https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/se-splnenim-zavazku-uspor-energie-do-roku-2030-pomuze-statu-cez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Se splněním závazku úspor energie do roku 2030 pomůže státu ČEZ

8.10.2020 16:38 | PRAHA (ČTK)
Elektrické vedení
Elektrické vedení
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Se splněním závazku energetických úspor do roku 2030 pomůže Česku polostátní společnost ČEZ. Dohodu o zvyšování energetické účinnosti dnes na ministerstvu průmyslu v Praze podepsali vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Evropská směrnice stanovuje, že stát musí v letech 2021 až 2030 uspořit 0,8 procenta z konečné spotřeby energie. Požadavek na energetické úspory stanovený pro období let 2014 až 2020 Česko neplní.
 

ČEZ bude mimo jiné u zákazníků vyměňovat zdroje vytápění v budovách, využívat odpadní teplo či obměňovat vozový park. "Každý rok budeme společně hodnotit plnění této dohody jak ze strany ČEZ, tak ze strany ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Vždy sestavíme hodnotící zprávu a tu zveřejníme na webu. Cílem je zvolit takový přístup naplňování dekarbonizačních cílů, který je nákladově nejméně zatěžující pro konečného spotřebitele a umožní využít maximum evropských prostředků," řekl dnes Havlíčkův náměstek pro energetiku René Neděla.

Havlíček uvedl, že podobnou dohodu už dříve MPO uzavřelo se společností ČD Cargo. "Věřím tomu, že další firmy budou následovat, uzavřít dohodu lze prakticky hned, není na tom nic těžkého," řekl ministr. Upozornil, že vzor dohody je k dispozici na webu resortu, následně se podle něj už stačí jen obrátit na MPO s představou, v jaké podobě by ji společnost chtěla uzavřít. Dnešní podpis označil za start mobilizace veřejné sféry v oblasti energetických úspor.

Kromě podpisu byl na dnešní akci představen dosud největší projekt energetických úspor v ČR. Týká se studentských kolejí ČVUT v Praze, realizuje ho společnost ENESA ze skupiny ČEZ ESCO. Letos v lednu ČEZ oznámil, že areály kolejí čeká zateplení, renovace vytápění, vzduchotechniky, osvětlení a výměna oken i dveří. Modernizace kolejí měla podle tehdejšího vyjádření firmy vyjít na 220 milionů korun bez DPH a univerzitě snížit spotřebu energie o 20 milionů korun ročně. "Energetická renovace sníží náklady na energie a vodu o čtvrtinu, což znamená významnou provozní úsporu," uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

"Energetické efektivitě se věnujeme již řadu let a tato oblast moderní energetiky bude hrát stále významnější roli v naší práci. Především naše dceřiná společnosti ČEZ ESCO již u zákazníků uspořila energie za 1,6 miliardy korun a klima uchránila od 350.000 tun emisí oxidu uhličitého," řekl dnes Beneš. Dobrovolná dohoda s MPO je podle něj uzavřena zatím na deset let.

V aktuálním období 2014 až 2020 by měly úspory energie v ČR podle evropské směrnice odpovídat každoročnímu snížení konečné spotřeby energie o 1,5 procenta objemu ročního prodeje energie konečným zákazníkům. Zpráva o pokroku v oblasti, kterou v pondělí schválila vláda, podotýká, že závazek ČR v oblasti je stanoven na 204,4 petajoulů (PJ) kumulovaných úspor energie do roku 2020, ale za období 2014 až 2019 bylo dosaženo zhruba 98 PJ. Plánováno bylo 153,3 PJ. Příští rok po zaslání závěrečné zprávy tak Česku hrozí od Bruselu sankce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

8.10.2020 16:38
Jaký pak polostátní ČEZ. Stát má v ČEZ majoritu někde okolo 75%. Ale vláda nechce ČEZU diktovat. Chce, aby to nebyla vláda, ale ČEZ, aby se to na něj případně dalo svést, pokud bude neúspěch. Ale ČEZ si vede skvěle, to jeho ESKO je výborné, stejně jako investice v zahraničí do OZE. U nás bohužel, protože to není podle kurzu vlády. Ach jo, tady je Kocourkovo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2020 17:01 Reaguje na Katka Pazderů
Nemáte nějaké vysvětlení, proč se zrovna naše vláda brání OZE nebo moderních dystémů akumulací elektřiny?
Vždyť by na to mohla čerpat unijní peníze a bez toho čekají naši energetiku výrazné problémy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.10.2020 21:54 Reaguje na Katka Pazderů
Vláda nemůže diktovat a vedení firmy musí vždy jednat s péčí řádného hospodáře, tedy se zohledněním zájmů i minoritních akcionářů.

Tady si to zase někdo představuje jak Hurvínek válku.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.10.2020 17:17
Začíná to připomínat socialistické závazky.
Ušetříme ať to stojí,co to stojí.

Aby se to nezvrhlo jako eugenika v podání nacistů.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.10.2020 18:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ono se to zvrhlo už dnes. Ve Francii se šíří mezi vysokoškoláky hnutí, které by se dalo nazvat "neměj dítě", viz
"Někteří mladí lidé ve Francii nechtějí mít děti i z ekologických důvodů, Ekolist 26.9.2020 11:26 | PAŘÍŽ (ČTK)
Diskuse: 31
Snížit spotřebu masa, nelétat letadlem, vzdát se automobilu - to jsou skutečně silné individuální kroky, jak snížit uhlíkovou stopu a bojovat proti oteplování klimatu. Avšak nejúčinnějším chováním je mít méně dětí. O mladých lidech a jejich úvahách ohledně (ne)zakládání rodiny, píše francouzský deník Le Monde". Že by šlo o plnění závazku na snížení spotřeby energií podle EU, je těžko zpochybnitelné, protože v článku se mimo jiné uvádí : "Snížit spotřebu masa, nelétat letadlem, vzdát se automobilu - to jsou skutečně silné individuální kroky, jak snížit uhlíkovou stopu a bojovat proti oteplování klimatu. Avšak nejúčinnějším chováním je mít méně dětí. O mladých lidech a jejich úvahách ohledně (ne)zakládání rodiny, píše francouzský deník Le Monde.
Mít či nemít dítě, a tak pomoci zachránit planetu, je otázka, která znepokojuje část mladých lidí, kteří přemýšlí o potřebě zachovat životního prostředí. Svědčí to o novém pohledu na důsledky rodičovství. Dítě vyprodukuje 58 tun oxidu uhličitého ročně, zatímco vegetariánský režim ušetří v průměru 0,8 tuny ročně, necestování letadlem 1,6 tuny a autem 2,4 tuny, a to dohromady umožní ušetřit 4,8 tuny ročně".
Vaše poznámka mně to připomněla, protože ekologický nebo nacistický fanatismus, jsou v podstatě jedno a totéž.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2020 18:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy prostě nemůžete překročit stín komunisty. Tady nejde přece o žádné nesmysly v "budování spravedlivé beztřídní společnosti"!!
Tady jde o život. Pokud tohle nepochopíte, budete pořád dokola omílat ty šimůnské blbosti.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.10.2020 19:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak postřeh z praxe. Když jsme nabízeli škole a internátu úsporu formou EPC /700 tis. ročně/ byl ředitel nadšený.
Na druhém setkání za účasti ekonomky vše odmítl.
Požádal jsem o vysvětlení, tady ho máte:
" Když těch 700 tis. ušetřím, zakladatel mi o to poníží provozní rozpočet a já z toho nemám nic. Tak proč bych to dělal! "
=====
Zato znám jiné "úsporné" opatření, kdy se namalují neadekvátní úspory , hlavně že si přijde na své zadavatel a dodavatel.
======
Pane Hanzle , vy jste dobrák od kosti a vůbec nevíte jak to v reálu chodí. / netvrdím, že všude/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2020 19:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
V reálu to chodí v babišistánu (i v normálním čecháčkistánu) přesně tak, jak píšete. Jenže my se bavíme o Evropě, což je úplně jiný level.
Švejkování je čistě česká vlastnost, Němčour něco takového nemá šanci pochopit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.10.2020 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže v té "Evropě" to chodí naprosto stejně. EU je jen generátor dotací, bez nichž by se neuživil německý průmysl (hlavně ocelářství) a francouzské zemědělství. Vše ostatní je podružné. A prakticky veškeré dotace jsou nastaveny jako vejvar pro firmy ze starých zemí EU. Protože "objektivní kritéria" jsou nastavena tak, že se do nich místní firmy nevejdou, dtto použité suroviny - materiály - asi jako byla norma na zakřivení banánů nastavena tak, aby se do ní vešly jen banány, pěstované ve francouzských "zámořských departmentech".

Zrušme EU a korupce, zcela jistě úplně nezmizí, ale bude silně redukována.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.10.2020 12:35 Reaguje na Jan Šimůnek
„Chceme-li opravdu chránit planetu, musíme mít realistický plán, který bude fungovat. Evropský parlament bohužel opět prokázal, že stavění vzdušných zámků a ideologie v něm převažují nad fakty a racionální analýzou. Když se to EP hodí, opírá se o vědu, když ale čísla neodpovídají ideovým záměrům, jdou fakta stranou. Dopadovou studii, kterou si EP vyžádal, většina poslanců při hlasování ignorovala. Stanovené cíle pak nemotivují, ale naopak od plnění odrazují. Tzv. ambiciózní politika bude mít jen negativní dopady na každého občana. Zdraží teplo, energie, dopravu. O tom však obhájci radikálního postupu mlčí,“ uvedl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.


„Cíl snížit emise CO2 o 60 % do roku 2030 je podle všech dostupných analýz strašně vysoký, nemluvě o změně cílových parametrů každý rok. Mám vážné obavy o náš ocelářský a strojírenský průmysl. V případě krachu těchto našich firem můžeme ocel nahradit pouze tak, že ji přivezeme odjinud. Obvykle z Číny, která nerespektuje téměř žádná enviromentální pravidla. A tohle není cesta, kterou bychom se měli vydat, a která by pomohla životnímu prostředí na planetě,“ dodal europoslanec Evžen Tošenovský.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.10.2020 19:50 Reaguje na Jaroslav Studnička
Bohužel, náš zaprdělistán nestíhá evropský vývoj a totálně neschpná státní správa řeší už od jara pouze koronáč, s výsledkem, že jsme nejhorší v Evropě.
Před tím řešila pouze tunely soudruha nejvyššího s výsledkem absolutní nula.

Je zcela logické, že to nedáme a s uzavřením uhláků budeme bez energie a všechno se brutálně zdraží.
UPPDKV VV se říkalo na vojne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.10.2020 19:44 Reaguje na Jan Šimůnek
Takovou blbost musel vymyslet pouze programátor v Petrohradu nebo na Paroubkově Marsu, to jinak není možný.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.10.2020 20:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy dobráku, mně sledovala StB celý dospělý život jako osobu nesouhlasící s budováním té "spravedlivé beztřídní společnosti", mám na to písemné doklady z Archivu bezpečnostních sborů. Ale Vaši příbuzní a nejspíše i Vy jste bezpochyby podporovali komunisty, v době kdy moji rodiče byli zavřeni, aby nebránili znárodňování svých firem, tak jako Vy teď podporujete a propagujete jejich neobolševickou partu ekoaktivistů a ekoteroristů. Neurážejte Vy postkomunistický š.....
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

8.10.2020 20:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Tady jde především o peníze.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.10.2020 15:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Komunisté také strašili, že jde o život (minimálně "vrahy z vólstrýtu"). To, co EU prosazuje, je naprosto stejný nesmysl, jako ta "beztřídní společnost". Dokonce si dovoluji tvrdit, že i větší, protože na vyvrácení těchto nesmyslů stačí ve většině případů papír, tužka, kalkulačka a matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy (případně Wikipedie). Vyvrácení nesmyslů o "beztřídní společnosti" tak jednoduché není, byť je nesmyslnost jasná z toho, že to všude krachlo, nebo krachuje. A přesto máme houfy neomarxistů, kteří se o to chtějí pokoušet znova a znova (je jich plný Brusel).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2020 20:06
Snižení proti roku 1990 by chtělo trochu vysvětlení.
V té době se u nás naprosto dramaticky snížily veškeré průmyslové exhalace, protože prakticky zbankrotovala naše těžká a špinavá průmyslová výroba. Energetika šla snad na polovinu?? výkonu a celkový pokles emisí byl velmi dramatický.
Počítají se tedy ty emise před krachem, nebo až po něm?
Pokud by se počítaly emise dojíždějícího komunismu, tak dnes máme už splněno, aniž bychom prstem pohli.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.10.2020 21:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono to ještě chvíli trvalo, ten 1990 fakt nebyl v rámci ekonomiky zase takový ostrý předěl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.10.2020 08:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Já vím, to ještě dost fabrik čadilo na plný plyn, to někdo počítal emise za celý rok?
Pokud by to bylo za rok 90, pak si myslím, že dnes máme emise skutečně nižší a splnit 55% dolů by neměl být žádný problém, ovšem pořád bychom byli za prasáka Evropy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.10.2020 16:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono nešlo zdaleka jen o to že čadilo, průmysl s sebou prostě emise nese vždy. Ten přechod na novou strukturu trval prakticky celé devadesátky.
Ty emise se dají podle řady ukazatelů i dopočítat. Navíc tyhle věci se sledovaly už i dřív, jiná věc byla běžná dostupnost těchto údajů.
55% není sranda ani tak, je řada sektorů, kde ty emise šly vcelku přirozeně zase nahoru ... doprava, domácnosti a podobně. Vono prát na valše a mít lednici ve sklepě nikoho moc nebaví ... samozřejmě obrazně řečeno. Další je rozvoj IT technologií, které žerou jak kráva a tak podobně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.10.2020 19:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Náš těžký a špinavý průmysl se přestavěl neskutečně rychle a efektivně, protože to dělaly a hlavně platily západní firmy.
Ale špinavost není dána spotřebou elekltřiny, pokud už dnes má vyspělá Evropa polovinu elektřiny z OZE, tak my jsme prostě špinavec jen s těmi uhláky, nic dalšího dělat nemusíme (ani trávit Bečvu kyanidem).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.10.2020 01:19 Reaguje na Pavel Hanzl
No, on hlavně lehnul, protože nebyl odbyt a navíc některé formy privatizace nebyly úplně šťastné. Viz Kladno a Poldi.

To není tak jednoduché, ona ta elektřina z OZE je celkově ještě pořád dražší, což s ohledem na mizerné marže našich podniků by tyto učinilo nekonkurenceschopnými.

To je daň za tu privatizaci těm západním firmám, většina zisku z produkce se realizuje v jejich domovských zemích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 19:59 Reaguje na Svatá Prostoto
Náš průmysl lehl pouze proto, že byl stoprocentně závislý na trhu RVHP a surovinám ze SSSR. A dyž se to rozpadlo, řachli jsme taky.
Ale výsledek resuscitace byl nejlepší ze všech stejně postiženýchzemí. Jenže jsme to zase prokoučovali.
"Český národ si vždy, když se mohl dostat k blahobytu a všeobecném uznání, vše podělal vlastní vinou".
Josef Pekař 1923
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist