https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/restauratori-opravili-pamatnik-stromy-s-vrchlickeho-basni-v-arboretu-ricmanice?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Restaurátoři opravili památník Stromy s Vrchlického básní v Arboretu Řícmanice

30.10.2022 01:13 | ŘÍCMANICE (ČTK)
Monumentální památník Stromy v Arboretu Řícmanice se po téměř 85 letech dočkal odborné opravy. Je součástí Lesnického Slavína, souboru desítek památníků a studánek rozesetých v lesích severně od Brna. Restaurátoři, kameníci a výtvarníci pracovali na památníku několik měsíců. ČTK to oznámila mluvčí Mendelovy univerzity Tereza Pospíchalová.
reklama

 

Odborníci odstranili mech, špínu i prach, poté ručně čistili bílé plochy s nápisy pomocí skalpelů, kartáčů i páry. "Poté se ke slovu dostali profesionální kameníci, kteří nápisové plochy zbrousili tak, aby bylo odebráno co nejmenší množství hmoty," popsala restaurátorka Eliška Trávníková. Následně odborníci zacelili praskliny a nanášeli vrstvy barvy.

"Velkým plusem současného procesu restaurování je to, že jsme památník odborně zajistili, aby do něj nepronikala vlhkost," uvedla Trávníková.

Památník stromů je sedm metrů vysoká stavba zbudovaná z cementu a teraca. Na jižním průčelí je partitura zhudebněné básně Jaroslava Vrchlického Stromy. Zhudebnil ji Antonín Dyk, profesor ochrany lesů a myslivosti na Vysoké škole zemědělské v Brně, dnešní Mendelově univerzitě.

"Partitura je vyryta v takových rozměrech, že pěvecký sbor, který by stál před památníkem, by mohl podle ní skladbu zazpívat," nastínila Petra Packová, správkyně arboret univerzitního lesního podniku.

Památník vznikl v roce 1938 jako součást budovaného Lesnického Slavína podle projektu Josefa Opletala, profesora lesní těžby a průmyslu. Ke stavbě Opletal vybral místo v bývalé lesní školce nad obcí Řícmanice. Nyní je součástí arboreta.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist