https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousti-politici-nevylucuji-zalobu-na-cesko-u-eu-kvuli-dukovanum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakouští politici nevylučují žalobu na Česko u EU kvůli Dukovanům

2.9.2019 00:20 | VÍDEŇ (ČTK)
Zástupce dolnorakouské hejtmanky Stephan Pernkopf a bývalá rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová nevylučují žalobu na Česko u Evropské unie kvůli financování dostavby české jaderné elektrárny Dukovany. / Ilustrační foto
Zástupce dolnorakouské hejtmanky Stephan Pernkopf a bývalá rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová nevylučují žalobu na Česko u Evropské unie kvůli financování dostavby české jaderné elektrárny Dukovany. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Petr Adamek / Wikimedia Commons
Zástupce dolnorakouské hejtmanky Stephan Pernkopf a bývalá rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová nevylučují žalobu na Česko u Evropské unie kvůli financování dostavby české jaderné elektrárny Dukovany. V noci na včerejšek to na svém webu napsal rakouský deník Kurier. Oba politici kritizují to, že nové jaderné bloky v Dukovanech v pátek získaly kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA).
 

Köstingerová a Pernkopf, který v dolnorakouské zemské vládě zastává také post ministra životního prostředí, chtějí od Prahy vědět, kdo budování nových reaktorů bude financovat. "Pak můžeme prověřit, zda je u EU možná žaloba kvůli státní podpoře (financování)," řekla Köstingerová.

Oběma rakouským politikům se nelíbí ani plánované prodloužení životnosti stávajících reaktorů. Dodali, že evropský soudní dvůr i v těchto případech označil za nezbytný nový posudek EIA, proto ho chtějí požadovat.

Pernkopf dodal, že chce od EU jasný signál. "Není možné, že některé země pod pláštíkem ochrany klimatu nyní postaví jaderné elektrárny," řekl s tím, že nukleární elektrárny jsou nebezpečné, drahé a nejsou prostředkem ochrany klimatu.

Již v pátek se proti vydání EIA vyslovilo rakouské ministerstvo udržitelnosti a cestovního ruchu, které spravuje agendu někdejších ministerstev životního prostředí a zemědělství. Rakousko se vydalo nejadernou cestou výroby elektrické energie. Na základě referenda z roku 1978 se tato alpská republika rozhodla nezprovoznit svou dokončenou elektrárnu Zwentendorf a trvale se zřekla výroby energie z jádra. Proto se také dlouhodobě k jaderným energetickým programům sousedních států staví kriticky.

České ministerstvo životního prostředí, které kladný posudek vydalo, tvrdí, že stavba nového jaderného zdroje o výkonu do 2400 megawatt bude mít přijatelné vlivy na životní prostředí a zdraví obyvatel. Záměr na stavbu jednoho až dvou nových bloků nechala úřadu posoudit společnost ČEZ. Závazné stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí není povolením výstavby, ale odborným podkladem pro další řízení.

Čtyři nynější bloky jaderné elektrárny Dukovany byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. Plány na případnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik let brzdí nejasnosti o způsobu jeho financování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

2.9.2019 09:20
Rakušané by nám měli především zaplatit reparace za třísetletou okupaci, během níž se nás permanentně snažili zgenocidovat. I kdyby Dukovany bouchly jako Černobyl a všechno z nich spadlo v Rakousku, pořád reálný odhad obětí a škod, způsobených takovou mezní a v podstatě fyzikálně nemožnou nehodou (jiný typ reaktorů v Dukovanech, než jaký byl v Černobylu, převládající směr větru je na opačnou stranu), zaostává za počty obětí a hospodářské škody, které tu rakouská okupace nadělala.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

2.9.2019 20:57 Reaguje na Jan Šimůnek
Pokud by čeští stavové nezvolili dobrovolně Ferdinanda I., mohli jsme být třeba také součástí osmanské říše. Ferdinand sjednocením vojenských kapacit dokázal ubránit Vídeň a zabránil postupu Osmanů do Čech.
Nevím, co to plácáte o okupaci. Měl jste dějepis?
Odpovědět
sv

2.9.2019 22:58 Reaguje na Katka Pazderů
"Pokud" a "mohli jsme", to není dějepis, to je dojmologie. Nemluvě o tom, že Vídeň ubránilo spíše počasí než Ferdinand. Každopádně platí, že rakušáci by měli tiše v koutku šoupat nohama a nikoli se vměšovat do něčeho čemu evidentně rozumí jako koza petrželi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist