https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-pestovani-biopaliv-neprinese-celosvetovy-hlad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Pěstování biopaliv nepřinese celosvětový hlad

6.6.2007 08:43 | PRAHA/SAO PAULO (EcoMonitor)
Strach z celosvětového nedostatku potravin, který by způsobilo rozsáhlé pěstování cukrové třtiny a kukuřice na výrobu biopaliv, je prý neopodstatněný. Tvrdí to politici a odporníci, kteří se sešli na konferenci v brazilském Sao Paulu, píše agentura Reuters.
 

Výrobci etanolu v Brazílii a v USA se tak brání nařčení ze strany kubánského vůdce Fidela Castra a jeho venezuelského kolegy Huga Chaveze. Ti tvrdí, že pěstování biopaliv ve velkém zhorší situaci v rozvojových zemích, protože řada místních zemědělců upřednostní pěstování energetických plodin před potravinami. Mnoho agronomů i světových politiků však namítá, že svět má k dispozici dostatek orné půdy, která uživí biopaliva bez toho, aby bylo ohroženo množství vypěstovaných potravin.

„Nikdo nemůže vážně tvrdit, že vytvoření nových pracovních příležitostí a rozšíření možností pro zemědělce bude ohrožovat chudé obyvatele světa,“ prohlásil bývalý španělský premiér Felipe Gonzalez při zahájení dvoudenní konference v Sao Paulu, hlavním městě brazilského obchodu. Podle něj je odmítání etanolu ze strany Kuby a Venezuely jenom ideologickým důvodem, píše agentura Reuters.

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva také odmítá kritiku a pěstování biopaliv naopak považuje za dobrou cestu jak pomoci chudým venkovským osadám. Brazílie je světovou velmocí ve výrobě etanolu z cukrové třtiny a průkopníkem v používání pohonných látek vyrobených ze zemědělských plodin.

Někteří ekonomové z USA se obávají, že nárůst zájmu o výrobu etanolu by vyhnal ceny kukuřice v zemi velmi vysoko. Jiní ekonomové ale tvrdí, že dočasné zvýšení cen kukuřice ještě neznamená budoucí nedostatek potravin. Navíc poukazují na to, že pěstování cukrové třtiny na etanol roste bez toho, aby bylo negativně ovlivněno množství vypěstovaných zemědělských plodin, píše agentura Reuters.

„Energetické plodiny mají obrovský potenciál růstu, protože máme k dispozici velké množství orné půdy, zejména v Latinské Americe,“ prohlásila Silvia Sagariová z Inter-American Development Bank. Podle údajů OSN připadá méně než devět procent veškeré brazilské zemědělské půdy na pěstování cukrové třtiny. V Sao Paulu, srdci brazilského obchodu s cukrovou třtinou a etanolem, se třtina pěstuje na více než 20 % osázené půdy. Ale v tomto státě je také deset milionů hektarů nevyužívaných pastvin, z nichž by se některé daly využít jako pole pro pěstování třtiny, napsala agentura Reuters.

„Není potřeba nahrazovat jiné plodiny cukrovou třtinou ani není nutné porazit jediný strom v Amazonii, protože třtina dokáže velmi dobře růst i v džungli,“ prohlásil Jose Goldemberg, který má na starosti bioenergetiku v rámci státu Sao Paulo.

V budoucnu je také možné, že se zvýší energetická účinnost biopaliva vyráběného z cukrové třtiny, obdobně jako se povedlo navýšit množství získaného biopaliva. Z hektaru třtiny dnes totiž vznikne 6 000 litrů etanolu, zatímco před třemi desítkami let to bylo jen 2 000 litrů.

Podle článku Todda Bensona z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 5. 6. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist