https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozhlednu-anensky-vrch-v-orlickych-horach-napadly-hmyz-a-hniloba-lesy-cr-ji-opravi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozhlednu Anenský vrch v Orlických horách napadly hmyz a hniloba, Lesy ČR ji opraví

28.5.2024 19:22 | Bartošovice v Orlických horách (Rychnovsko) (ČTK)
Rozhledna jménem Anna na turisty oblíbeném vrchu v roce 2010 obnovila dávnou tradici.
Rozhledna jménem Anna na turisty oblíbeném vrchu v roce 2010 obnovila dávnou tradici.
Zdroj | Lesy ČR
Sedmnáctimetrovou dřevěnou rozhlednu na 992 metrů vysokém Anenském vrchu v Orlických horách na Rychnovsku napadly hmyz a hniloba. Stavbu otevřenou v říjnu 2010 proto čeká rekonstrukce za 1,1 milionu korun. Udělá ji státní podnik Lesy České republiky. Kvůli opravě bude od 3. června uzavřena červená turistická cesta k rozhledně. Veřejnosti by se měla rozhledna opět otevřít po kolaudaci očekávané na přelomu srpna a září.
 
"Nosné modřínové sloupy napadl dřevokazný hmyz a hniloba. Proto je musíme ve všech podlažích vyměnit. Žárově se pozinkují i ocelové konstrukce. Veškeré stavební a konstrukční prvky zachováme, včetně původního vzhledu rozhledny," uvedl dnes oblastní ředitel Lesů ČR pro východní Čechy Karel Fišer. Anenský vrch je dominantou východní části Orlických hor.

Ve středu rozhledny je ocelové samonosné schodiště. Vyhlídkové plošiny jsou z dubového dřeva a výplně zábradlí z dřeva borového. Horní vyhlídková plošina je ve výšce 14 metrů. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

Přístupová cesta k rozhledně o délce asi 400 metrů bude od 3. června uzavřená od rozcestníku Anenský vrch-odbočka na Jiráskově cestě. "Tabule s informacemi umístíme v obou směrech," uvedl Fišer s tím, že žádné další omezení na turistických trasách v okolí nebude.

Lesy ČR rozhlednu vybudovaly za přispění evropské dotace ve spolupráci s obcemi v rámci česko-polského projektu Euroregionu Glacensis na stavbu lávek a rozhleden. Věž podle projektu Antonína Olšiny postavila společnost Teplotechna Ostrava nákladem téměř 1,5 milionu korun.

Rozhledna jménem Anna na turisty oblíbeném vrchu v roce 2010 obnovila dávnou tradici. Kaple s malou rozhlednou na Anenském vrchu stála až do roku 1937. Obě původní stavby však musely před druhou světovou válkou ustoupit budování těžkého vojenského opevnění.

Kapli lidé demontovali a přemístili na východní okraj lesního komplexu u tehdejší osady Hadinec. Na Anenském vrchu vznikly dva sruby těžkého opevnění Anna a Arnošt. Po druhé světové válce sloužil Anenský vrch stále jako vyhlídka, jenom se turisté rozhlíželi z vrchu pěchotního srubu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

29.5.2024 07:00
no jo no, dřevěné rozhledny...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist