https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sadari-likviduji-dalsi-stovky-hektaru-sadu-novych-vysadeb-nejmene-v-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sadaři likvidují další stovky hektarů sadů, nových výsadeb je nejméně v historii

16.1.2024 18:34 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Čeští ovocnáři kvůli ztrátovému pěstování přes letošní zimu sníží plochu sadů o dalších přibližně 500 až 600 hektarů. Představuje to meziroční snížení ploch zhruba o pět až šest procent asi na 10 600 hektarů. Naopak plochy nových výsadeb se loni propadly pod 100 hektarů na nejnižší úroveň v novodobé historii českého ovocnářství. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to ČTK řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. K nastartování obnovy sadů by podle ovocnářů mohlo přispět letošní zvýšení státní podpory.
 

"Po loňském poklesu ploch sadů o 1000 hektarů bude nynější snížení sice o něco nižší, ale stále pokračuje. Důvodem jsou neustále rostoucí náklady na pěstování, které se nepromítají do odbytových cen. Za posledních deset let se bez náhrady zlikvidovalo 6500 hektarů sadů, to je zhruba deset milionů ovocných stromů," řekl Ludvík.

Zatímco dosud šlo získat na vysázení hektaru sadu podporu 240 000 korun, od letoška se změnou dotačních pravidel to bude až 334 000 korun. Zvedla se i podpora na kapkovou závlahu ze 72 000 korun na 93 000 korun na hektar. Výsadba jednoho hektaru jabloňového sadu přijde na více milion korun. Dotace na nové výsadby stát zavedl v polovině 90. let, aby pomohl nastartovat tehdy prakticky zastavenou obnovu sadů. Podpora státu do sázení a závlahy by měla letos činit 105 milionů korun.

"Ovoce považujeme za citlivou komoditu a snažíme se směřovat speciální podporu k obnově sadů. Chceme zachovat a uchovat plochy, které jsou v ČR osázeny ovocnými sady minimálně v úrovni jako dnes," řekl na Ovocnářských dnech ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Přes úspory státu se podle něj podařilo udržet objem národních dotací do zemědělství na úrovni 2,5 miliardy korun, přičemž větší podporu má ovocnářství a menší například potravinářské koncerny.

Získání podpory bude jednodušší než v minulosti. "Pomoci by to mělo hlavně malým rodinným farmám, které kvůli byrokracii měly největší problém s čerpáním dotací," řekl Ludvík.

"Náklady pěstitelů se za poslední čtyři roky zvýšily o 50 až 60 procent, zatímco ceny stagnovaly nebo se zvýšily velmi málo," řekl Ludvík. Poznamenal, že farmářská cena jablek se od roku 1990 zvedla ze zhruba osmi korun přibližně na nynějších 12 korun za kilogram bez DPH. Cena v obchodech je nyní na úrovni 36 korun za kilogram.

Nejvíce ze sadů mizí jabloně, které jsou hlavním ovocným druhem. Zatímco ještě v roce 2019 bylo jabloňových sadů přes 6800 hektarů, po letošní zimě by jich mohlo být kolem 5000 hektarů. Likvidace se týká většiny ovocných druhů, které na polích nahrazují rentabilnější plodiny, například obiloviny či řepka. Nejméně se podle Ludvíka budou kácet meruňky, švestky a hrušky.

Za rok 2023 ovocnáři vysázeli necelých 100 hektarů sadů, v roce 2022 to bylo přes 100 hektarů. Pokračoval tak razantní sestup zahájený v covidovém roce 2020, kdy plocha nových výsadeb klesla na 150 hektarů z předchozích obvyklých zhruba 350 hektarů. Za období let 1994 až 2023 se v průměru sázelo 544 hektarů sadů ročně.

"Nynější velmi malá výsadba je důsledkem trvající krize ovocnářství. Pěstitelům nezbývají peníze na obnovu," řekl Ludvík. Především menší a střední podniky podle něj již nechtějí dodávat ovoce za nízké ceny do obchodních řetězců a velkoobchodů a raději se chtějí věnovat lokálnímu odbytu, prodeji konečnému spotřebiteli nebo vlastnímu zpracování ovoce.

Na trhu ovocnáři čelí především levné konkurenci jablek dovážených obchodními řetězci z Polska, které je s roční sklizní kolem 4,5 milionu tun největším producentem jablek v Evropě. V ČR se loni sklidilo 100 600 tun jablek.

Za loňský rok se podle ovocnářů čeká rekordní dovoz jablek z Polska na úrovni 33 000 tun. "V české obchodní síti se prodá 100 000 až 110 000 tun jablek za rok, každé třetí jablko je z Polska. U většiny řetězců jsou v akcích jen polská jablka," řekl Ludvík.

V roce 1989 bylo v Česku 23 000 hektarů sadů, od té doby tak zmizelo přes 51 procent sadů. Výrazný pokles nastal v posledních deseti letech, kdy plochy klesly o 36 procent. S úbytkem sadů dál klesá soběstačnost Česka v produkci čerstvého ovoce. Nyní se podle ovocnářů soběstačnost v závislosti na objemu sklizně a spotřebě pohybuje mezi 30 až 40 procenty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

16.1.2024 18:58
Polsko přišlo o ruský trh a tak svou produkci uplatňuje jinde.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

16.1.2024 19:03 Reaguje na Richard Vacek
Dovoz jablek z Polska se řeší už nějakou desítku let. Stejně tak dovoz ze západní Evropy.
Takže ruský trh možná, ale víc bych vsadil, že problém s naším vlastním ovocem už plně vybublal.
Jen se koukněte do marketů - levnější, často dotovaná jablka ze zahraničí se prodají rychleji, než naše ne tak dotovaná.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.1.2024 19:59
unie k nezaplacení aneb další hřebík do konkurenceschopnosti.
Někteří jsou v EU rovni a jiní rovnější.
To spraví jen částečná ochrana " národních" trhů.
Odpovědět
Pe

Petr

17.1.2024 14:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jak byste popsal konkurenceschopnost a k čemu je dobrá?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

16.1.2024 20:39
Zlá EU, dotace, ...
A nebude problém ve spotřebiteli?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.1.2024 20:53
Pro ekologii krajiny je mnohem více důležitější zachování starých sadů z vysokokmenů, kde jsou doupné stromy a chemizace se používá v omezeném rozsahu oproti intenzivní výrobě. Proto každé nově vytvořené stromořadí z ovocnáčů má nesmírný význam, a o úrodu se určitě postarají místní. Co se týká např. domácích pálenek, téměř stopro pochází ze samozásobiteltví.
Jinak pokles sadů na polovinu a třetinová soběstačnost jen dokresluje, že v podpoře domácí produkce má naše (nejen zemědělská) politika ostudné manko. Ta "neviditelná ruka" je sice laciné, rádoby moudré klišé, ale mj. ukazuje na neschopnost dělat dobrou politiku. Hospodářství nejsou jen silné banky a automobilový průmysl, Dědo Mrázi.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

16.1.2024 21:14
Mne stačí vzpomenout na krásný film "Všichni dobří rodáci".
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.1.2024 09:23
Hra na volný trh v EU je fraška plná domácích dotací a podpor produkce a taky vývozu. Začíná to přímými dotacemi do zemědělství a končí různými skrytými, jako neplacení daní a pojištění. Výsledkem je to, že v zemích s minimální podporou do zemědělství zemědělství skomírá a v těch s maximální vzkvétá. Problém je řešitelný buď odbouráním VŠECH dotací a zvýhodnění a
nebo naopak jejich zavedením i tam, kde jsou minimální. Nastal by tak
doslova boj o přežití a rozpad EU, kterou drží pohromadě už pouze strach
z neznáma po jejím rozpadu. No a taky to, že provázanost nesmysly už je
tak velká, že plodí nesmysly nové, které je nutno řešit. Moloch si tak
své problémy vytváří sám a vymlouvá se na vnější vlivy, což je pravda
pouze z části.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

17.1.2024 10:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Milý Břehu ze Zábřehu.
Doporučuji návštěvu krachujících sadů a hned tě napadne to co mne. Jak to tam ti soudruzi zanechali, tak se tam dnes po 34 letech hospodaří. Budovy, stroje, lidé i mzdy v zoufalém stavu. Něco není v pořádku, nemyslíš?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.1.2024 16:30 Reaguje na Zdenek Wenzel
A jak vypadají elektrárny, přehrady, hutě atd.? Jak to soudruzi postavili, tak to s kosmetickými úpravami dnes už
pouze dosluhuje, až doslouží, jako mosty v Praze a jinde po
republice. Žije se tu po vytunelování z minulých výsledků,
ale novodobí "svazáci" to vyvrátí "úspěchy" montoven a
skladů na zemědělské půdě mimochodem zhuntované absencí
organiky z hnoje neexistujících hospodářských zvířat. Toto
jsou hmatatelné výsledky společně se třemi biliony dluhů
a rozprodaným majetkem cizincům. Ano, to není v pořádku!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.1.2024 20:40 Reaguje na Břetislav Machaček
No a představ si jak jste vy komouši parazitovali na svých předchůdcích a vlastních lidech. Kolik majetku jste lidem ukradli, kolika lidem jste zničili život, kolik ,,státního,, majetku jste darovali cizákům (třeba uran), kolik ,,státních,, podniků jste nechali zhuntovat (Škodovka), kolik nevymahatelných pohledávek vůči ostatním socialistickým zemím po vás zbylo, kolik interního dluhu po vás zbylo, na kolik nás celkově vyšel ten váš debilní experiment se socialismem ....

Vy jste vytvořili mnohem víc dluhů než se vytvořilo po převratu. Ale je mi jasné že ty to nechápeš a nikdy nepochopíš. Na to prostě nemáš. :D
Odpovědět

vladimír šmídl

19.1.2024 09:37 Reaguje na Petr Eliáš
V knize Lepka:Český uran se lze dočíst, že převážnou část suroviny pro vývoj atomové pumy SSSR dodaly doly na německé straně Krušných hor(poražený stát).Ceny za dodávaný meziprodukt (žlutý koláč - yellow cake) byly dvojí : před pokusným výbuchem a po něm.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.1.2024 11:12
Kdo chce, nakupuje od lokálních pěstitelů. Kdo nechce brečí a kvičí jak je ta EU zlá. :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.1.2024 18:04 Reaguje na Petr Eliáš

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.1.2024 19:54 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.1.2024 08:13
Řadu let se smutkem sleduji umírání našich sadů , zdá se , že jde o nevratný proces, zcela mimo zájem společnosti.
Předloni po okolí vykáceli x ha jabloňových sadů , nerentabilní . Pak to rozorali a zaseli řepku. (rentabilní)
Už zbývá volná místa obsadit větráky a farmami FVE , prý je to správné a potřebné.
Takhle nějak si představuji zánik lidské civilizace.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.1.2024 10:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak napsal klasik - konec světa (toho dobrého) už byl, akorát jsme si toho nevšimli. Vývoj civilizace spěje k úplnému odlidštění. Mobil do ruky, plné regály a jinak nezájem...
Odpovědět

vladimír šmídl

19.1.2024 09:48
Za komunistů jsme neměli na jablkách ani pořádné plastové samolepky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist