https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusko-do-vyvoje-elektromobility-investuje-do-roku-2030-591-mld.rub
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko do vývoje elektromobility investuje do roku 2030 591 miliardy rublů

25.8.2021 00:21 | MOSKVA (ČTK)
Podle odhadů po ruských silnicích v současnosti jezdí kolem 45 milionů osobních vozů, z toho ale jen 11 000 elektromobilů.
Podle odhadů po ruských silnicích v současnosti jezdí kolem 45 milionů osobních vozů, z toho ale jen 11 000 elektromobilů.
Ruská vláda investuje do roku 2030 do rozvoje elektromobility 591 miliard rublů (173,9 miliardy Kč). Informovala o tom agentura Bloomberg. Do konce desetiletí má podíl elektromobilů činit deset procent z celkové produkce vyrobených aut v zemi, která se jinak řadí k největším světovým producentům ropy a zemního plynu.
 

V první fázi, tedy do roku 2024, chce mít Rusko na silnicích nejméně 25 000 elektrických aut a v provozu přes 9000 nabíjecích stanic. Vláda zavádění elektromobilů podpoří půjčkami a snadnými podmínkami leasingu.

Počítá se též se subvencemi při koupi elektromobilů ruské výroby. Maxim Kolesnikov z ministerstva hospodářství na počátku srpna agentuře Reuters sdělil, že finanční příspěvek by měla pokrývat 25 procent kupní ceny elektromobilu.

"Řada zemí již oznámila, že upustí od dopravy se spalovacími motory," konstatoval premiér Michail Mišustin. "Je zřejmé, že budoucností jsou elektromobily a automobily poháněné ekologičtějšími pohonnými jednotkami. Musíme toto odvětví aktivně rozvíjet," dodal.

Podle odhadů po ruských silnicích v současnosti jezdí kolem 45 milionů osobních vozů, z toho ale jen 11 000 elektromobilů. Větší využívání elektromobilů by Rusku mohlo mimo jiné pomoci splnit cíle v oblasti snižování emisí, upozornila agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

30.8.2021 10:04
"Počítá se též se subvencemi při koupi elektromobilů ruské výroby".

Jaký dojezd má ruský elektromobil? Jak dlouhou má šňůru.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist