https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-temer-tri-ctvrtiny-odpadu-v-cesku-se-daji-dale-vytridit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Téměř tři čtvrtiny odpadu v Česku se dají dále vytřídit

11.4.2023 10:50 | PRAHA (ČTK)
Více než třetinu nevytříděného odpadu tvořil bioodpad. Z toho čtvrtina připadá na odpadky z kuchyně a 11 procent na zahradní zeleň.
Více než třetinu nevytříděného odpadu tvořil bioodpad. Z toho čtvrtina připadá na odpadky z kuchyně a 11 procent na zahradní zeleň.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř tři čtvrtiny odpadků, které Češi vyhazují do popelnic na směsný komunální odpad, by se daly dále vytřídit. Vyplývá to z analýz společnosti JRK a Institutu cirkulární ekonomiky provedených v letech 2021 a 2022. Nejčastěji lidé nesprávně vyhazují bioodpad, zejména pak odpadky z kuchyně. S velkým odstupem následují plast, papír a textil.
 

"Z analýz jasně vyplývá, že až 71 procent odpadu, který skončil v nádobách na směsný komunální odpad, nemuselo skončit na skládce, pokud by ho obce respektive domácnosti správně vytřídily," uvedl mluvčí JRK Filip Poštulka.

Více než třetinu nevytříděného odpadu tvořil bioodpad. Z toho čtvrtina připadá na odpadky z kuchyně a 11 procent na zahradní zeleň. Odborníci ale upozornili například na projekt opavské radnice, které chce naučit obyvatele sídlišť, aby biologický odpad z kuchyní třídili. Domácnosti z bytových domů tam loni dostaly speciální nádoby na uložení takového odpadu. Na sídlištích pak byly instalovány větší kontejnery, do kterých lidé nádoby vynášejí.

"Za prvních pět měsíců se tam vysbíralo 31 tun," podotkl Poštulka. Podobné projekty spustili nebo spouští například v Praze, Teplicích, Příboře, Klášterci nad Ohří, Vyškově, Ivančicích či Slavkově u Brna.

Problémem jsou ale i další druhy odpadu. Přestože lidé v Česku to mají ke kontejnerům s plastem, papírem či sklem průměrně 89 kroků daleko, mezi komunálním odpadem bylo osm procent plastů, více než šest procent papíru, přes pět procent textilu a pět procent skla. Následují stavební odpad nebo kov.

"Trendem, který výrazně zlepšuje vytříděnost těchto odpadů, je sběr odpadů dům od domu. Ve městech a obcích, kde ho zavedli, došlo ke zvýšení množství vytříděného odpadu a rovněž tu klesl objem směsného komunálního odpadu," dodal Poštulka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.4.2023 12:25
Kam s ním ? To už se ptal Jan Neruda v 19. století.
Kdyby díky gryndýlu obživl , nemohl by se na ten nepořádek tady ani podívat a vrátil by se rád do hrobu.
Pokud bychom úroveň společnosti posuzovali podle množství odpadů, potom současnost patří mezi nejtemnější stránky lidské existence.

Místo utlučení sodovkáče bychom se měli odpovědně zabývat omezením tvorboy a zejména likvidací odpadu . To i neandrtálci byli lepší než současná společnost , tak poplatná vřískotu ekomagorů.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 14:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
je to tak.
článek se zabývá pouze sběrem a tříděním odpadů v domácnostech. Co se děje s odpade, dále, už nám nikdo nesdělí.
Odpovědět
ZH

Zbyněk Hoták

11.4.2023 16:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel je tu skupina lidí, kteří nebudou třídit, ani kdyby měli kontejnery přímo pod okny. Důvody jsou:
1. Neskutečná lenost - někdo by musel udělat DVA kroky k vedlejšímu kontejneru na plast a otevřít ho, raději hodí tašku petek do smíšeného odpadu. Nedávno jsem pozoroval asi 14letého výrostka, jak se snažil nacpat tašku petek do beznadějně plného kontejneru na smíšený odpad, po upozornění na to, že vedle je poloprázdný plasťák, na mě hleděl jak vyoraná myš, ale všechna čest flašky do něj hodil.
2. Odboj proti autoritám - netříděním odpadu bojujete proti EU, Sorosovi, iluminátům, ještírkům z vesmíru, naší současné vládě, bývalé vládě, budoucí vládě... prostě všem, kteří nám přikazují třídit odpad. Znám lidi, kteří netřídí jen z principu.
3. Platím odpady, nemusím je tedy třídit, stejně je všechny sesypou do jednoho - prostě výmluva se vždy najde.

P.S. Na třídírně odpadu se o našem městě říká, že ho lze podle odpadu poznat. Ani po tolika letech někteří spoluobčané nechápou, na co jsou kontejnery různých barev. Tož tolik z podhůří Jeseníků.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.4.2023 17:47 Reaguje na Zbyněk Hoták
Jste si jistý, že vytříděný plast z kontyšu neskončí po vybrání petek na skládce? Ono nejde moc ten směsný plast zpracovat.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

11.4.2023 12:50
Nejsem si jist velikostí pokroku. viz dokument:
https://www.youtube.com/watch?v=7vZAjVXF_qU
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

11.4.2023 16:36
Ano, ano, třiďte lidičky i ten bioodpad, bo jeho ukládání na skládku je drahé, vznikají skleníkové plyny a zápach, hrabou se v něm ptáci a hlodavci. Návod:
• kosti, masíčko, salámek, šunčičku, páreček, sádlo do jedné nádobky
• slupky od banánu, pomeranče, citrónu, grepu jsou chemicky ošetřeny. Šup s nimi do druhé nádoby
• slupky od cibule, česneku, nahnilou mrkev, okurky, rajčata, brambory, do třetí nádoby
• plesnivý chléb, rohlík, buchty, koláče, knedlíky a rýži, do čtvrté nádoby
• Zkyslé mléko, žluklé máslo, zkažený sýr, tvaroh, majonézu, jogurt, do páté nádoby
• Skořápky od vajec věnujte místnímu chovateli slepic, nebo jimi pohnojte obecní trávník
• a olej po smažení přefiltrujte přes svou ponožku, nalijte do PET-ky a odneste ho do místního dopravního podniku.
Aby se vám doma při tom třídění nepomnožily masařky, octomilky, a nepáchlo to ve vašem bytě jako na skládce, kupte si v drogerii mucholapky, kvalitní insekticid proti hmyzu a své výše uvedené poklady spořádaně ukládejte do příslušného kontejneru na konci ulice.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.4.2023 07:57 Reaguje na Tonda Selektoda
utopení bioodpadu v komunálu je mnohem lepší než varianta než mít pod dřezem drtič odpadů a krmit tím kanalizaci. tedy za předpokladu energetického využití odpadu, protože i ona okřídlená mrkev je přiměřeně spalitelná.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

13.4.2023 20:11 Reaguje na Lukas B.
Máte pravdu a sám mám již legraci z publikovaných názorů mentorování a strašení od těch samozvaných „eko“ lidí, jejich spolků a hnutí. Za nic nenesou odpovědnost. Do všeho jen ve jménu svého eko-náboženství kecají. Přitom ani nejsou schopni domyslet, jak ty jejich nápady lidem můžou strpčovat život a většinou se těmi svými nápady a zásadami, ve svém soukromí ani neřídí!
Projevem každého živého tvora, je přece spotřeba přírodních zdrojů a vnášení produktů svého metabolismu, do svého životního prostoru. U lidí i spotřeba a produkování použitých a již nepotřebných věcí – odpadů. Je prosazována tendence, toto regulovat příkazy, zákazy, zpoplatňováním, skandalizováním, donucováním, atd.
Není to nic nového pod Sluncem. Tato napomínání a snaha o ovládání lidstva, byla v Evropě, tehdejšími mocipány a církevními preláty, praktikována již ve středověku! Viz třeba zpoplatňování jakéhokoliv nežádoucího chování a jednání, vydávaného ve společnosti za hřích a rouhání. Odpustky, kupte si odpustky!
Vždyť čím jiným jsou povolenky na vypouštění oxidu uhličitého do atmosféry, nesmyslné Euronormy a zakazování spalovacích motorů, zakazování prodeje žárovek, omezování výkonu vysavačů, a podobné nesmysly, v zájmu vyššího blaha?
Vše živé na Zemi, žije teď z důvodu své věčné evoluce. Díky své schopnosti se přizpůsobit životnímu prostředí, ve kterém žijí. Je tedy žádoucí, místo vymýšlení blbostí klimatické změně, začít trénovat a otužovat své tělo, aby bylo schopno tu údajnou plíživou klimatickou změnu, ve zdraví zvládnout. Ale o tom se nemluví, to může narušit současné eko-trendy a rozjetý eko-byznys...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist