https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-zachraneny-zajicek-v-zachranne-stanici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První „zachráněný“ zajíček v záchranné stanici

15.2.2020 00:55 | VLAŠIM (Ekolist.cz)
Umělý odchov zajíčků je velmi náročný a ne vždy se podaří.
Umělý odchov zajíčků je velmi náročný a ne vždy se podaří.
Licence | Volné dílo (public domain)
Jaro je ještě zdánlivě daleko, přesto v Záchranné stanici ve Vlašimi pečují již o první mládě zajíce polního. Lidé se často mylně domnívají, že mládě je opuštěné a odeberou ho z přírody zbytečně. Připraví ho tak o péči rodičů a předurčí k umělému odchovu, který je náročný.
 

„Z jakého důvodu byl zajíček odebrán, se nejspíš už nedozvíme. Bez jakékoliv předchozí telefonní konzultace bylo mládě doneseno na veterinární kliniku v Mukařově a následně převzato do naší péče. Jedná se zhruba o čtyřdenní mládě v dobré kondici, nic nenasvědčuje tomu, že by bylo opuštěné. Jeho matka ho teď určitě hledá,“ sděluje Petr Švingr, vedoucí Záchranné stanice ZO ČSOP Vlašim.

Mláďata zajíců, která se běžně rodí už v únoru, jsou svou matkou přirozeně odkládána a společně bývají pouze v době kojení. Na drsné venkovní podmínky jsou dobře vybavená, rodí se s hustou srstí a jejich zbarvení funguje jako dokonalé maskování před predátory. Vidí i slyší a v počátcích svého života nevydávají žádnou pachovou stopu. Mléko samic je ke všemu velmi výživné, a tak mláďatům umožňuje přežít i během chladného počasí.

„Umělý odchov zajíčků je velmi náročný a ne vždy se podaří. V každém případě by se lidé měli nejprve poradit s příslušnou Záchrannou stanicí, která vyhodnotí konkrétní situaci,“ radí Petr Švingr, co při nálezu mláděte dělat.

Velkou hrozbou pro divoká mláďata jsou také volně pobíhající psi a kočky. Takové případy nezřídka končí fatálně, stiskem zubů často dochází k rozsáhlému vnitřnímu zranění. Ochránci přírody proto apelují na majitele domácích zvířat, aby své mazlíčky měli pod kontrolou a nepouštěli je na volno. „Pokud taková situace již nastane a mládě je doneseno psem či kočkou, rozhodně se nepokoušejte zachránit mládě doma. V žádném případě ho ničím nekrmte a co nejrychleji ho předejte odborníkům,“ vyzývá Petr Švingr.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist