Nevládní organizace: Otevřený dopis předsedkyni von der Leyenové k možné změně ochrany vlka obecného

20.12.2023
Vlk obecný.
Vážená paní předsedkyně von der Leyenová,
jménem téměř 300 níže podepsaných organizací na ochranu životního prostředí a zvířat Vám píšeme v souvislosti se závazkem Evropské komise "rozhodnout o návrhu na případnou změnu statusu ochrany vlka v EU a na aktualizaci právního rámcea v případě potřeby zavést další flexibilitu" do konce roku.

Je značně znepokojující, že politické rozhodnutí o tak zásadní otázce se připravuje netransparentním způsobem. Navíc je založeno na neregulérním konzultačním procesu, který zahájila komise tiskovou zprávou o "vlcích v Evropě" ze dne 4. září 2023, která obsahovala zavádějící informace ohledně vlků. Naše obavy v této souvislosti jsme Vám sdělili v dopise ze dne 11. září 2023.

Rádi bychom znovu zdůraznili, že jakékoli rozhodnutí o změně statusu ochrany vlků musí být založeno na spolehlivých vědeckých údajích v souladu s ustanoveními příslušných právních předpisů, a nikoli na neoficiálních důkazech předložených v rámci netransparentního a neregulérního konzultačního procesu.

Kromě toho jsme znepokojeni tím, že diskusi o této otázce dosud do značné míry dominovali a řídili zástupci zemědělského průmyslu a mysliveckých zájmů, kteří se rádi staví do pozice mluvčích jménem venkovských komunit. Skutečnost je však taková, že mezi venkovskými obyvateli existuje vysoká míra podpory pro přísnou ochranu vlků v EU, jak ukázal nezávislý průzkum, který si nechali vypracovat zemědělci z venkova a který provedlo několik organizací na ochranu zvířat v listopadu 2023 v deseti členských státech.

Pokud Evropská komise neshromáždí nové podstatné vědecky podložené důkazy, domníváme se, že vědecké poznatky a veřejné mínění jsou jasné: změna ochranného statusu vlka obecného - ani podle práva EU, ani podle Bernské úmluvy - není opodstatněná.

Místo toho musí EU:

● zajistit, aby stávající právní ochrana vlků, jak je zakotvena ve směrnici EU o stanovištích, byla zachována ve všech členských státech důsledně dodržována a prosazována;
      ● podpořit přijetí opatření pro soužití vlků s místními komunitami, protože mnohé z nich jsou členskými státy nedostatečně využívány;
      ● podporovat iniciativy, které poskytují veřejnosti přesné a vědecky podložené informace o vlcích.

Ochrana vlků v Evropě je nejen záležitostí ekologického významu, ale také odrazem našeho závazku k zachování biologické rozmanitosti a hodnot koexistence a tolerance. Vlci jsou nedílnou součástí evropského přírodního dědictví, hrají zásadní roli při udržování rovnováhy ekosystémů a biologické rozmanitosti. Návrat vlka do částí Evropy, kde byl tento druh dříve vyhuben, je významným úspěchem ochrany přírody, který nesmí být ohrožen.

Naléhavě Vás žádáme, abyste při přípravě rozhodnutí Evropské komise vzali vážně doporučení širší občanské společnosti.

S pozdravem,
Patrick ten Brink
Evropská kancelář pro životní prostředí (EEB)

K otevřenému dopisu se připojilo 293 evropských organizací na ochranu přírody či ochranu zvířat. Otevřený dopis byl předsedkyni Evropské komise poslán 18. 12. 2023.

Další informace |
Překlad otevřeného dopisu DeepL.
Nevládní organizace

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Všechny komentáře (6)

Zbyněk Šeděnka

20.12.2023 18:08
Ať jdou neziskovky do píhele tmavýho. Jejich filozofie je, že budou chránit vlky za naše peníze navzdory tomu, co si o tom myslíme.
Miroslav Vinkler

20.12.2023 18:15
Vlk je na tom stejně jako migranti do EU.
Nejspíše je vítáme, pak zjišťujeme,že napáchají více škod jak užitku a snažíme se jejich příliv omezit.
Potom se zjistí, že už je pozdě díky přirozené natalitě a potom zoufale hledáme způsoby jak je vypakovat mimo teritorium.
Vždy se však najdou neziskovky, které je sem budou pašovat, poskytovat jim právní ochranu a blekotat o rasismu a xenofobii.
Neposkytl bych jim ani cent z veřejných rozpočtů a poslal bych je pracovatdo terénu, aby je přešly roupy.
TP

Tomáš Pilík

20.12.2023 19:12
Ale, ale ... ,,Je značně znepokojující, že politické rozhodnutí o tak zásadní otázce se připravuje netransparentním způsobem." - jejich meducínka jim najednou nechutná ...
AL

Alena Lyskova

20.12.2023 21:37
Neziskovky běžte dělat něco smysluplného třeba podnikat ale to by bylo třeba něco umět, že. Né jen kecat a parazitovat na státním rozpočtu na úkor pracujících. Pokud není po Vašem hned je politické rohodnutí špatné, chtělo by to argumenty nebo používat mozek.
MU

Michal Ukropec

21.12.2023 16:38
Neziskovky jsou pro mě jasným vodítkem. Vše co chrání, škodí přírodě. Jedno zda je to lýkožrout, kormorán nebo vlk.
MB

Miloš Bednář

21.12.2023 19:35
"Vlků" je v evropě tolik,že se již nemohou uživit volně žijíci faunou a tak se soustředí na domácí zvířata,a to z toho důvodu,že vsobě nemají tolik vlčí krve kolik mají mít,aby byli uznáni za nezavlečený druh.Prostě jsou to míšenci psů a jím podobných s kterými se za mnoho let zkřížili. Neumí lovit a nemá je to kdo naučit.Vlci z Ruska a Skandinávie se tu nevyskytují,tam je dávno regulují na únosné stavy,tak aby jim nevyhubil zvěř i tu poloochočenou.U nás vládnou zelení,kteří ví,znají a rozumí všemu.