https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/resenim-vysokych-cen-energii-je-vyjmuti-plynovych-elektraren-z-trhu-uvedly-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řešením vysokých cen energií je vyjmutí plynových elektráren z trhu, uvedly ekologické organizace

29.8.2022 11:42 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologicčtí aktivisté organizace navrhují, aby státy EU postavily plynové elektrárny mimo trh. Právě tyto elektrárny podle aktivistů kvůli vysokým cenám plynu zvyšují ceny elektřiny. Je nutné zastavit růst ceny elektřiny a srazit ji na nižší úroveň, uvedly ve společné tiskové zprávě Greenpeace ČR, Hnutí Duha, Reset a Centrum pro dopravu a energetiku. Potřebnou elektřinu z plynových elektráren by podle nich měli nakupovat operátoři elektrizačních soustav mimo trh. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes na 13:00 svolal tiskovou konferenci k situace v energetice. S cílem obnovit fungování trhu s energiemi svolává do Bruselu mimořádné jednání Rady ministrů EU pro energetiku.
 
"Když se cena elektřiny na energetickém trhu zbláznila a celý systém začal kolabovat, je načase co nejrychleji odstranit příčinu extrémního zdražování, aby se situace vrátila do normálu a stabilizovala. Vyjmutí plynových elektráren z burzy by mohlo jednoduše a rychle srazit ceny elektřiny až o dvě třetiny. V případě topení plynem tak elegantní řešení neexistuje, proto je potřeba, aby stát lidem pomohl a co nejvíce podporoval zateplování, energetické úspory a přechod na čisté vytápění, například na tepelná čerpadla pokud možno poháněná i elektřinou ze solárních střech," uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Velká většina elektřiny se v Evropě podle aktivistů vyrábí daleko levněji, než se prodává, ale cenu na trhu určuje ta nejdražší, tedy plynová, i když je jí malé množství. Česká vláda musí podle nich v rámci předsednictví iniciovat a moderovat řešení na evropské úrovni. Řešením, které navrhli analytici Greenpeace ČR, je vyřazení plynových elektráren z trhu a nákup jejich elektřiny v případě potřeby přímo operátory přenosových soustav v jednotlivých státech EU; v ČR by šlo o společnost ČEPS.

Cenu na trhu by pak určovaly daleko levnější elektrárny a cena elektřiny by spadla z 600 eur (asi 14 780 Kč) či více na přibližně 200 eur (4930 Kč) za megawatthodinu. Pokud by stát nechtěl ceny elektřiny dotovat, plynovou elektřinu by zaplatili spotřebitelé v regulované složce ceny elektřiny, kde je i položka na přenosovou soustavu, což by byla po rozpočítání malého množství této drahé elektřiny marginální částka, dodali ekologové.

"Sražení ceny elektřiny na trhu je předpoklad, aby mohla fungovat další nutná řešení, jinak problém nezvládneme. Kromě opravdu cílené kompenzace nákladů na energie u zranitelných domácností musí dojít k zásadní změně přístupu státu k investicím do zateplování domů a střešních fotovoltaik, které nyní nejsou přístupné nízkopříjmovým rodinám a nejsou tedy sociálně spravedlivé," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

V České republice se loni vyrobilo 8,2 procenta elektřiny ze zemního plynu. Celkem se loni vyrobilo v ČR 84,9 terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziroční nárůst o 4,3 procenta. Ze zemního plynu se vyrobilo sedm terawatthodin, meziročně o 6,4 procenta více. Vyplývá to z Roční zprávy o provozu elektrizační soustavy České republiky za rok 2021, kterou zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (118)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 12:04
Tohle je jak škrábat se na levém uchu pravou rukou, ale svoji logiku to má. V normální situaci je to nesmysl, ale ta dnešní normální není a 10x přeplatit 8.2% potřebné elektřiny je pořád lepší, než tak brutálně přeplatit všechnu.
Navíc doufám, že otevřením nových LNG terminálů půjde i cena plynu výrazně dolů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.8.2022 18:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Řešení se nabízí samo - ignorovat ekológické organizace a zrušit současnou EU v Bruseli + Berlíně.
Návrat k EHS !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:06 Reaguje na smějící se bestie
"Houno" řekl Švejk, aby se nějak vmísil do diskuse.
Odpovědět
ig

29.8.2022 12:57
Čím to je, že si všichni levicoví aktivisté představují ekonomiku přibližně jako Hurvínek válku? Konstantně, minimálně od dob kam sahají písemné záznamy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 13:21 Reaguje na
Zkusil jste se zamyslet na tím návrhem? Nikoliv, že?
Odpovědět
ig

29.8.2022 13:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkusil a vyšlo mi, že si to představují jak Hurvínek válku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 13:42 Reaguje na
Víte kulový, jak si to představují a jak by fungovalo konkrétní řešení. Ale princip je správný zcela evidentně.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Princip je zcela evidentně nesprávný, snížením nabídky na trhu opravdu cenu nesnížíte ale naopak zvýšíte. Ale to že zrovna vy považujete tento princip za správný je docela dobré potvrzení toho jaký je to nesmysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 17:27 Reaguje na Emil Novák
Vy máte našprtané detaily, ale vůbec vám nedochází celý systém, prostě jak dycky.
Ty plyňáky by byly na trhu, s jejich výkonem by se počítalo a závěrová el. by byla potom jedna z normálních. A jejich prodaný výkon by se počítal za jinou, dotovanou cenu.

Ovšem jednodušší by bylo nadotovat plyňáky na třeba 30 eur ceny plynu a na burze by byly v pohodě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 18:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, "vyjmutí plynových elektráren z trhu" znamená, že na trhu prostě nejsou a jejich výrobu si na trhu nemůžete koupit. To je jednoduché jak facka.
"Závěrová el." nic není, závěrná elektrárna je ta nejdražší, kterou je ještě někdo ochoten koupit. Když tedy podle vaše "geniálního" nápadu budete dotovat plynovou elektrárnu tak aby závěrná byla "jedna z normálních" (předpokládám že myslíte uhelnou), zákonitě dojde k tomu, že místo aby jely naplno uhelné elektrárny, které s dostatkem paliva nemají zásadní problém, pojedou naplno elektrárny plynové, čímž současný nedostatek plynu jen zhoršíte a ještě to bude stát ohromné peníze.
"Nadotovat plyňáky na třeba 30 eur ceny plynu" znamená, že elektřina z plynu bude stát kolem 100 €/MWh, k tomu dostane 500 €/MWh dotaci a uhelná elektrárna, která by mohla bez dotace vyrábět za 120-150 €/MWh a z toho ještě zaplatí 80 € na povolence bude stát. Logika level Hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:05 Reaguje na Emil Novák
Vy jste mistr světa ve zdůvodňování, proč to nejde. VŽDYCKY A ZÁSADNĚ jeste PROTI naprosto všemu, asi jako Vinkler, ale NIKDY nenapíšete nějaké pozitivní řešení.
Ale dobře, vyloučit z burzy je možná složité, ale nadotovat cenu plynu na 30 eur není problém a nějaký kdák o 500 e/MWh nějakých dotací je co? cypovina ďa cyp.
Zkuste to vynechat a zrazu plesk!! Ono to vychází!!
Já vím, hnidopichovi NIKDY ZÁSADNĚ NEVYJDE NIC.---.....sorry jako....
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 21:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže tradiční Hanzlova reakce na srážku s realitou. Argumenty jako obvykle došly, tak zbývají jen podobné pindy.
Těch 500 €/MWh si každý může velice snadno spočítat, pokud tedy není Hanzl. Jestli dnes stojí MWh plynu 280 €, na 30 € ji budeme dotovat a plynová elektrárna má obvykle účinnost kolem 50 %, potřebujeme 2 × 280 - 2 * 30 = 500 €. Jak prosté.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:39 Reaguje na Emil Novák
S hnidopichem je těžká řeč. Tak se budou dotovat plyňáky tak, aby vyšly nákladově stejně, jak uhláky. Tak kdo bude teda určovat cenu? Někdo z nich, ale vždy na 100 eurech. čusbus.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 22:10 Reaguje na Pavel Hanzl
A jak je chcete dotovat "aby vyšly nákladově stejně", když každá uhelná a každá plynová elektrárna to má trochu jinak, protože má jinou účinnost a cena povolenek se taky pořád mění?
A proč by to nutně mělo být stejně? Proč nestačí dotovat plynové elektrárny prostě tak, aby vždycky byly dražší, ale ne třeba pětkrát?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč to nejde, nebo proč to nejde jak píšete vy ... bo to je zcela zásadní rozdíl:-).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.8.2022 13:05
Panika na trzích: V Německu zdražila elektřina za týden o polovinu
dnes 12:29

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, v pondělí poprvé přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Ekomagoři všech zemí, spojte se !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 13:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pořád mi uniká, co to má společného s nějakými ekomagory, když je to čistě jen otázka kšeftařů s energiemi a gaunera Putlera.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.8.2022 13:07
To jsou zase knížecí rady od těch pravých "expertů", kteří nám ještě nedávno hlásali, jak můžeme okamžitě odstavovat naše uhelné zdroje, nové jaderné zdroje nepotřebujeme a že podporují výstavbu plynových zdrojů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 13:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.
Zkuste racionálně posoudit ten návrh a napiošte, co je na něm špatně.
Já vím, tohle je ale 10y vyšší level a očekávám sérii kdákanců, cluster je generuje automaticky,.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.8.2022 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste evidentně nepochopil můj příspěvek a podsouváte mi opět nějaké vaše bláboly.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 17:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
Přesně tak. Otvírá se cluster 2, kde je nepochopení témata.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.8.2022 18:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Chybu hledejte na svém přijímači...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:07 Reaguje na Jaroslav Studnička
Bot se propadá do 60. let a je odvolán na upgrade.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.8.2022 23:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše trapnost nezná mezí...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.8.2022 14:11
Vzhledem k tomu, že řešení nabízejí organiace, které nás do současné situace částečně dostaly, dá se to chápat i jako uznání toho, že jejich předchozí rady a v některých státech i přímý vliv v energetice, byly škodlivé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 14:18 Reaguje na Richard Vacek
Velmi hluboký omyl, do téhle situace nás dostala putinova chorobná mocichtivost, nikdo jiný.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.8.2022 14:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Cena elektřiny dost stoupala dávno před 23 únorem 2022.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 14:58 Reaguje na Radim Polášek
Samozřejmě, první útok byl na evropskou energetiku škrcením plynu, Ukrajina byla jen jako odrazový můstek pro ostrou válku proti Evropě, ekonomicky kolabující a rozhádané kvůli plynu.
Celé to měl pojištěné pátými kolonami ve všech evropských zemích (le Penová, Salvini, Schroder, Kotleba, Orbán, Zeman - Babiš - Okamura) které jsou poslední jeho záchranou, protože to ostatní se nepovedlo. Mají za úkol Evropu rozeštvat, shodit vlády a jít prosit do Kremlu, jak radí Vinkler.
To by byla koncovka, Ukrajina je jen naznačení možností.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.8.2022 15:15 Reaguje na Pavel Hanzl
"Mají za úkol Evropu rozeštvat ... a jít prosit do Kremlu, jak radí Vinkler."

Takže Brexit byl vlastně režírován podle Hanzla z Kremlu, jo? A výsledkem je, že UK chodí prosit do Kremlu ... a že je současně po USA nejvýznamnějším dodavatelem zbrojního materiálu na Ukrajinu je asi jen nějaká mejlka, že jo?

To máte z prášků na hlavu, nebo z chlastu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 17:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Vaše konstrukce je fakt silně komická!!
Vymyslíte si cypovinu (že brexit byl režírován z Kremlu muhehehhe), dokážete, že je to cypovina a obviníte z toho celého mě cha cha cha.
To je exvilibristika hodná ruskéh trolla druhé kategorie.

Samozřejmě brexit NEBYL režírován z Kremlu, i když ho soudruzi podporovali co mohli, antož jsou blbí. Ze stejné blbosti silně podporovali Trumpa, který jim za to nedal ani ťok.
Jejich prolhaná arogance jim znemožňuje vidět realitu světa.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže když si UK řekla, že m EU už plné zuby, tak to bylo v pohodě a ok. Zatímco když některá politická hnutí mají EU ve stávající podobě plné zuby, tak jsou to páté koleny a zaprodanci Kremlu:-))).

No to víš že jo, ťuňto:-)))

Co se Trumpa týče ... kdy o něčem nic nevím, tak jsem zticha ... https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-20/clinton-approved-trump-russia-leak-her-campaign-manager-says
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.8.2022 15:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud do těchto sraček nás zvládnulo Rusko dostat, a v takové míře jen a jen nás, tak je zjevné, že to s tou naší EU cestou ke světlým zítřkům, kterou tu věčně opěvujete, nebylo nic moc. Protože místo v ráji uhlíkové neutrality jsme v prdeli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 17:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Putin si ten útok připravoval 20 let a cvičil si celou Evropu na levné energie jako drogový dealer.
A nikdo nevěřil, že je takový magor a psychopat, že bude chtít 10x silnější Evropu zničit jedním sebevražedným útokem, který jediný má jakous takous šanci na úspěch.

Daleko úspěšnější byla jeho hybridní válka, (i na Ukrajině) a pokud by mu nejeblo v kuli, mohl to za nějakých 10 let vyhrát skoro celý.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 17:55 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč se ta EU nechala tím Putinem cvičit???? Inu, protože ji to vyhovovalo jak ekonomicky, tak ideologicky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal ten, který tu ještě před rokem vykřikoval, jak je ruský plyn v poho a jak to mají Němci super duper ošéfované a Putin jim zobe z ruky.

Vy jste fakt tragéd.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.8.2022 14:31
Už vidím, jak všichni začnou řvát, když vyjmou plynové elektrárny z burzy a při zvýšené spotřebě jako poslední na burze přijde nějaká elektrárna s ještě dražší produkcí než by byla plynová elektrárna.
A zajímalo by mě, z čeho zelení experti usuzují, že když vyjmou plyné elektrárny z trhu, že jejich provozovatelé najednou začnou plynem vyrobenou elektřinu prodávat pod náklady , aniž by jim to někdo kompenzoval. Či vůbec budou elektřinu vyrábět, když by bez té kompenzace fungovali pod náklady a tak museli z plynu vyrobeno u elektřinu dotovat ze svého.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.8.2022 14:40 Reaguje na Radim Polášek
To nejsou experti, ale zavilí zelení věřící. Jejich tvrzení jsou postavena pouze na víře, že tomu tak bude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 15:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste už úplně groggy, že nepochopíte naprosto jednoduchý článek, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 15:03 Reaguje na Radim Polášek
V článku je to napsané. Plynová elektrárna by nebyla na burze, takže cena by se řídila podle normálních zdrojů a ta závěrná by byla dotovaná na minimální rentabilitu.
Tj. kupovat za 50 - 100 eur 95% elektřiny a těch 5% dokoupit za těch šílených 800 nebo 1000, co stojí zcela nesmyslně všechna.
To má přece ekonomickou logiku a je úplně fuk, kdo to předkládá.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 15:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemá to žádnou logiku, Hanzle. Když je závěrnou elektrárnou plynová a vy ji odeberete, nestane se závěrnou elektrárnou elektrárna levnější ale naopak elektrárna dražší. Pokud vůbec existuje. Pokud neexistuje, zbývá už jen (řízené) omezování spotřeby.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 15:51 Reaguje na Emil Novák
Řešení je potřeba hledat na poptávkovém straně. Vše, co je k tomu potřeba, je pilka na železo, a klesticky. Když budeme od sítě postupně odrezavat všechny ekologické skodlivce, tak by to melo snizit poptavku a tim i cenu.,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 17:43 Reaguje na Emil Novák
Omyl. Když nebude plyňák na burze, ale s jeho výkonem se tam bude počítat, cena půjde dolů, protože tam nebude jeho cena. Fakt makačka jako kachňál??
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 18:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Jsem uhlobaron, mám uhelnou elektrárnu a prodávám na trhu elektřinu za 700 €/MWh, protože jedinou mojí konkurencí je plynová elektrárna, která se pod 700 €/MWh nedostane. Řekněme že energetiku na měsíc svěříme Greenpeace, oni mi konkurenci v podobě plynových elektráren z trhu odstraní. Napište mi jeden jediný důvod, proč bych měl začít prodávat elektřinu levněji než dosud! Naopak ještě zdražím!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:12 Reaguje na Emil Novák
Na trhu je stovka elektráren, které dodávají za 50 eur (třeba fve a větřáky) a uhláky a jaderky za stejný kačák. Tak jak dycky, stačí se podívat do historie pár leet zpátky. Takže tu svou za 700 si můžu namazat na chleba. To je celý.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 21:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Úplně mimo jako vždy. Na trhu jsou rozhodující marginální náklady, které mají FVE, VtE a JE blízké nule (žádných 50 Eur), protože neplatí povolenky a palivo buď nepotřebují, nebo je skoro zadarmo. Tyto elektrárny s nulovými marginálními náklady stačí k pokrytí poptávky jen pár hodin v roce, které můžeme zanedbat. K pokrytí poptávky je tedy potřeba ještě minimálně uhlí, díky odstavování uhelných zdrojů ale ani uhlí většinou nestačí a je potřeba pokrýt poptávku i plynovými elektrárnami. Proto je elektřina většinu času tak příšerně drahá, ostatní zdroje nemají žádný důvod prodávat levněji, když existuje poptávka i na tak drahou elektřinu.
Pokud mám tedy uhelnou elektrárnu, prodávám za 700 €/MWh, protože plynové elektrárny prodávají také. Když plynové elektrárny z trhu odstraním, mohu prodávat ještě dráž, z trhu mě už nemá kdo vyšoupnout, jedině ještě dražší elektrárna.
Pár let do historie se můžete dívat jak chcete, nic tam ale nevykoukáte, situace byla úplně jiná než dnes.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 08:47 Reaguje na Emil Novák
Pořád melete stejnou cypovinu, že z trhu odstraním výkon plyňáků.
NEODSTRANÍM!!
Pojedou pořád stejně tak, aby zálohovaly OZE (žádných pár hodin ročně cha cha) a vše bude fungovat úplně stejně, jak normálně. Jenom bude mít plyňák garantovanou cenu plynu 30 eur.
Ani něco tak jednoduchého ne?
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Když je z trhu "vyjmete" jak navrhují Greenpeace, tak je z něj odstraníte a nikdo si jejich výrobu nemůže na trhu koupit.
Pokud budou dál prodávat elektřinu na trhu jen s dotovanou cenou plynu, tak jste je z trhu neodstranil, tedy jde o něco jiného než navrhují Greenpeace. Co na tom nechápete?
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, problém je že tě energie za 50 eur není dost, aby pokryly požadavky trhu. .....takže dotaz.....kdo má jít z kola ven, aby ty zdroje, které jste popsal vyrovnaly nabídku s poptávkou????
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 14:48
Ekologické organizace jen opět názorně ukázaly, že o energetice a obchodování s elektřinou nemají ani páru. Máme vysokou poptávku, nízkou nabídku, a tak podle nich nabídku ještě víc snížíme a to prý povede k poklesu ceny. Stal by se pravý opak, cena by ještě vzrostla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:13 Reaguje na Emil Novák
Elektřiny je v Evropě dost. Problém je plyn.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 21:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Elektřiny je Evropě tak "dost", až se musí vyrábět právě z toho plynu, který je "problém", protože ho vůbec není dost.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:23 Reaguje na Emil Novák
Nebylo by levnější mističky elekriny distribuovat mezi ekoteroristy ten fet, co bere hanzl???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 08:41 Reaguje na Emil Novák
Na výrobu elektřiny ho dost je. Ale je drahý, tj. stačí ho nadotovat na normální cenu. Fakt je to nepochopitelné?
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 09:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro vás to zjevně nepochopitelné je. Když se s ním nebude šetřit při výrobě elektřiny, bude o to víc chybět jinde, v průmyslu, ve vytápění atd. a bude tam o to dražší. Neexistuje žádný rozumný důvod, proč by měl být teď plyn dotovaný na úkor uhlí, kterého je pořád relativně dost. Aspoň ale díky vám vidíme jak funguje zelený mozek.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.8.2022 15:00
Tento návrh je nesmyslný, protože pokud budou vyřazeny plynové elektrárny z burzy, bude na burze nedostatek elektřiny a obchodníci budou ochotni zaplatit na burze i cenu, která bude libolně blízká ceně z vyřazených plynových elektráren. Tím se zase dostane cena na burze na cenu plynových elektráren.

Na trhu platí nekompromisní pravidlo. Cenu určuje poptávka a nikoliv výrobní náklady. Jediná šance, jak se z toho vymanit, je snížit poptávku po elektřině, nebo navýšit její výrobu z jiných zdrojů, aby elektřina z plynu nebyla vůbec potřeba. V EU jsou státy, které dělají pravý opak a odstavují dokonce bezemisní elektrárny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 15:08 Reaguje na Jiří Svoboda
Vysvětlím: Nedostatek by nebyl, protože ty plynovky by normálně jely na plný výkon. Ale neúčastnily by se kšeftů na burze, byly by dotovány - placeny extra - tj. měly by jistotu, že i ta šíleně drahá el. bude zaplacena. Podle toho, kolik by dodaly, za nějakou cenu, odpovídající ceně plynu, tj. klidně těch 1000 eur.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.8.2022 15:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste hlupák korunovaný.
Pokud do trhu s elektřinou vstoupíte tímto jedním regulativem, stane se přesně to, co popisuje p. Emil a p. Svoboda.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:41 Reaguje na Jaroslav Studnička
Cluster s tématy "nezávazný kdák o budoucnosti".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
To byl argument ... vskutku Hanzlovský:-).
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 15:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Plynovky normálně nejedou na plný výkon. Ty jedou jen v případě, že už není z čeho jiného (levnějšího) tu elektřinu vyrobit. Takže vaše řešení v době kritického nedostatku plynu je ho začít v plynovkách pálit ještě daleko víc než dosud? To je opravdu neortodoxní "myšlenka". :-D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 17:47 Reaguje na Emil Novák
Odhadnout výkon plyňáků a dát jej do burzy jako jistotu, a klidně s ním hýbat nahoru a dolů dle potřeby, ale ne s cenou. Ta by se zaplatila mimo burzu. Takže cena by se stanovila podle normálního zdroje.

Jednodušší by bylo podle mě rlyňákům nadotovat plyn an třeba 30 eur a chujstym.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 18:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak chcete "odhadnout výkon plyňáků", když nevíte jaká bude v tu chvíli nabídka a poptávka? Vždyť vy vůbec nechápete jak trh s elektřinou funguje.
A o tom vašem nápadu "nadotovat plyn an třeba 30 eur" jsem psal výše. Krásný recept na apokalypsu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:16 Reaguje na Emil Novák
Tak tam dám výkon maximální, proč ne. Umí to dodat, tak něma problema.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 22:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Ruský agent by hlásal přesně to samé co vy. Puštění plynových elektráren na "výkon maximální" by Rusy potěšilo jako máloco.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 08:36 Reaguje na Emil Novák
Rusa asi těžko, když by ten plyn nebyl ruský, už sem skoro žádný neposílají.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 08:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Neposílají ho právě proto, aby EU plyn co nejrychleji došel. A vy, aniž byste to tušil, navrhujete opatření jak to ještě urychlit. Mohl byste sloužit jako názorný příklad tohoto: https://cs.wikipedia.org/wiki/U%C5%BEite%C4%8Dn%C3%BD_idiot
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 08:39 Reaguje na Emil Novák
Mě uniká, proč by to nešlo. Na burzu jde veškerá elektřina a ta, která je z plyňáků má jistotu, že koupí plyn za 30 eur. Takže se rozhodne dle té nejdražší, která bude mít plyn za 30 eur (nebo nějaká normální). Zkuste napsat, kolik ta šalina bude stát.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Když budete dotovat plyn na 30 Eur, plynové elektrárny se dostanou náklady po uhelné elektrárny, kde a za kolik koupí plyn je nemusí trápit, takže mohou jet na plný výkon a vesele pálit dotovaný nedostatkový plyn, zatímco uhelné elektrárny s relativně levným a dostupným uhlím budou stát, protože těm plynovým elektrárnám nemohou konkurovat už jen kvůli vysokým cenám za emisní povolenku, kterou musí zaplatit. Takže výsledkem bude ještě větší nedostatek plynu, obrovské prostředky utracené na dotování jeho ceny a naopak menší prostředky získané z prodeje emisních povolenek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 13:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Celá Evropa z toho má hlavu v pejru, ale lopata z Brna Hanzl by s tím byl hotovej během jedné melty v ústavu.
:-)))

Ale že vám uniká, to je zase fakt ... to na vás nebylo špatný:-)))
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.8.2022 10:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, ale o nějakých dotacích plynové elektřiny v článku nic není.

S tím souhlasím, že dotovat plynovou elektřinu vyjde levněji než dorovnávat cenu veškeré elektřiny. To ale ta plynová elektřina klidně může zůstat na burze a dotace na plynovou elektřinu budou právě takové, aby kompenzovaly nejvyšší cenu neplynové elektřiny. Jenže je takové řešení stabilní?

Je otázkou, zda to nepovede k další eskalaci ceny plynu a dalšímu roztáčení spirály. Když totiž něco dotujete, obecně to motivuje prodejce ke zdražení. Je to cesta do pekel!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 15:11 Reaguje na Jiří Svoboda
Výrobu z jiných zdrojů nahonem nazvýšíte tak rychle, aby se mohly odstavit plynovky. To prostě nejde, i když Němčouři neodstaví poslední JE a možná se i vrací k jádru. To není řešení pro současnou chvíli, to navrhové se může spustit hned.
Odpovědět
ig

29.8.2022 15:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale vždyť tu celá léta tvrdíte, že to je hotová věc, že Němci to mají už dávno vyřešené, že jsou daleko napřed a že je všechno v pořádku. Tak je to v pořádku nebo není?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.8.2022 16:49 Reaguje na
No je. I když ... :-)))

Ale to jsou všechno jen takové drobnosti:-))).

Hanzl si to ze socíku pamatuje ... drobné nedostatky, překážky, dílčí omyly ... ale přesto neochvějně stále vpřed k budování rozvinuté socialistické společnosti:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 17:49 Reaguje na
Co mají vyřešené? Že se vrátí k jádru jsem tu psal už předloni, antož jsem génius a nový Nostradamus.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 17:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenomže oni se moc k jádru nevrací.....zatím to vypadá, že v provozu zůstanou max 3 reaktory. Což je na 80 milionové Německo sakrální málo. Aby bylo možné hovořit o nějakém částečném návratu k jádru, aby podíl tohoto byl řekněme okolo 30 procent, museli by mít někde po lesích takových 20 až 25 reaktoru rozestavěných.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 13:03 Reaguje na Pavel Hanzl
A že jste vo tom Habeckovi ještě nepověděl:-))).
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 16:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Před půl rokem jste tvrdil, že zbývá dotáhnout poslední sroubecky na gigantickych elekrolyzerech...... kde tedy jsou????
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.8.2022 16:50 Reaguje na Darth Bane
Šroubky bych někde našel ... teď jde vo to, jestli Hanzl najde ty elektrolyzéry:-))).
Odpovědět
ig

29.8.2022 17:30 Reaguje na Svatá Prostoto
:-) :-) :-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.8.2022 18:46 Reaguje na Svatá Prostoto
Ony šroubky chybí i Hanzlovi v hlavě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
https://oenergetice.cz/vodik/dansku-se-chysta-instalace-dosud-nejvetsiho-svetoveho-elektrolyzeru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, jste ochoten vsadit nějaké drobné, třeba milion, že uvedení tohohle krumplu nesrazi cenu elekriny na řekněme 250 Euro , což je asi tak ta zadní hranice únosnosti pro EU ekonomiku???
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.8.2022 23:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste nás pobavil. Nad tímto odkazem a navazujícími příspěvky jste doložit, že nerozeznáte pojem minulost, přítomnost a budoucnost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 08:33 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ani tohle jste zase nepochopil? fakt ne?
Ten elektrolyzér se v současnosti staví a v roce 25 bude v plném výkonu.
Takový časový zmatek je natolik deprimující, že cha cha cha "nerozeznáte pojem minulost, přítomnost a budoucnost".
Vsadím gatě, že jste bot s primitivním systémem otvírání clusterů. Jakmile se píše o jakékoliv časové informaci, naskočí z databáze tento kdák.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 09:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, chápu, že vaše paměť se každým dnem resetuje :-))).

Já si naopak vzpomínám na vaše příspěvky, kdy jste vždy tvrdil, "jedou gigaelektrolyzéry" a pak jste poslal podobný link a tom, že pojedou až v roce 2025 :-))))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 13:07 Reaguje na Pavel Hanzl
"Ten elektrolyzér se v současnosti staví a v roce 25 bude v plném výkonu."

Takže i když všechno půjde úplně žůžo, tak nám bude 2,5 roku úplně k hovnu.
Tohle jste nám chtěl sdělit?

To jste nemusel, to dávno víme:-))).
Odpovědět
DB

Darth Bane

31.8.2022 21:38 Reaguje na Svatá Prostoto
......hlavně Hanzl nepíše, kolik gigakubíkůů plynu ročně ten elektrolyzér nahradí :)
Odpovědět
DB

Darth Bane

31.8.2022 21:37 Reaguje na Pavel Hanzl
No, dobře, a kolik toho plynu ten gigantický elektrolyzér nahradí??? Zkuste zaokropuhlit na celé Gigakubíky ročně, at jste někde na úrovni statistické chyby.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.8.2022 15:39
"Inflace se zřejmě přiblíží 20 procentům, ale ještě by jich neměla dosáhnout. Znamená to, že domácnosti by se měly připravit na další zhoršení své životní úrovně, ale myslím si, že inflace jako taková není to nejpodstatnější číslo. Podstatnější jsou účty a zálohy na energie, ty půjdou nahoru podle toho, co se děje na burzách, a to jak na podzim, tak v příštím roce. Češi by neměli sázet na to, že letos na podzim zdraží energie a že pak to bude pohoda. To zdražení energií se bude propisovat do cen pro domácnosti letos, v dalším roce i přespříštím roce, to je prostě dlouhodobá záležitost," /ekonom Kovanda/

Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 17:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zálohy si mohou domácnosti nechat snížit, a neexistuje zákon, který by narizoval nějaké minimální odběry energii. Když nebudou mi domácnosti natažené své chtive paprce, obchodníci nebudou mít komu prodat, a budou muset s cenou dolů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je ve válce zcela normální a my jsem pořád v light konfliktu, stačí se podívat na Ukrajinu. Tak by to tu vypadalo, kdyby se podařil ten váš kolaborantský plán shodit vládu a jít prosit zrůdu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hlupý Vinkler bečí, že se mu zdraží elektřina o pár kaček a na Ukrajině ženská bečí, že ji zrůda zbořila barák a zabila manžela a dvě děcka. A tu zrůdu máme toho samého.
Kdybys nebyl hlupákem nestal by ses medvědem.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

29.8.2022 17:12
To by mě zajímalo, jestli bude Síkela taky za hlupáka a medvěda, pokud se tento plán v EU uskuteční. Ty ceny, co jsou na burze, jsou pro německý trh na rok 2023. Nakupujte na české burze a máte ceny lepší. Peakload cena pro 28/8 byla jen 406 Eur. Prostě trhy blázní a velmi se spekuluje, co kdyby elektřina nebyla. A nakonec se prodá místo za 1000 Eur za 406 Eur.
To chce klid.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.8.2022 17:21 Reaguje na Katka Pazderů
28.8. byl prázdninový víkend, takže výrazně nižší poptávka a k tomu ještě i svítilo slunce a trochu foukal vítr. Takže kombinace vyšší nabídky levnějších zdrojů a nižší poptávky na pár hodin vytlačila z trhu drahé plynové elektrárny. Usuzovat se z toho nedá vůbec nic.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.8.2022 17:30 Reaguje na Katka Pazderů
Panika na trzích: V Německu i Česku pokořila cena elektřiny 1000 eur za MWh , dnes 12.29

Prosím pěkně pochopte, že situace se vymkla jakékoli kontrole. Tržní mechanismy přestaly fungovat a místo nejnižších cen generují ceny nejvyšší.
Tady nepomůže ani Síkela, ani rada energetických ministrů EU. Ti si mohou blekotat, co chtějí.
Jedinou možnosti je dočasně burzu vypnout, nasadit unijní/národní pevnou regulaci cen a modlit se , aby se za čas situace zklidnila.
Osobně jsme skeptik, protože se věci nechaly zajít příliš daleko a očekávám další šokovou vlnu.
Teprve poté dojde k systémové změně neboť zelení blounivci budou odejiti a místo dostanou lidé s realistickým pohledem na věc.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 17:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tržní mechanismy právě fungují, co nefunguje, je dementní obyvatelstvo EU. Vidíte, že ani za 1000 Eur za MWh není nikdo ochotnrj sednout k prknu chopit se tustizny a nějaký další stabilní zdroj vytvořit. Evropské domácnosti se soustredily na konzum a pseudoproblemy, a myslely si, že vytápění baráku v zimě a v noci vyřeší 6 panelu na střeše. Takže tady to mají.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 17:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Základní tržní mechanismus....Nabídka....Poptávka .....cena funguje furt stejně. Pokud se snižuje nabídka, tak roste cena, a bude růst tak dlouho, dokud se nesnizi poptávka, nebo nezvýší nabídka. Evropské domácnosti nechtějí snížit poptávku jsou line navýšit nabídku, tak holt rostou ceny. Kdyby se 10 procent obyvatel EU vrhlo na řešení například TJF, tak je to 50 mil lidi, a to už je nějaká síla ne????
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 17:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hlupaku Vinklere, ta cena je směšné nízká......reálná cena za energii je taková, že poradíte manika na veluciper s dynamem, dáte mu minimální mzdu, a on za hodku naslape 0.7 kWh, tedy za měsíc řekněme 120 kWh. Jeho mzda plus odvody jsou asi 20 000, to si podělte těmi hodinami, a zjistíte, že reálná cena za energii je někde okolo 200 Kč za kWh. Ne jedno Euro. Za jedno Euro se to vyrábí z neobnovitelnych zdrojů, a za to, že tyto lidstvu příroda poskytuje, lidstvo tě přírodě nic neplatí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 08:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy se zase potácíte, minule jste navrhoval skutečně progresivní a všeřešící systém. Pokorně se připlazit před zrůdu, která má plynu tři zádele, odprosit, zrušit sankce a zrazu plesk!! Plynu je všude něurékom!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 08:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč proboha nenavrhujete shodit eurohujerskou vládu, vystoupit nejen z burzy ale i z EU? Zatím to byla zcela zásadní linii vašich názorů!!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:32 Reaguje na Katka Pazderů
Celosvětový obchod nejen s energiemi je neskutečně složitý a do detailu vybalancovanžý systém, do kterého Putin mohutně kopnul. Bo na tom měl dost velký podíl a královsky z toho bohatl, jenže mu to nestačilo.
Takže se to celé rozhodilo a bude trvat nějakou dobu, než to zase najde novou rovnováhu, ovšem už bez Ruska.
Což Rusko přežít nemůže a nových 34 států, které jsou na té obrovské zemi naplánované bude asi přímo nutnost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 13:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl věští:-))).
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.8.2022 18:19
Pro mnoho diskutérů zde musím zopakovat základní zákony:
1-Zákon o zachování hmoty a energie praví, že hmoty (= energie) neubývá ani nepřibývá, jen se přeměňuje. Hmotu (včetně energie) vytvořil zcela zdarma velký třesk. Tedy slunce svítí zdarma, uhlí v zemi je zdarma atd. Veškeré náklady jsou za to aby byla energie ve správné formě (třeba EE) na správném místě ve správný čas. Jinak to znamená jen platby lidem za investice a práci jako je stavba dolu, elektrárny, vedení ee a provoz toho všeho.

2-Cena se neodvíjí od nákladů, ale od nabídky a poptávky na trhu. Tj, převis nabídky = nízká cena, převis poptávky vysoká cena. Potkává se ale cena na trhu s náklady na výrobu u výrobce - je-li cena na trhu nižší než výše uvedené náklady na výrobu u výrobce, provoz zkrachuje, a převis nabídky zmizí. Tedy je-li vysoká cena odejmuta nabídky z trhu se cena ještě zvýší nikoli sníží, jak si myslí někteří "ekonomové"😢😢😢.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 19:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Když jste zmínil zákon zachování energie, tak si ještě zopakujte druhou Veru termodynamickou. HLUPAKU. Proč tedy v zimě je zima, když na okolí každého člověka v okruhu třeba 10 kilometrů dopadají takové bambiliony energie??? A další.....vraťte se do páté třídy, a zopakujte si vlastivedu.....tam se bralo, že uhlí je neobnovitelny zdroj, a zásoby tohoto jsou konečné.....no, akdyz ae to vytěžit, tak je popici.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.8.2022 20:10 Reaguje na Darth Bane
Ad A zaměňujete Teplo a teplotu. Zima je proto, že v zimě se dopravuje na odkloněnou ploch severní polokoule méně tepla a na jižní přikloněnou více. V létě naopak. Viz vlastivěda.
Ad B vše je neobnovitelný zdroj, uhlí je tak na 500 let, jádro na 5 tisíc a slunce na 5 milionů.
Pozn. mě těch 500 stačí
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
Sajrajtomile Vinklere, já neznamenají teplo za teplotu, vy jste tvrdil, že slunce svítí zdarma, tudíž jste mezi řádky černé na bílém napsal, že energie slunce, které svítí zdarma, dokáže samo o sobě pokryt energetické potřeby lidstva. Napište si pod sebe 50 krát větu.... Ja Sajrajtomil Vinkler absolutně nechápu, o čem mluví druhá věta termodynamicka. Protože pak byste mne nemohl napsat sprostou urážku, že zaměřují teplo za teplotu. Já se vás úplně normálně ptám, jak dokážete sluneční energii, která zdarma dopadá na 1 km čtvereční plochy ZEME zkoncentrovat ZDARMA tak, aby byla využitelná.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Sajrajtomile Vinklere, Například Statistical review of world energy píše, že Čína má zásob uhlí na 30 let současné těžby, a CR ani to ne. Takže kde jste si vycucal 500 let??? Tezitelne zásoby uranu tentýž zdroj uvádí na 85 let , ale současně těžby kdy se ten uran podílí na globálních energetických tocích marginalne. Zkuste Sajrajtomile Vinklere akceptovat fakt, že v této problematice na rozdíl od vás, který je toliko vyučen na Sajrajtomila připustit že v problematice vycerpavani primárních energetických zdrojů nejsem pouhý lajk.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Sajrajtomile Vinklere, Například Statistical review of world energy píše, že Čína má zásob uhlí na 30 let současné těžby, a CR ani to ne. Takže kde jste si vycucal 500 let??? Tezitelne zásoby uranu tentýž zdroj uvádí na 85 let , ale současně těžby kdy se ten uran podílí na globálních energetických tocích marginalne. Zkuste Sajrajtomile Vinklere akceptovat fakt, že v této problematice na rozdíl od vás, který je toliko vyučen na Sajrajtomila připustit že v problematice vycerpavani primárních energetických zdrojů nejsem pouhý lajk.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Cr má uhlí do roku 2038, pokud budou dle původního předpokladu jednotlivé uhelné zdroje na konci životnosti prubezne odstavovany. Jinak ae samozřejmě, pokud například se prodlouží životnost a domácnosti přejdou zpět na uhlí, to bude vymezené výrazně dříve. Já naopak myslím, že jste za svůj život těch neobnovitelnych zdrojů spotřebovat dost, a měl byste v tomto ohledu dostat stopku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.8.2022 20:17 Reaguje na Darth Bane
Učivo páté třídy, kterou jste nestihnul dochodit je toto:
V zimě svítí slunce téměř stejně, ale na druhou polokouli. Neobnovitelný zdroj( uhlí, ropa, plyn atd.) spadl z nebe?
Vznikl ze živých organizmů a ve formě uhlíkových sloučenin
se na ně zase váže. Tudíž není neobnovitelný, ale pouze
recykluje do předchozího stavu. Nikde není řečeno, že jednou
třeba to dřevo nezuhelnatí a že se z živočichů nestane ropa.
Díky skleníkovému efektu tu narostou přesličky a plavuně
a ty zuhelnatí někde v tropickém bahně. No a o mnoho vodnatější teplé oceány budou plné planktonu, který se
po smrti přemění opět na ropu. Lidstvo je na zemi zlomek vývoje Země a nikdy neříkejte nikdy, protože nevíme, co
bude zítra! A že to vytěžení je konečná, ano ale pro lidi
a nikoliv pro planetu. Lidé musejí hledat, jak přežít co
nejdéle a nezničit se předčasně a zcela zbytečně, jak to
dělá nyní vedení EU !
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Machacku, problém je, že lidé ty fosilní zdroje spotrebovavaji asi milionkrát rychleji , než je příroda stačí tvořit. A pokud jste VY, byl dobrý zák, tak zkuste ty geologické procesy, při kterých vzniká ropa popsat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Vono je to korunovaný vůl.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste nepochopil ani druhou třídu ZS, protože nechápete psaný text. A čekám tu vaši adresu, abychom.....jak jste požadoval mohli jednat ručně.......TVL......Macháček se nás snaží přesvědčit, že hornicky spindira drancuje uhelnou sloj a ta se mu před sbijeckou sama od sebe doplňuje!!!!!!!!!! 😀😃🙂🙃😊😇😀 HAHAHAHAHAHAHA. Pitomý Machacku, vy máte o vzniku ropy představu, jako cikansky splátek z pomocné školy.......Takže......první podmínka je, že se musí vytvořit ta vrstva sedimentů, a aby to jednou byla tezitelna ropa, tak ta vrstva sedimentů musí mít slušnou propustnost, aby ta budoucí ropa mohla přes ty horniny migrovat. Další podmínka je, že tato vrstva sedimentů musí v geologický poměrně krátkém období poklesnout do zemské kůry do tzv. Ropného okna, tj do hloubky 2 až 8 kilometrů. Ani to ovšem nestačí, protože ta takto vznikla ropa má tendenci samovolně vertikálně migrovat, tudíž musí přijít další geologický proces, a nad takto vzniklou vrstvou sedimentů v zemské kuře se musí vytvořit antiklinala z nepropustnych hornin, která to celé utesni. Takže sám vidíte, že ten proces je dost složitý, a pokud neproběhla ty etapy přesně v tomto pořadí, žádná ropa nevznikne. A nyní zkuste Machacku popsat, jak generaci dnešních děti pomůže to , co jste popsal v tom svém zvratku. To vaše chacharske uhlí vzniklo před 120 až 140 miliony let, atedy vznikalo 20 milionů let, a vy jste to dokázali během o něco málo více, než jedné generace zcela vydrancovat. Prostě uhlí je z hlediska praktického využití neobnovitelny zdroj, a nepbnovitelnost zdroje je definována tak , že je využíván rychleji , než jej příroda stačí přirozeně obnovovat. Kdybyste si tuhle větu z té vlastivedy racil, zapamatovat, nepatlal byste sem ty své grafomanske zvratky. Machacku, zkuste si ve vlastním zájmu připustit, že jste starej debil s rozhledem srdíčkem kadibudky na dvorecku v nějaké chacharske prdeli u domečku, na který jste si nakradl za bolsevika, a že většina vašich oponentů má řádově větší rozhled, než vy.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:50 Reaguje na Břetislav Machaček
A co dělá ta EU špatně???? Evropa má svoje energetické zdroje vydrancovane, a vydrancovala tyto taková sběr, jako jste vy. Tak když jste ty stávající vydrancoval, tak byste se mohl nějak podílet na tom, aby.....jak popisujete, jste nastartoval znovu ty původní geologické procesy, a řekneme milionkrát tyto urychlil, aby se mohlo fungovat tak, jako do současnosti. Vy jste ale line prase, a odmítáme zatočit ručička na hodinách, a ty geologický procesy urychlit tak, aby byl použitelný výsledek v historický přijatelné době. Ano, řekněme, že nás živočišný druh tu je asi 1000 generaci, ale pouze ta vaše jedna jediná, si pro sebe vydrancovala více než polovinu všech energetických zdrojů, které tu vznikaly ještě 100 až 5000 krát delší dobu. Takže normalni clovek na vasem miste i Machacku, by se zastydel, stulil pysky a nebucel. Vy tady bucite trkate a masáže kopyty, protože jste prostý jakékoli sebereflexe, což je typické pro bolševické nomenklaturni kadrovaky, politruky a aparatciky.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Machacku, chcete říci , že v zimě slunce na polokouli, kde se nacházíte nesvítí??? Jak je tedy možné, že i v zimě je slunce vidět??? A pokud tedy .....jak píše Sajrajtomil Vinkler Slunce zadarmo svítí, tak i jistě hřeje, akorát, že to teplo se musí sezbirat z větší plochy....Sajrajtomil Vinkler píše, že tam lze učinit bezpracne, a zadarmo. Proč tedy Machacku parazitujete na společnosti, palice cenné zdroje, které příroda vytvářela miliony let , když si tu sluneční energii, která dopadá na povrch země zadarmo, můžete bezpracne jak píšete vy a Sajrajtomil Vinkler sezbirat????
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Machackovske hovadko, aby bylo uhlí zdrojem, pak se musí jeho existence vázat na lidstvo. Tudíž vaše redundantni fizofoooolovani, co jednou bude, až tu lidstvo nebude, je Out. Pokud o uhlí uvažujeme jako o zdroji, pak musí mít souvislost s lidstvem, že, a pokud možno současným, nebo žijícím v blízké budoucnosti. Takže tak, hrajete si na argumentacniho lumena, a přitom jste totální nula, která se uprostřed cesty vykadi, a ještě se v tom s chutí vyvali.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Machackovske hovadko, aby bylo uhlí zdrojem, pak se musí jeho existence vázat na lidstvo. Tudíž vaše redundantni fizofoooolovani, co jednou bude, až tu lidstvo nebude, je Out. Pokud o uhlí uvažujeme jako o zdroji, pak musí mít souvislost s lidstvem, že, a pokud možno současným, nebo žijícím v blízké budoucnosti. Takže tak, hrajete si na argumentacniho lumena, a přitom jste totální nula, která se uprostřed cesty vykadi, a ještě se v tom s chutí vyvali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist