https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rostouci-pocty-vlku-predstavuji-problem-snizme-jejich-ochranu-navrhuje-evropska-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rostoucí počty vlků představují problém, snižme jejich ochranu, navrhuje Evropská komise

20.12.2023 13:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlk obecný, zatím stále přísně chráněný.
Vlk obecný, zatím stále přísně chráněný.
Evropská komise navrhuje, aby se změnil status vlků obecných. Ti jsou aktuálně podle mezinárodní úmluvy „přísně chráněni“. Podle komise by byl dostatečný status jen „chránění“. Informuje o tom Evropská komise.
 
Status ochrany vlka je dán Bernskou úmluvou o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních stanovišť. Ta podléhá souhlasu členských států EU a dalších smluvních stran Bernské úmluvy. Změna ochrany vlka je tak v rukách členských zemí.

„Návrat vlků je dobrou zprávou pro biologickou rozmanitost v Evropě. Koncentrace vlčích smeček v některých evropských regionech se však stala skutečným nebezpečím zejména pro hospodářská zvířata,“ vysvětluje předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Aby bylo možné kritické koncentrace vlků aktivněji řídit, žádají místní orgány o větší flexibilitu. Evropská úroveň by to měla usnadnit a proces, který dnes Komise zahájila, je důležitým krokem. Jsem hluboce přesvědčen, že můžeme najít a najdeme cílená řešení, která ochrání jak biologickou rozmanitost, tak živobytí na venkově,“ dodává Ursula von der Leyenová.

„Návrh na změnu ochranného statusu vlků podle Bernské úmluvy uznává potřebu řešit problémy, které představuje rostoucí populace vlků, a zároveň zachovává cíl zachování biologické rozmanitosti a cíl dosáhnout a udržet příznivý stav druhu z hlediska ochrany,“ dodává komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius.

Komise bude i nadále podporovat vnitrostátní a místní orgány financováním a poradenstvím, aby podpořila soužití s vlkem a velkými šelmami obecně. „Investice do preventivních opatření jsou i nadále nezbytné pro snížení predace hospodářských zvířat,“ říká Virginijus Sinkevičius.

„Na základě rozhovorů se zemědělci a venkovskými komunitami chápu, že návrat vlků představuje v řadě oblastí, zejména pro pastevectví, značné problémy v již tak obtížném socioekonomickém kontextu,“ říká komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski.

„Dnešní návrh komise tyto výzvy odráží a vychází z důkladné analýzy všech dostupných vědeckých a technických údajů. Při této příležitosti rovněž vyzývám členské státy, aby plně využívaly finančních prostředků EU na podporu investic do preventivních opatření, která jsou pro snížení ohrožení hospodářských zvířat nezbytná,“ dodává Janusz Wojciechowski.

Z dnes zveřejněné hloubkové analýzy vyplývá, že populace vlků se v posledních dvou desetiletích výrazně zvýšila a obsazuje stále větší území. Ve 23 členských státech EU žije více než 20 000 vlků s obecně rostoucí populací a rozšiřujícím se areálem a chovnými smečkami. Jedná se o úspěch v ochraně přírody, který umožnila ochranná legislativa, příznivější postoj veřejnosti a zlepšení životního prostředí. Tato expanze však vedla k rostoucím konfliktům s lidskou činností, zejména pokud jde o škody na hospodářských zvířatech, a k silnému tlaku na určité oblasti a regiony.

Tato měnící se realita v terénu nyní podle Evropské komise odůvodňuje úpravu právního statusu ochrany, aby se všem stranám Bernské úmluvy umožnila větší flexibilita při řízení a zároveň se zachoval celkový právní cíl dosáhnout a udržet příznivý stav druhu z hlediska ochrany.

Nyní je na členských státech, aby o tomto návrhu rozhodly. Po přijetí návrhu jej EU předloží Stálému výboru Bernské úmluvy.

V závislosti na výsledku těchto rozhodnutí v Radě a ve Stálém výboru Bernské úmluvy pak bude moci Komise navrhnout úpravu statusu ochrany vlka v EU.

Mezitím Komise nadále vyzývá místní a vnitrostátní orgány, aby v případě potřeby přijaly opatření, která umožňují možnosti výjimek v platných právních předpisech, a aby využily dostupné možnosti financování EU k investicím do preventivních a kompenzačních opatření. Komise v roce 2021 zveřejnila podrobné pokyny s příklady osvědčených postupů. Komise bude i nadále úzce spolupracovat s členskými státy na sledování pokroku při dosahování příznivého stavu vlka z hlediska ochrany a jeho soužití se socioekonomickými činnostmi. Bude také nadále podporovat investice do soužití s velkými šelmami a práci souvisejících evropských a regionálních iniciativ zúčastněných stran.

Světový fond na ochranu přírody v okamžité reakci na návrh Evropské komise vyzval členské státy, aby návrh odmítly.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2023 12:22
Od samého počátku diskuze na Ekolistu jsem tvrdil, že návrat velkých šelem a konkrétně u vlka absolutní nedotknutelnost , je nápad z ústavu choromyslných.
Výše uvedené rozdhodnutí EK je pak potupným přiznáním, že se hodněě šláplo vedle.
Pokud budeme upřimní k sobě i okolí - nebýt toho, že vlci rozsápali Ursule jejího oblíbeného koně, vůbec nic by se nezměěnilo.
Inu ,ekomagoři všech zemí , spojme se !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.12.2023 16:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.12.2023 05:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taky. 1*. Jdu hledat komentáře, že vlk je dobrý na klima, brouka i kuří oka.
Odpovědět
JP

Ján Prečuch

25.12.2023 00:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Prosím jenom, pripustme ze vlk a medvěd škodí trhanim hospodářských zvířat a tak si koleduje o nenávist . Ovšem proč nimrodi strileji rysy ? Nejplašší šelma, která se lidským obydlim a človeku vyhýbá . Totiž ono nejde o těch par ovci ale o tu nekonečnou touhu pana tvorstva střílet . Až se myslivcům konecne podaří, aby nebehali divocaci po městech , at si potom vezmou za úkol regulaci carnivora . A na Slovensku vlk účinně reguluje výskyt moru divokých prasat . Korelaci jeho výskytu a potlačení moru popsala jedna bioložka .
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.12.2023 07:49 Reaguje na Ján Prečuch
Zajímavé. Vy víte, že nimrodi střílejí rysy? Tak to jste již podal fůru trestních oznámení, že. Divočáci ve městech. To je taky celkem zajímavé téma. Proč tam asi jsou. Proč se tam stahují? Proč tam najednou nefunguje ta "nekonečná touha pana tvorstva střílet"? No a jak u vás vlk učinně reguluje výskyt AMO je vidět dnes a denně. Pěkně se to u vás šíří. No a ta bioložka a to potlačení moru? No když si někdo plete AMO ( africký mor) s KMO ( klasický mor v domácích chovech) tak se nakonec dá mluvit i o potlačení moru. Koho z " ochranářů" zajímá jaký mor to byl vlastně potlačen.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.12.2023 13:41
Pořád nezaznívá dost nahlas, že vlci ohrožují biodiverzitu zejména tím, že omezují, až znemožňují údržbu cenných ploch pastvin vypásáním.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.12.2023 16:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak jest.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

20.12.2023 23:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jak kde. Na některých cenných plochách pastvin si s tím dokázali poradit. Často pomohly elektrické ohradníky. Také postupně přibývá pasteveckých psů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2023 08:24 Reaguje na Majka Kletečková
Haf, haf!
Odpovědět
dm

david matoušek

21.12.2023 08:27 Reaguje na Majka Kletečková
Ve většině okolních států s tím vším pořád tak nějak zápasí. Ale u nás víme vždycky všechno nejlíp. Měla byste asi zvednout svůj ctěný zadek a jet jim to tam konečně ukázat jak to mají dělat....
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.12.2023 09:35 Reaguje na Majka Kletečková
Velké plochy v NP možná, ale máme cca tisíc pr a pp a ty jsou několikahektarové. Co tam? Vaše vlkomilství vás zaslepuje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.12.2023 11:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vlk na vodítku by byl řešením. Potrava by se k němu přivedla taky na vodítku a pojašeným představám paní Kletečkové by bylo učiněno zadost.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.12.2023 16:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já bych to tak tragicky neviděl. Ta první vlčice v Krkonoších chodila za potravou do restaurací a hotelů. A takovýchto ochočených, odčervených a oočkovaných vlků je většina. Bojím se jen těch nově narozených
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.12.2023 10:06 Reaguje na Michal Ukropec
Bojte se těch ochočených. Pokud bude takový jedinec nakažen vzteklinou, může to být ostře nabitá zbraň, která bude zraňovat či zabíjet. A to, že v současnosti v republice vzteklina není, nic neznamená. Jejími nositeli mohou být třeba i netopýři. A pak stačí řetězec - nakažený netopýr - malý predátor - velký predátor a průser je na světě.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.12.2023 20:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud bude nakažen vzteklinou tak bude asi jedno jestli pochází z ochočených či divokých.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2023 12:37 Reaguje na Majka Kletečková
Haf,Haf
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2023 15:40
To není o snížení jejich ochrany, ale o snážení jejich stavu. Kecy o nížení ochrany znamenají stav, který je dneska u kormoránů. Snížila se jejich ochrana, ale redukce jejich stavu je prakticky nemožná, protože pokud někdo požádá o jejich odstřel, okamžitě do toho nějaká ekoteroritická neziskovka hodí vidle a odstřel se ztrácí v nedohlednu.
Odpovědět
JK

Josef Kuchtíček

20.12.2023 15:53
Dříve nebo později se stanou přenašeči vztekliny (stejně jako lišky), pak někdy "přijdou" mladí progresivní mládežníci, že vlci šíří parazitární nemoci (jako ostatní jiní masožravci) přenosné na člověka. Jó, čeká je období objevů. A největší psina nastane, až zemědělce opravdu přestane bavit se zabývat tou okrajovou činností, což je živočišná výroba a začnou jen čerpat dotace.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.12.2023 05:45 Reaguje na Josef Kuchtíček
Ovce i skot prdí skleníkový metan. Proto je nutné je zlikvidovat. Zvyknete si na sóju.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.12.2023 14:44 Reaguje na Michal Ukropec
Sója nadýmá. Je třeba zlikvidovat její konzumenty.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.12.2023 16:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nevím. Sóji se vyhýbám.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.12.2023 11:39 Reaguje na Michal Ukropec
Takže kážete vodu a pijete víno? :)))
Odpovědět
kk

karel krasensky

20.12.2023 17:52
Až se tí šošoni na něčem domluví nebo ne tak vlku už bude jak kormoranu.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

21.12.2023 08:22
S trochou škodolibosti bychom si ještě mohli přát aby příště poníka paní Ursule von der Leyenové zakousl bobr nebo vydra.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2023 08:40
Zkušenosti předků přehlíželi "vědci", ochranáři i politici. Nyní zjišťují
to, co předci věděli stovky let, ale pokus stál "ZA TO"! Miliardy rozházené
na ploty, elektrické ohradníky, Vlčí hlídky, fotopasti, pastevecké psy,
odškodnění za zabitá zvířata a k tomu škody na přírodě(zarůstání opuštěných
pastvin, místní likvidace desetiletí šlechtěné zvěře) a psychice chovatelů. Sakra drahá zkušenost, když se přehlíží zkušenosti předků s vlky v kulturní
krajině! Zatím to je opatrné couvání od totální ochrany, ale časem to bude
poněkud razantnější. Společnosti nemohou politici náhle povědět, že udělali
chybu a tak omezí ochranu vlků nenápadně až k situaci, že to přenechají
jednotlivým zemím k vlastnímu posouzení. Tady bude záležet už pouze na jejich politicích, jak se rozhodnou. Je mi líto zapálených vlkomilů, že
je zrazují jejich vzory, ale hlupák si o to koleduje, když pouze slepě
bez přemýšlení něčemu a někomu věří!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.12.2023 08:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud se k tomu razantně nepostaví politici, razantně to začnou řešit sami chovatelé. Protože nemohou chodit po lese s flintou a střílet přebytečnté vlky, použijí stejně smrtcí, ale nenápadné jedy jako třeba karbofuran. Sice na to kromě vlků doplatí i další predátoři a všežravci, ale o to zřejmě ekoteroristům jde.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.12.2023 09:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Několik smeček v NP by asi šlo. Několik je tak 5. Smečky by měli být vybavené obojky ke sledování , identifikaci potížistů a případné výchově či eradikci. Zcela vážné nebezpečí je pokud nejsou udělána důsledná organizovaná účinná opatření, nastoupí soudce Lynch se všemi důsledky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2023 10:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
Souhlasím, ale musí to být NP patřičné rozlohy a ne jako
Podyjí, či ČŠ. Tam bude smečka vždy přesahovat do okolí.
Pak je ale třeba říci i B a tím je izolace dané populace
a její degenerace. Jaký smysl má pak i těch pár smeček
je potom k diskusi, když budou degenerované díky izolaci.
Naše země a nejen ona má k divočině, kde je pro šelmy
místo, sakra daleko a utopie patří do filmů a literatury
a nikoliv do přírody! A máte pravdu vy i pan Šeděnka, že
neřešení problému bude mít za následek řešení nelegální
a pak tu bude křiku stejně, jako u jiných úhynů dravců a šelem. Ono když někomu jestřáb létá obden pro slepici,
tak natáhne nad výběhem síť, jestřáb se do ní zamotá a
skončí tichým duchem v jámě u plotu. Totéž se děje na
dvoře s kunou a vydrou na oploceném rybníku. Ze sklopce putuje do jámy u plotu a kde není žalobce, tak není ani
soudce. U vlků to ale bude jinak a to už rači neradím,
abych nebyl za radu zase smazán.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.12.2023 11:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Já z té mojí prognózy nemám žádnou radost. Představa zvířete, i když je to vlk, které umírá dlouhé hodiny za velkých bolestí, mě děsí. Jenže ekokreténi tohle odmítají akceptovat, protože menší počet chráněných druhů, které oni jakožesledují, znamená i menší množství peněz pro ně. A jim jde jenom o ty prachy.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.12.2023 13:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.12.2023 16:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Oplotit a zneprůchodnit krajinu. A zvěřní přechody nad a pod komunikacemi vystavíme od plotu k plotu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2023 09:01 Reaguje na Michal Ukropec
To je to, co nejvíce kritizuji, že kvůli něčímu egu a pár
desítkám vlků zaplotíme celou zemi, protože jistotu, že se
vlci neobjeví v jejich okolí, nemá ani Kletečková. Vlci v
ohradě závodních koní nebude odškodné v tisících, jako u ovcí, ale v milionech a jsem zvědav na ochotu Stanjury takové sumy vyplácet. Doufám, že zvítězí rozum a nebudou potřeba ploty a ani ta odškodnění, ale to s vlky nebude nikdy fungovat. To už věděli naši předci, co Majčiny psy měli, ale raději použili jednou pro vždy hromové hole a
byl klid několik století, než se dostali k moci pomatenci
z paneláků!
Odpovědět
rl

rýpal lesní

23.12.2023 19:32
Plédoval bych za redukci počtu (ne)-zodpovědných politiků, kteří ročně způsobí řádově větší škody, nežli oni vlci, prověření testy DNA.
Poznámka : výše uvedený příspěvek se nedopouští nezákonnosti, jen poukazuje na skutečné priority a vzájemný nepoměr působení dvou podskupin (čeledí) řádů. Canidae jsou prospěšnější nežli Civilibus.
Milí vlkobijci, prosím o shovívavost, od 24.12. nastává původní doba hájení. Opilí myslivci jsou nebezpeční všem vůkol, proto se již s flintami do lesa netahejte.
<rl>
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.12.2023 20:22 Reaguje na rýpal lesní
Kam na ty hovadiny chodíte je záhadou. Původní doba hájení od 24.12.? To jste prosím vyčetl kde? No a s čím se budu tahat do lesa to nechte laskavě na mně.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

8.1.2024 23:18 Reaguje na Jarek Schindler
Rok 1950, v té době platné. Jo, jsem pamětník z hodně mladých časů. Poslední leč opravdu bývala před Vánoci, pak jen na šoulačku, a na Štěpána se pohromadě posedělo, a chodilo se pak na zásyp, přikrmování. Z lovů v novém roce jen odchyt.
Víte třeba, jak chutnala vraní polévka ? Nebo třeba jak se připravuje divoký holub s anglickou omáčkou a jako předkrm úhoř ala reine ? Jo, takové možnosti kdysi byly, když nebyla chemie.
A skoro v každé dědině, kde byl spolek byl i ples - zábava (v lednu), v hospodě, která fungovala jako společenské centrum, a vedle byla otevřená prodejna smíšenka a malotřídka, fungující telefonní automat a obsluhovaná zastávka (to jen pro srovnání).
Proto byly stavy na honitbách schopné dávat čísla, která nyní jsou historií, odchycení zajíci byli na export, pěkné kusy i na lov pro devizové, ale i Franta z traktoru pokud ve spolku pracoval a staral se, tak měl nárok dostat vypsanou povolenku. A k životnímu výročí i něco trofejního. Nyní je to jinak. A tlumení škodné bylo náplní pro volný čas. Teď aby přemlouvali střelce k jedné noci na posedu kvůli černé.
Mimochodem, vlka jsem viděl a ani by mne nenapadlo po něm vystřelit, naopak, byl jsem naštvaný, že jsem nestihl vytáhnout foťák. Za Uralem by se mi smáli. Tam to bylo o kožešinách a patrony se neplýtvá.
Ztráty zvěře autodopravou byly, ale nízké, ne jako nyní - velká část má problém přežít po odstavu první rok.
Krom toho, pokud půjdete do lesa, klidně si tam vezměte na plece nejen flintu, ale promnezamne i kamna, mě je to jedno, já jen, že se dříve trochu více dbalo na vztah ke zvěři, a to nyní ustupuje. A jako opatření před mimořádkou to nebylo hloupé.
Před Vánoci se pěkně flinta vyčistila a uložila a do ruky se vzala až se šlo do revíru, ale obvykle jen malá ráže.
A protože vlka i jiné predátory beru jako přínos pro myslivost i pro les, a vím, čeho jsou schopní ti, o kterých jsem psal výše, berte v úvahu získanou životní zkušenost. Ne všechno se dělá přesně a bez vlastního pohledu a citu, a nemusí se plnit povolení zákonem až po mantinel. A doufám, že to čtete ve zdraví, a proto přeji pěkný rok 2024, i ten myslivecký, a aby bylo co v přírodě vidět. Les není jen dřevo a ani jen honitba. A budete se možná divit, ale dá se v něm i pást dobytek. I když tam někde pobíhá jeden hladový vlk :o) <rl>
Odpovědět
ML

Miroslav Linda

24.12.2023 09:24 Reaguje na rýpal lesní

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
ML

Miroslav Linda

24.12.2023 09:09
Takové prohlášení je jen pšouk poslaný po větru. Nikoli změna statusu ale definice normativních min a max stavů a kozdoroční regulace.
Současná úprava a vydané výjimky nechají problematického vlka zdechnout stářím. Bo než se mu Kutal pošťourá v anusu a určí jeho psychologický profil uběhnou roky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist