotázaných), kácení lesů (63 procent dotázaných) a nadměrné používání plastů (58 procent dotázaných). Dále se podle průzkumu cítí lidé ohroženi degradací půdy (snížení úrodnosti), nebo mýcením lesů nebo velkým využíváním plastů. Poslední zmíněné nejčastěji uváděli lidé ve středním věku 45-59 let.

Za vážné považují Češi i samotné klimatické změny. Skoro čtyři pětiny respondentů označilo změny jako velmi nebo poměrně závažné, 52 procent se jimi cítí osobně ohroženo. Nejčastěji šlo o mladé lidi ve věku od 18 do 29 let. Mladí lidé také častěji zmiňovali znečištěné oceány, uvádí průzkum.

Češi jsou podle průzkumu kritičtí k přístupu vlády nebo parlamentu k řešení nedostatku vody. Pouze procento odpovídajících označilo jejich práci jako velmi dobrou. Za spíše špatnou nebo velmi špatnou ji považuje v případě vlády 64 procent lidí, u parlamentu 70 procent. Kladně naopak hodnotí činnost ekologických organizací a lokálních samospráv.

Tento týden se v newyorském sídle OSN uskutečnil klimatický summit, který svolal generální tajemník OSN António Guterres. Světové vůdce vyzval ke konkrétním činům v boji s klimatickými změnami. Podobně se vyjádřila i 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová, která zároveň představitele států v emotivním projevu zkritizovala za jejich nečinnost. Mezinárodní společenství by mělo do roku 2030 snížit emise o 45 procent a do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality. Premiér Andfrej Babiš (ANO) v pondělí řekl, že Česko dodržuje závazky z pařížské klimatické konference z roku 2015.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

30.9.2019 12:07
Přesně podle toho průzkumu je i realita... ono totiž vody není nedostatek... jen není (díky bezohlednému hospodaření hlavně v lesích a na polích) tam, kde by měla být a to je v půdě a v nivách řek a potoků, odkud by se dostala přirozenou cestu do studní těch, kteří si naříkají, že vodu nemají.

Zatím jsem nezaznamenal, že by se vláda (včetně ministrů, kteří to mají řešit) nějak zabývali tímto faktem.. zatím se toho snaží jen politicky a finančně využít... zatím to spíš zkoušejí na lidi tím, že jim lžou, že jsou potřeba přehrady a další zhovadilosti. Hlavně, aby to stálo hodně peněz a mohlo se tak na takových projektech napást co nejvíc ziskuchtivých hovad..... a aby se pak stát a soukromé subjekty stali majitelé vody a mohli nám jí "ušlechtile" nabízet za další pěkné peníze...

To co se tu děje, je neřešení příčin povodní/sucha a znárodnění vodních zdrojů pomocí technických staveb v krajině....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

30.9.2019 16:39
Bože to je zase výblitek z dílny ČTK pochopitelně bez známosti, kdo je autorem. ČTK již otevřeně, bezostyšně manipuluje s informacemi a vytváří tak fiktivní situace na které pak reaguje v rámci ČTK. Neustále opakuje slova z předchozích článků dle známého hesla, že 100 krát opakované lež se stává pravdou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist