https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-rusko-se-chysta-poskozeny-plynovod-nord-stream-zakonzervovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko se chystá poškozený plynovod Nord Stream zakonzervovat

3.3.2023 17:09 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rusko se chystá poškozené potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 utěsnit a zakonzervovat, s opravou a opětovným zprovozněním nepočítá. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Každý z plynovodů má dvě potrubí a vybudovala je ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml. Tři z celkových čtyř potrubí loni v září narušily dosud nevysvětlené exploze, jedno potrubí plynovodu Nord Stream 2 zůstává neporušené.
 

Plynovodem Nord Stream 1 v době před explozí už plyn do Evropy neproudil kvůli rostoucímu napětí mezi Moskvou a Západem po ruské invazi na Ukrajinu. Moskva zastavení provozu zdůvodňovala údržbou. Nord Stream 2 byl sice dokončen, spuštěn ale kvůli válce na Ukrajině a protiruským sankcím nikdy nebyl.

Gazprom uvedl, že je technicky možné poškozené potrubí opravit. Podle dvou zdrojů agentury Reuters ale Moskva nevidí v dohledné době možnost na zlepšení vztahů se Západem natolik, aby dávalo smysl potrubí opravit.

Evropa v uplynulém roce výrazně snížila dovoz energetických surovin z Ruska. Vývoz Gazpromu mimo bývalý Sovětský svaz se loni snížil téměř o polovinu a dosáhl postsovětského minima 101 miliard metrů krychlových.

Jeden z ruských zdrojů uvedl, že Rusko považuje projekt za "pohřbený". Dva další řekly, že sice neexistuje žádný plán na opravu narušeného potrubí, ale že bude alespoň zakonzervováno pro případné uvedení do provozu v budoucnu. To by s největší pravděpodobností znamenalo utěsnění porušených částí, aby se zabránilo další korozi způsobené mořskou vodou.

Moskva tvrdí, že za výbuchy plynovodu stojí Západ, své tvrzení ale nijak nedoložila. Bílý dům v únoru odmítl jako "naprostý výmysl" příspěvek na blogu amerického investigativního novináře oceněného Pulitzerovou cenou Seymoura Hershe, který tvrdí, že za explozemi stojí Washington. Vyšetřování úřadů v Dánsku, Německu a Švédsku dosud nebylo uzavřeno.

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl využít nepoškozené potrubí plynovodu Nord Stream 2 k čerpání plynu. Německo ale nyní chce svou energetickou závislost na Rusku ukončit a tuto myšlenku odmítlo. Polsko rovněž přestalo nakupovat ruský plyn.

Rusko v současné době vyváží do Evropy jen asi 40 milionů metrů krychlových plynu denně, a to přes Ukrajinu přes vstupní bod Sudža.

Moskva nyní vkládá naděje do Turecka, přes které hodlá plyn vyvážet. Tím by Rusko už nemuselo spoléhat na Západ jako na partnera v energetice, řekl dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (47)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

3.3.2023 17:56
S EU si může každý mávat jako s hadrem na holi. Teroristé jim vyhodí plynovod a EU je to celkem jedno. Kromě EU snad neexistuje jiná skupina, které by něco obdobného nechala téměř bez reakce.
Svou nečinností EU ukázala dalším teroristům, co si mohou v klidu dovolit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2023 18:42 Reaguje na Richard Vacek
Je to samozřejmě přesně naopak. EU zvládla velmi elegantně ruský plynový útok, už není vůbec na Rusku závislé a proto je jí úplně egál, co bude s rourami NS. Stejně je Putin odstavil, tak ať si je strčí do špic i s tím krvavým plynem. Stejně to nejspíš odpálili Rusi, tak co? To je důkaz dobré stability energetiky EU, kterou nějaká roura nerozhodí.
Odpovědět
pa

pavel

4.3.2023 11:35 Reaguje na Pavel Hanzl
vážený pane jistě chápu že jste placen za tuto vámi propagovanou agitku ale svět se roztáčí a točí né podle vás nebo jiných nadšenců a tempo světa se udává úplně někde jinde než v evropě za pokřiku takových negramotů jako jste vy ano at chcete nebo né mocenská centra a rozhodování o světě již dávno není v evropě
Odpovědět
sv

sv

4.3.2023 11:59 Reaguje na pavel
Ano, pokřik rusáckých negramotů ať už místních nebo těch z kremlu jistě tempo světa neudává. Ale jinak máš pravdu na rusácké teroristické útoky a agrese (nejen ve švédských a dánských vodách) by mohla EU vzhledem k své mnohonásobné vojenské a ekonomické převaze nad rusáckou žumpou odpovědět podstatně důrazněji. Pár náletů na rusácké zločince by navíc Ukrajincům velmi pomohlo v jejich statečné obraně před zločinným agresorem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 18:08 Reaguje na pavel
A kdepak? Na Proubkově Marsu? Já to tušil.....
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.3.2023 20:43 Reaguje na pavel
Odstehujte se do těch mocenských center světa. Akorát budete mít problém.....budete mít mnohem menší vejplatu, než tady.
Odpovědět
ZK

Zan K.

5.3.2023 15:46 Reaguje na Daniel Višňovský
Vždyť spousta našich firem se tam již stěhuje, nebo zamýšlí. Do USA.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

6.3.2023 19:43 Reaguje na Zan K.
Vy jste firma, dezoláte?
Odpovědět
ZK

Zan K.

5.3.2023 15:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak zvládla? Onen čin znočení potrubí je jasně agresí. Místo zničení si je mohli v Německu uzavřít a plyn prostě nebrat. Dle vašeho vyjadřování by klidné (např, Ekoteroristé) mohli klidně a beztrestně zneškodňovat na moři ony plynové a ropné tankery a bylo by to totéž.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

6.3.2023 19:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč tady takto smrdutě lžete??? Plynovým útokem se označuje činnost, kdy je protivník napaden bojovými otravnými látkami. Dementní dezoláti Vašeho ražení, kteří dříve vydávali hýkání YYYYYYYY-AAAAAAAA, YYYYYYY-AAAAAAAA, dnes ve stejné tonině skřehortají Grýýýýýn Dýýýýýl, Grýýýýn dýýýýýl, zakázali si všechny smysluplné zdroje kromě ruského plynu, a zcela ignoriovali, že ve vlastivědě páté třídě je napsáno, že plynu je je nap lanetě zemi konečné množství, a že velká plynová pole Novoj Urengoj, Jamburg a Medvežije jsou za zlomem produkce. Rusové to sice zachránili tím, že zprovoznili poslední velká nalziště v Karsko-Jamallské pánvi, ale i ta se nyní dostala za zlom produkce. Asi bude muset začít nadávat na planetu Zemi, že Putinovi nechce toho plynu více dát, dezoláte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2023 18:47
Je to dobrý, Turek bude zase mužika vydírat a bude chtít na plyn obrovskou slevu. Normání LNG stojí už 45 eur (z Ruska byl v létě za 350).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.3.2023 23:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Demagogie Hanzle, jakýkoliv plyn stál v létě 350.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 07:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jistě. Ten, který šel na burzu, tj. především ruský. A kdo tu cenu tak vyšponoval? Von Layenová, nebo grýndýl?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.3.2023 10:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že jste si sám vyvrátil svou předchozí lež.
Ano, veškerý plyn, který byl obchodovatelný na burze stál 350.

Co takhle místo trollování příspěvků uvést nějaká fakta, třeba obchodovatelný objem plynu z jednotlivých zdrojů?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 12:06 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proč? Já se v pícháním hnid skutečně nevyžívám. Mě stačí vědět, že tu cenu plynu vyšponoval Putin v rámci energetické války proti Evropě a to mi pro přehled nad současnou politikou stačí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.3.2023 12:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, ve vašem mikrosvětě vám to stačí, ale přestaňte vaše lži uvádět do veřejného prostoru.

Mimochodem v době nejvyšších cen plynu na burze do EU žádný ruský plyn neproudil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 18:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kdo teda tu cenu pynu tak vyšponoval? Konkrétně prosím.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.3.2023 19:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestaňte trollovat Hanzle!

Já s vámi diskuzi nevedu, pouze vyvracím vaše lži.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 20:48 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kdo tu cenu teda vyšponoval? Kdákat a kritizovat vám jde. Ale to je celý.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.3.2023 20:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak ještě k tomu nechápete psaný text.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2023 08:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kdo vyšponoval tu cenu plynu? Ani tohle nevíte?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.3.2023 09:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Já to vím, ale vy nechápete téma tohoto vlákna.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.3.2023 19:02
No, nějak to s tou panikou nevyšlo. Cena plynu nižší o 30% v meziročním srovnání. :-)

https://www.kurzy.cz/komodity/pxe-zemni-plyn-graf-vyvoje-ceny/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 07:32 Reaguje na Petr Eliáš
Naše dezolátně - ropácká úderka (Vinkler, Studnička, vaber, Vacek, Macháček, peregrin atd. atd. atd, prostě většina) se těšila, jak Evropa v zimě zamrzne, lidé se zdvihnou a pošlou kolaboranty (Vlad. Štěpána) do Moskvy prosit o krvavý plyn, na tom se rozpadne EU a Česko se propadne do přímo fatální krize. Takže následná ruská agrese bude považována za vysvobození.
Takhle si to naplánovala ta kremelská zrůda, jenom nechápu, proč tolik našich občanů to považuje za dobrý nápad.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

4.3.2023 09:15 Reaguje na Pavel Hanzl
To je obdivuhodné, jak Vy dokážete číst myšlenky těch, jejichž názory Vám nevoní.
Vám nepřipadá jako škoda zlikvidování technického díla, které mohlo při případné krizi nebo po změně režimu dál efektivně sloužit?
Odpovědět
sv

sv

4.3.2023 12:01 Reaguje na Jarda Bobr

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 18:13 Reaguje na Jarda Bobr
Myšlenky našich dezolátů jsou průzračné jak lesní studánka, jejich způsob myšlení je popsán už dávo a ruští demagogové přesně ví, jak na ně jít.
A důkazem jsou přímo činy jejich představitelů, žádné teorie.
Odpovědět
sv

sv

9.3.2023 20:46 Reaguje na Jarda Bobr
A už jsi to sdělil puťkovi, hlodavče?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.3.2023 10:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste dneska opět nevzal předepsanou medikaci, že?

Mimochodem, z ropáctví jste tu byl usvědčen mnohokrát zejména vy, tak tu neblábolte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 18:15 Reaguje na Jaroslav Studnička
Už jste vymudroval, kdo může za tu energetickou krizi, nebo vás stále straší grýndýl, který nás chytil a nepustil?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.3.2023 19:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Za energetickou krizi mohou v první řadě ekomagoři.
Následuje kovid a na posledním místě konflikt UA-RF.
Vy to nevíte ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 20:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Cha cha cha váš svět naopak fakt jede.
Už jste opustil grýndýl a von Layenovou, ale tohle je ještě větší cypovina. Zvláště kovid, ten se vám povedl a válka půl roku po útoky taky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.3.2023 20:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo může za energetickou krizi jsem vám psal několikrát.
Že si to nepamatujeme je váš problém a děláte ze sebe akorát hlupáka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2023 20:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
Píšete pořád blbosti, ale dál, než ke grýndýlu jste de stejně nedostal, že? To Vinkler je lepší, ten vytáhl z klobouku i cha cha cha kovid!!!
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.3.2023 20:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Opakuji i pro analfabeta Hanzla.
Podrobné vysvětlení příčin energetické krize jsem vám několikrát popisoval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2023 18:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ale úplně blbě.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.3.2023 20:57 Reaguje na Pavel Hanzl
To že nedokážete pochopit souvislosti je pouze váš problém.
Co taky čekat od analfabeta Hanzla. Opět jste to dneska předvedl v diskuzi pod jiným článkem s Emilem Novákem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2023 08:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak kdo tu cenu vyšponoval? Na to stačí jedno jméno, žádné litanie a kecy dokola potřebné nejsou.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.3.2023 09:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Blábolení jak kolovrátek stále dokola tu předvádíte jedině vy Hanzle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2023 18:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ptám se na velmi jednoduchou otázku stále dokola, bo doufám, že se vám oživí kobliha a vyplknete odpověď. Já vím, marně....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.3.2023 18:41 Reaguje na Pavel Hanzl
A já vám dokola odpovídám, že podrobnou odpověď jste dostal několikrát.

Že to analfabet Hanzl nedokáže pochopit je jen vaše hloupost.
Ještě ze sebe dokážete dělat d.ebila.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.3.2023 19:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Cenu vysponovali plynuchtivi zákazníci. Kdyby používali uhlí a jádro, ceny plynu by se nesponovala.
Odpovědět
ZK

Zan K.

5.3.2023 15:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Janě že nezmrzne. Ukrajina to dokazuje. Prostě si lidé začnou zvykat na ony přírodní podmínky chtíc nechtíc. Jasně že potom nastává onen přírodní výběr. Někdo to zvládne a přežije, jinej ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2023 08:15 Reaguje na Zan K.
Už je po zimě a dá se říci, že tuhle energetickou válku jsme vyhráli, kremelská zrůda už na nás žádný špagát už nemá.
Teď jdeme do další fáze hybridní války, dezinformační.
Putinovy páté kolony musí rozložit státy býv. soc bloku. V Maďarsko se to podařilo už dávno, na Slovensku to vypadá silně nahnuté.
U nás loupežník vyhlašuje pro vládu peklo a obstrukcemi se snaží stát rozvrátit. Tohle bude válka na dlouhé lokte, i když Ukrajina vyhraje.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

6.3.2023 19:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Jediný dezolátní ropák spotřebovávající 55 MWh ruského plynu ročně, a desítky tun německého a čínského uhlí jste tu vy.
Odpovědět
ZK

Zan K.

8.3.2023 13:08
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-norsky-plyn-ucpava-nektere-kotle-40425076#dop_ab_variant=884900&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=cbkBhPC8Dtc-202303081149&dop_id=40425076&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest216_firmy_novy_backend_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Už to začíná vylejzat na veřejnost. Kvalita plynu horší, výhřebnost nižší, cena naopak o dost vyšší,nutné náklady na úpravu a filtry spotřebičů, otázka životnosti komponent kotlů a hořáků. S tímhle jaksi nikdo nepočítal.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2023 08:05 Reaguje na Zan K.
Nesmysly jako dycky.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-norsky-plyn-je-lepsi-nez-rusky-kotel-se-mu-ale-musi-prizpusobit-tvrdi-odbornici-40425184#dop_ab_variant=768631&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist