https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-rocnik-ceny-agentury-ochrany-prirody-a-krajiny-cr-ziskali-arcibiskupsti-lesnici-a-manzele-buresovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První ročník Ceny Agentury ochrany přírody a krajiny ČR získali arcibiskupští lesníci a manželé Burešovi

19.2.2019 01:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Arcibiskupských lesích nalezneme na stejné ploše stromy různého staří i druhů, což vyhovuje řadě rostlin a živočichů. Ilustrační snímek.
V Arcibiskupských lesích nalezneme na stejné ploše stromy různého staří i druhů, což vyhovuje řadě rostlin a živočichů. Ilustrační snímek.
Část lesů na Rožmitálsku v chráněné krajinné oblasti Brdy obhospodařují lesníci z Arcibiskupství pražského. Podle ochránců přírody to dělají tak, že si za to zaslouží ocenění. To si minulý týden převzali Karel Šícha a Josef Hrdina z Arcibiskupství pražského. Cena Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se letos uděluje poprvé. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.
 

„Je málo hospodářů, kteří v praxi ukazují, že se v lesích dá hospodařit a zároveň tu může zůstat i prostor pro přírodu," říká František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny. Přírodě blízké lesní hospodaření Arcibiskupství pražského v polesí Rožmitál je ale podle něho dokladem toho, že to lze.

"Zdejší lesy jsou pestré, pro jejich obnovu se využívá přirozeného zmlazení, stromy se nekácejí plošně, ale pečlivě se vybírají stromy a jejich skupiny. V lesích nalezneme na stejné ploše stromy různého staří i druhů, což vyhovuje řadě rostlin a živočichů," popisuje Pelc. "A je to důležité pro ekologickou stabilitu lesa obecně. A dvojnásob důležité v době klimatické změny, doprovázené dramatickou kůrovcovou kalamitou. Zdejší hospodaření zkrátka ukazuje, že ochrana přírody i ekonomický zájem hospodářů mohou být v souladu,“ říká František Pelc.

Manželé Zuzana a Leo Burešovi, kteří získali ocenění za svou celoživotní práci a výzkum naší přírody, zejména v Jeseníkách, je převezmou na konferenci k 50. výroční vzniku CHKO Jeseníky. Jsou autory celé řady studii, expertíz a článků, včetně knihy Vzácné a ohrožené rostliny Jeseníků, navrhovali a sami po několik desetiletí prakticky realizovali celou řadu nejrůznějších managementových zásahů nejen v Jeseníkách, ale i daleko za jejich hranicemi. Svým nadšením ovlivnili a motivovali celou řadu lidí.

Cena Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se letos uděluje poprvé. Chce upozornit na zajímavé osobnosti či počiny, které pomáhají zlepšit stav naší přírody. V loňském roce se sešlo 21 nominací, ze kterých Rada AOPK ČR vybrala dva laureáty. Nominace pro dalších ročník může zaslat kdokoli do konce března.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist