https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-schvalil-zakon-ktery-ma-usnadnit-ziskavani-povoleni-pro-stavbu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát schválil zákon, který má usnadnit získávání povolení pro stavbu

11.5.2023 01:21 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zrychlit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí má nový institut jednotného environmentálního stanoviska (JES). Zavede ho nový zákon, který včera schválil Senát. Stanovisko bude zahrnovat požadavky na posouzení dopadů na životní prostředí až podle devíti platných zákonů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.
 

Návrh zákona souvisí s vládní novelou stavebního zákona, kterou horní komora rovněž přijala. Spolu s ní má celkově zajistit, aby žadatel snáze obdržel stavební povolení a nemusel zjišťovat stanoviska dotčených úřadů. Zákon o jednotném environmentálním stanovisku má být účinný od ledna příštího roku.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že zákon má zrychlit a zefektivnit stavební řízení a zároveň plnohodnotně hájit veřejné zájmy v ochraně životního prostředí. Předloha přinese procesní sjednocení nyní rozdrobených správních úkonů do jednoho závazného stanoviska. Bude se podle ministra týkat i posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA).

"Stavebník nebude muset oběhnout tolik úřadů a získat tolik závazných stanovisek," uvedla Hana Kordová Marvanová (za ODS). Nezávislá senátorka Daniela Kovářová mluvila o promarněné šanci, když i po přijetí zákona bude chybět vymezení veřejného zájmu na ochraně životního prostředí.

Senát schválil také související takzvaný změnový zákon. Už nehlasoval o pozměňovacím návrhu pirátské senátorky Adély Šípové na obnovu práva spolků založených za účelem ochrany přírody a krajiny účastnit se všech povolovacích řízení. Ve Sněmovně taková úprava neuspěla. Poslanci rozšířili možnost účasti veřejnosti v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Půjde o řízení, která se týkají kácení dřevin nebo výjimek ze zákazů u památných stromů a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů.

Stanovisko bude platit pět let a bude možné ho prodloužit. Na žádost stavebníka bude možné stanovisko i změnit. Pokud více zákonů vyžaduje shodné údaje, bude je žadatel vyplňovat jenom jednou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

11.5.2023 06:00
Tak hlavně by to konečně mělo platit u liniových dopravních staveb a u vodních též/rybníky, přehrady, že !
Odpovědět
va

vaber

11.5.2023 08:21 Reaguje na smějící se bestie
bude to využito především pro stavby na zelené louce ,hlavně takové stavby chtějí stavitelé a senát urychlit,
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.5.2023 09:47 Reaguje na vaber
Na kanceláře, velkosklady, je stále dost prostoru po bývalých podnicích, spadlých stavbách které byli po " sametu " použity jako zástavy na půjčky od bank - které se nakonec nesplácely.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 08:24
Velkým problémem je, že existuje u nás řada paraekologických organizací, které se vůbec nezabývají ekologií, ale prudí stavebníky zcela vymyšlenými paraargumenty. Jenom proto, aby získali úplatek, když žalobu stáhnou. To je velmi nebezpečné, je to přímo korupce.
Odpovědět
va

vaber

11.5.2023 08:53 Reaguje na Pavel Hanzl
v dnešní době je každá stavba na zelené louce neekologická a škodí životnímu prostředí,
proč ,protože lidí je moc a neškodí jen produkcí CO2 ,ale i betonováním a asfaltováním a i jinak,
ale ochránci si vybrali jen CO2 a čekají spásu ,
čeho je moc to škodí, to platí vždy a všude i dobrý alkohol se stane jedem ,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 07:00 Reaguje na vaber
To nebude asi tak ajnfach. Existuje spousta staveb, které přírodě pomáhají (odhlučňovací valy u dálnic, čističky odpadních vod, recyklace odpadů, drobné stavby udržující vodu v krajině atd. atd.). Liodí v Evropě nepřibývá, jen přibývá vybavenosti a hlavně roste zcela zbytečně konzum.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.5.2023 09:47 Reaguje na Pavel Hanzl
A ty do některé zřejmě patříš.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.5.2023 11:18 Reaguje na smějící se bestie
Ne ne, Hanzl je pravá ruka Uršuly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 07:01 Reaguje na smějící se bestie
Jak jsi na to přišel trulo?
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

12.5.2023 13:57 Reaguje na Pavel Hanzl
To velmi vážná věc. Pokud jste zjistil korupční jednání, měl byste se okamžitě obrátit na Polici. V opačném případě byste takové jednání kryl. Protože mluvíte o více zjištěných případech, patrně jste oznámení podal víc. Mohl byste je uvést, prosím ?
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

12.5.2023 13:58 Reaguje na Daniel Vondrouš
Pardon "na Policii".
Odpovědět

Radek Čuda

11.5.2023 12:29
Já bych hlavně ocenil cokoli, co povede k výrazně větším postihům černých staveb a zabrání jejich následné legalizaci.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

12.5.2023 08:48
Jednou jeden náměstek Gorbačova prohlásil: Tak dobře jsme to mysleli a dopadlo to jako vždycky, blbě.

Takže já bych nejásal a budu čekat jak se to zvrhne, jak to byrokracie uchopí. To upínání se na to, že podám žádost a nebudu obíhat úřady to v 90% případů nebude výhodou, protože stavebník dostane zamítnutí a pak bude pracně zjišťovat, kde je chyba.
Odpovědět
PB

Petr Brok

12.5.2023 13:15
Pochybuji, že se zbavím CHKO a památkářů.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist