https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rwanda-chrani-horske-gorily-tak-dusledne-ze-musi-rozsirovat-park?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rwanda chrání horské gorily tak důsledně, že musí rozšiřovat park, píše Le Monde

29.8.2022 02:12 | KIGALI (ČTK)
Na začátku nového tisíciletí žily ve sledované oblasti tři gorilí rodiny, dnes se o stejné území dělí deset skupin. Takže 160 kilometrů čtverečních parku jim brzo přestane stačit. Už teď přibývá konfliktů.
Na začátku nového tisíciletí žily ve sledované oblasti tři gorilí rodiny, dnes se o stejné území dělí deset skupin. Takže 160 kilometrů čtverečních parku jim brzo přestane stačit. Už teď přibývá konfliktů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Rwandě se díky účinné péči a luxusním programům pro turisty podařilo na svém území natolik ochránit gorily horské, že se přemnožily. Takže se objevil nový problém, píše o situaci ohrožených goril ve Rwandě list Le Monde.
reklama

 

Félicien Ntezimana se prodírá liánami, hageniemi a kapradím s tichým hmm, hmmm. "Takhle se gorily zdraví. Napodobujeme ten zvuk, abychom s nimi komunikovali a uklidnili je," říká Ntezimana, který pracuje v národním sopečném parku na severozápadě Rwandy jako průvodce. Ve své khaki uniformě téměř splývá s tropickým lesem masivu Virunga, což je pás sopek oddělující Rwandu, Kongo a Ugandu. Dva mexické páry kráčejí za ním a tají dech.

Najednou se zachvěje listí a objeví se gorilí samice zaměstnaná pojídáním kořenů keře. Za ní se vynoří ohromná šedivá záda vůdčího samce skupiny, který váží asi 200 kilogramů. Jemně z větve svými prsty trhá listy a vkládá si je do úst. Kolem pobíhají čtyři mladé gorily a navzájem se zastrašují tlučením do hrudníků. Je slyšet jen pomalé žvýkání dospělých, šum listí a klikání spouští fotoaparátů.

Na světě žije asi 1000 jedinců těchto zvířat a nacházejí se jenom zde, ve střední Africe. Za hodinu možnosti je pozorovat musí turista zaplatit 1500 dolarů (36 000 Kč). V Kongu a v Ugandě je to levnější, ale Rwanda si z pozorování "svých" goril učinila luxusní záležitost určenou jen vyvoleným.

"Někdy lidé přijdou bez ohledu na cenu i dva dny po sobě, jiní si přejí individuální program, což vyjde na 15 000 dolarů (364 000 Kč)," říká Ntezimana. K pozorování dvaceti gorilích rodin vodí do kopců každé ráno skupinky návštěvníků ubytovaných v blízkosti lesa v luxusních hotelech. Některé chtějí za noc 1000 dolarů, a to v zemi, kde podle Světové banky 40 procent občanů žije pod hranicí chudoby.

Ředitel bezpečností firmy v Mexiku José Carlos Mapelli přijel s novomanželkou na svatební cestu, Rwanda je v Mexiku pro tento účel velmi doporučovaná. V roce 2019, před epidemií způsobenou šířením koronaviru, ve Rwandě gorily pozorovalo 17 000 lidí, což zemi vyneslo zhruba 107 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč). Skoro čtvrtina z nich byla investována zpět do ochrany.

V 60. letech se v parku zabydlela bioložka Dian Fosseyová. Gorilám hrozilo tehdy velké nebezpečí od pytláků - v 80. letech žilo pouze 250 zvířat. V posledních 20 letech se vládám a nevládním organizacím podařilo vývoj zvrátit, horských goril je nyní přes 1000 a byly překvalifikovány z kriticky ohroženého druhu na ohrožený.

Je to výsledek důsledné ochrany - každého jedince sledují vědci a stopaři, při sebemenší známce nemoci je povolán veterinář, park procházejí protipytlácké hlídky. "Funguje to, protože gorily jsou mimořádná zvířata. Turista tady neplatí 1500 dolarů jenom za možnost je vidět, ale taky aby pomohl financovat záchranu tohoto druhu. Právo vidět je mají jenom ti, kteří se podílejí na jejich ochraně," říká ředitelka programu s názvem Gorilla založeném nadací Fosseyové Veronica Vecelliová.

Rwandská vláda investuje od roku 2005 deset procent zisku z pozorování goril do místní komunity, kde díky tomu vzniklo 700 projektů promítnutých do nových silnic, škol nebo klinik. A zdá se, že tato politika byla možná až příliš úspěšná. Na začátku nového tisíciletí žily ve sledované oblasti tři gorilí rodiny, dnes se o stejné území dělí deset skupin. Takže 160 kilometrů čtverečních parku jim brzo přestane stačit. Už teď přibývá konfliktů.

"Mohou při tom zabít mláďata, samci se mohou v soubojích zranit," říká Vecelliová. Úmrtnost mláďat se ztrojnásobila na začátku tisíciletí, kdy začalo goril přibývat. Vláda chce proto do roku 2028 rozšířit park o 23 procent. Přijde to na 255 milionů dolarů (6,2 miliardy Kč) a vynese 3700 dalších hektarů pro zvířata a rostliny a ještě 6000 hektarů pro zónu, která oddělí park od lidí, aby se zabránilo jejich střetům s divokými zvířaty. Bude to znamenat i budování nových hotelů, což dá práci dalším Rwanďanům. Nebudou se už muset živit zemědělstvím jako dosud, říká ředitel parku Prosper Uwingeli.

Zemědělství je nyní zdroj příjmu pro 70 procent občanů Rwandy, vláda chce ale více lidí zaměstnat v turistice a obchodě. V zemi ale vzbuzují plány na rozšíření parku obavy. O pozemky přijde 4000 rodin, které se budou muset přesunout do "modelových vesnic". Dostanou za to odškodnění, jehož výše zatím nebyla zveřejněna. První letošní vlaštovkou je 500 obydlí v okolí vesničky Bisate, kde stojí od roku 2017 pětihvězdičkový hotel.

Jean Bosco se tam narodil a zdědil pole k pěstování brambor. Díky nim vydělává měsíčně v přepočtu 6100 korun. Pravidelně slýchá vrtulníky transportující turisty do hotelu, který patří k nejluxusnějším v zemi. Úřady mu oznámily, že na místě, kde teď stojí jeho dům, budou v roce 2024 vysázeny stromy. "Je těžké odejít z místa, kde jste se narodili. I když nám dají peníze, nemusíme jinde najít stejně dobré podmínky. Tady je půda mimořádně úrodná, ale vláda rozhodla, a tak se nedá nic dělat," říká muž.

Rwandská vláda je zvyklá lidi přemísťovat s pomocí armády a lidé vědí, že nemají moc šancí. Jean Bosco doufá ve vyhovující vyrovnání. "Chceme, aby nám dali tolik, abychom si mohli koupit totéž, co máme teď. A to přesně," říká.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DB

Darth Bane

29.8.2022 11:02

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Sl

Slovan

29.8.2022 11:14
Dobrých zpráv není nikdy dost.
A ještě jedna byla nedávno zveřejněna. African Parks získali pod svou správu Boma a Badingilo NP v Jižním Súdánu! Dohromady přes 30 000km2 pravé divočiny! AP současně získali i právo spravovat nejenom samotné parky, ale i migrační koridory mezi oběma parky a oblasti, kam by se chráněná oblast mohla do budoucna rozšířit! Že se nejedná o ledajaké místo dokládá i fakt, že se zde i dnes koná druhá největší migrace savců v Africe hned po Serengeti.
Navíc AP jednají s Etiopií o správě Gambella NP, který sousedí přímo s Bomou a mohla by tak vzniknout unikátní a prosperující chráněná krajina.
Odpovědět
Anyr

Anyr

29.8.2022 17:50
Skvělá zpráva díky skvělé správě. :))
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

30.8.2022 05:30
Nojo , ale jsou přemnožené.
A nechtějí české řešení s vlky ? Ti u nás likvidují přemnožená prasata , ovce atd. :-) Vlci na export po celém světě !
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist