https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekonstruovana-cistirna-ve-zdaru-n.s.snizi-znecisteni-15-km-toku-sazavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekonstruovaná čistírna ve Žďáru nad Sázavou sníží znečištění 15 km toku Sázavy

8.7.2024 12:34 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Čistírna odpadních vod ve Žďáru nad Sázavou díky dokončované rekonstrukci za víc než 300 milionů korun sníží znečištění 15 kilometrů řeky Sázavy. Dokáže teď vyčistit větší objem splašků a čistí je lépe než před přestavbou, řekl ČTK Radek Zlesák, předseda předsednictva Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko. Zkušební provoz upraveného zařízení začal na jaře, potrvá do poloviny příštího roku.
 
"To znamená, že se ověřují na skutečném provozu výsledky, jak ta čistírna čistí," řekl Zlesák ke zkušebnímu provozu. První výsledky jsou podle něj dobré, zjištěné hodnoty jsou pod limity, které stanovuje stavební povolení. V čistírně byla také osazená účinnější kogenerační jednotka, která z plynu uvolňovaného z kalů vyrábí elektřinu a teplo.

V areálu ještě stavbaři pracují. Celá zakázka za 314 milionů korun bez DPH má být hotová do konce roku. Svazek na ni dostane 147 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí.

Čistírna dřív patřila městu, které ji před touto investicí předalo do majetku svazku obcí, jehož je členem. V původní podobě čistírna přestávala stačit potřebám dvacetitisícového města a okolních obcí. Přestavba začala v květnu 2022.

Lépe čištěné budou splašky z obce Polnička, Žďáru nad Sázavou a Hamrů nad Sázavou. Řeka by teď po nich neměla být cítit ani po velkých deštích. Podle Zlesáka je výhoda velké čistírny v tom, že musí splňovat přísnější podmínky na čištění vod, než kdyby ve stejném úseku byly tři čtyři menší čistírny.

Svazek má koncept čistíren pro víc obcí, které mu patří. "Tím ulevuje obcím a motivuje je, aby byly napojené na jednu větší čistírnu, která dokáže čistit lépe a efektivněji, i hospodárněji," řekl Zlesák.

Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko sdružuje 84 obcí. Nyní má připravené projekty za 1,3 miliardy korun, na které by měl dostat z dotačních programu 677 milionů korun. Velkou měrou jde o investice do kanalizací v menších obcích a do čistíren. Tuto stavební sezonu bude například pokračovat ve stavbě kanalizace v Hamrech nad Sázavou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jana Havlová

8.7.2024 17:21
Bohužel kvalita vody v řece Sázavě je dlouhodobě jedna z nejhorších v Čechách a navíc se v posledních ca 3-5 letech dál lehce zhoršuje. Nevyhovující nebo chybějící čističky, odlehčení během dešťů, živelná výstavba chat a přestavby na trvalé bydlení (samozřejmě bez kanalizace), stále intenzivnější chov ryb na rybnících na Vysočině (byla jsem loni na Dářku a byla to děsivá továrna na kapry, neodvážila jsem se v tom koupat), polodivoké velkochovy kachen myslivci na lesních rybníčcích, zahlubování nebo betonování koryt a další protipovodňové úpravy co ničí samočistící schopnost řeky a přítoků a spousta dalšího. Je to běs.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

9.7.2024 11:58 Reaguje na Jana Havlová
Jojo, voda propojuje a náprava poměrů je ukrutně těžká. Jakkoli jedno opatření celkovou situaci nevytrhne, jsem moc rád za tento krok, přecejen je na cestě správným směrem. Ještě se musím podívat na očekávané parametry vyčištěné odpadní vody - jestli budou podle stávající legislativy = velmi volné, bude přínos nové investice malý...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist