https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radeji-opravit-nez-vyhodit.viden-proplaci-obyvatelum-cast-utraty-za-opravarenske-sluzby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Raději opravit, než vyhodit. Vídeň proplácí obyvatelům část útraty za opravárenské služby

22.11.2020 12:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Město dotuje každou opravu z 50 %, maximálně však 100 eury.
Město dotuje každou opravu z 50 %, maximálně však 100 eury.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Eurocomm-PR / Zahraniční kancelář města Vídně v Praze
Vídeňská radnice nabízí od září svým obyvatelům speciální poukázky na opravu rozbitých věcí. Chce tak motivovat své obyvatele, aby věci, které se porouchaly, ale jdou opravit, zbytečně nevyhazovali. A tak podpořit nejen je, ale i místní opravárenské firmy a ušetřit zdroje a snížit emise.
 

Zájemci si poukázku mohou zdarma stáhnout na stránkách města. A následně se s ní a porouchanou věcí mohou vydat do jednoho z podniků Vídeňské opravárenské sítě (Wiener Reparaturnetzwerk) a uplatnit slevu. Město dotuje každou opravu z 50 %, maximálně však 100 eury.

Opravy se zatím dočkaly 4 000 věcí, z nich tvořilo 67 % elektronika, hlavně mobily a tablety. Často si Vídeňané nechávali opravit také nábytek, boty, oblečení nebo kola. „Oprava je šetrná k životnímu prostředí, šetří peníze a podpoří business Vídeňské opravárenské sítě, což je v této době nutné. Poukázkou pomáháme všem Vídeňanům, opravárenským podnikům a také životnímu prostředí“, říká Ulli Sima, radní pro životní prostředí.

Na projekt „Vídeň to opraví“ je vyčleněno 1,6 milionu eur a radní si pochvaluje, že Vídeňané tuto nabídku využívají. Oprava porouchaných věcí nejen snižuje množství vyhozených věcí, ale šetří i zdroje a škodlivé plyny CO2. To vše pak zpomaluje klimatické změny, připomíná rwadnice. Podle propočtů město už teď ušetřilo sto tun CO2.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

23.11.2020 06:25
Dobré je že se tím někdo začal zabývat, ale problém má dost široký záběr, od faktu že dnes se vysoké procento výrobků dělá neopravitelné a nebo oprava nedává ekonomický smysl, až po to že se lidé zbavují věcí které stále bezvadně fungují a jen chtějí nové.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

23.11.2020 07:39
Sociální inženýři zase zachraňují svět. Přerozdělovači zase ukousli kus z krajíce. Že to nemůže fungovat je nad slunce jasné, ale dobroseři ve Vídni se zviditelňují a doufají, že je voliči odmění znovuzvolením.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.11.2020 09:18
Je to pitomost. Stačilo by došlápnout na technologie, které aktivně zabraňují opravám (např. atyp šrouby a nýty místo šroubů apod.) a technologie, které uměle omezují životnost výrobku (tzv. "kurvítka"). A pak to nechat na trhu.
Ovšem nejvýznamnější technologii, omezující životnost prakticky veškeré elektroniky, nám bruselský výbor pro všeobecné blaho naopak vnutil (zákaz olova v pájkách).
Odpovědět

Jirka Černý

23.11.2020 20:03 Reaguje na Jan Šimůnek
Extrémně slaboučké kabílky a drátky, součástky zalité do něčeho a tím pádem nerozebiratelné, kurvítka jsou na vrcholu pyramidy, u většiny věcí se po rozebrání najde nějaká evidentně nelogicky poddimenzovaná součástka.
Odpovědět
ji

29.11.2020 13:29 Reaguje na Jan Šimůnek
Řešíte elektroniku. Ale "rozbíjí" se i hračky a oblečení, tašky, ...

Jak to chcete řešit v tomto případě? Oprava halenky nebo kabelky je dražší, než koupit si novou (potvrzeno, nechávám si věci opravovat).
Co se týká olova v pájkách, tak nevím, jak to má ovlivnit třeba životnost baterie notebooku (odešla mi po dvou letech, nafoukla se... musela jsem nechat měnit).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2020 17:29
Cywe, a kdo to bude dělat???
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

31.7.2022 22:47
Náhodou toto je podle mě super nápad. Sám jsem zastáncem opravování místo vyhazování. Několik věcí už jsem si takto doma i sám opravil, hlavně pak teda elektroniku. Většinou to ani není tak složité. Jsou ale samozřejmě věci, do kterých bych se třeba ani nepouštěl. Jednou z takových je například oprava šroubových kompresorů. To raději nechám na https://www.kompresory-filtry-servis.cz/sluzby/servis/servis-kompresoru
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist