https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-ek-poskytne-dodatecne-pokyny-ohledne-plateb-za-rusky-plyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Evropská komise poskytne dodatečné pokyny ohledně plateb za ruský plyn

29.4.2022 17:34 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise poskytne členským zemím Evropské unie dodatečné pokyny ohledně toho, zda mohou pokračovat v platbách za ruský plyn, aniž by porušovaly unijní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný představitel komise. Mezi státy EU nyní panují rozdílné názory na to, zda přistoupení na způsob plateb požadovaný Ruskem znamená porušení sankcí, upozorňuje Reuters.
 

Rusko nyní požaduje po zemích, které označuje za nikoliv přátelské, aby platily za dodávky plynu v rublech. Požadovaný systém plateb počítá jako s prostředníkem s bankou Gazprombank, nad kterou má kontrolu Kreml. Zahraniční odběratelé mají nejprve převést svá eura či dolary na zvláštní účet v Gazprombank ve Švýcarsku a ta potom jménem daného odběratele za přijaté devizy nakoupí rubly. Následně ruskou měnu převede na jiný zvláštní účet, který už je v Rusku a z kterého banka provádí platby za odebraný plyn.

Evropská komise minulý týden uvedla, že přijetí tohoto systému by mohlo znamenat porušení sankcí. Dodala nicméně, že firmy z EU by mohly platit v souladu se sankcemi, pokud prohlásí, že platba byla dokončena již při složení eur, tedy před jejich převodem na rubly. Zároveň však označila za vhodné vyžádat si potvrzení ruské strany, že takovýto postup je v souladu s ruskou vyhláškou.

Ruská plynárenská společnost Gazprom ve středu zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Panují obavy, že Rusko by stejným způsobem mohlo postupovat také vůči dalším členským zemím EU. V pondělí budou o reakci na požadavky Moskvy jednat ministři energetiky EU.

Na středečním setkání velvyslanců EU podle agentury Reuters označily Bulharsko a Polsko dosavadní pokyny Evropské komise ohledně plateb za ruský plyn za matoucí. Další země, včetně Dánska, Finska, Řecka, Slovenska a Španělska, pak uvedly, že pokyny je zapotřebí upřesnit.

Ve čtvrtek představitelé EU podle listu The Guardian potvrdili, že podnik, který si otevře rublový účet v Rusku a bude přes něj platit za plyn, poruší sankce. Podle serveru Euronews je Brusel připraven podniknout právní kroky proti členským zemím EU, které svým energetickým podnikům platby v rublech za ruský plyn umožní.

"Jsou to členské země, kdo sleduje dodržování sankcí konkrétními podniky na svém území. Evropská komise však sleduje, zda členské země sankce skutečně uplatňují," řekl serveru Euronews místopředseda komise Valdis Dombrovskis. "Pokud zjistíme, že se tak naděje, může Evropská komise zahájit disciplinární řízení," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

29.4.2022 19:44
Mužete výdat sto doporučení uspořadat dvěstě summitu,třista krizových jednaní.Těžební sondy a ventily jsou v Rusku a tam se bude lamát chleba.To je real
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.4.2022 20:07 Reaguje na karel krasensky
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.4.2022 07:24 Reaguje na karel krasensky
Na to je potřeba odvaha ne politikaření. Ukáže se srabáctví a jaké hodnoty jsou ochotni zaprodat říši zla.
Odpovědět
JD

Jana Dlouhá

5.5.2022 16:42 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Se odstěhujte do jeskyně, upytlíkujte si ruchadlo bratří Veverkových (k tomu plyn ani ropu nepotřebujete) a jměte se dobývat v potu tváře chléb náš (tedy váš) vezdejší... (a pak se sem vraťte a přijďte něco vyprávět :-))
Odpovědět
JD

Jana Dlouhá

5.5.2022 16:45 Reaguje na Jana Dlouhá
- bratranců-
Odpovědět
KP

Karel Padevet

29.4.2022 20:49
Ti idioti chtějí mluvit do všeho... a přitom jsou už dlouho zcela mimo realitu. A škodí.
Odpovědět
ZK

Zan K.

29.4.2022 21:01 Reaguje na Karel Padevet
Stále se snaží, aby se onen vlk nažral a koza zůstala celá. Prostě ono farizekské myšlení se stále ukazuje. Jak to zařídit, aby to papírově bylo ok a ve skutečnosti prostě výhodné. A skutek odporu proti rublu utek. Bohužel se tohle myšlení táhne skoro celým porevolučním obdobím, i když nějaké vyjímky pochopitelně existují....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist