https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senator-linhart-k-pozaru-v-np-pomoc-mohla-prijit-minimalne-o-par-hodin-driv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátor Linhart k požáru v NP: Pomoc mohla přijít minimálně o pár hodin dřív Aktualizováno

28.7.2022 19:15 | HŘENSKO (ČTK)
Senátor za Děčínsko a místostarosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart (za STAN) míní, že pomoc do Českého Švýcarska, kde v neděli začal hořet les, mohla přijít minimálně o pár hodin dřív. V pondělí mu podle něj volali hasiči s tím, že situaci nezvládají, senátor proto "nestandardně" volal ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). Linhart to dnes řekl ČTK. Ředitel krajských hasičů Roman Vyskočil dnes odmítl, že by po nedělním vypuknutí požáru situaci podcenili. Za rozšířením požáru z původních sedmi hektarů na plochu až 1200 hektarů stojí podle něj hlavně sucho a vítr. Rakušan řekl televizi Nova, že až bude oheň dohašen, zásah prověří.

 

"V pondělí jsem poslouchal vyjádření, že je to pod kontrolou, přitom po obědě jsem měl informace z místa od hasičů, že to přerůstá rozumnou mez, kterou jsou schopni zvládat," řekl Linhart. Volal proto i ministrovi vnitra, který do Hřenska přijel druhý den. Podle Linharta měla být pomoc zajištěna minimálně o pár hodin dřív. Je třeba řešit to systémově, a ne že volají hasiči z terénu, že potřebují posily, a jejich nadřízení to nereflektují, uvedl. "Tak volají mně, aby se to pohnulo," řekl Linhart.

Mnohem větší problém senátor vidí v tom, že starostové okolních měst léta upozorňovali na to, jaké nebezpečí kůrovcem poničené dřevo ponechané v lesích představuje. "Léta se to zpochybňovalo, že suché dřevo je tu v ohromném množství a že tohle může nastat, a zlehčovalo se to," doplnil Linhart. "Nejde o ty hodiny v pondělí, jestli by se něčemu předešlo a možná by se utlumil rozsah, ale horší je, že se to léta zesměšňovalo," uvedl senátor. Podle něj byla také chyba, že se nechal les v neděli rozhořet. V neděli večer zůstala u požáru jedna jednotka hasičů, která na místo dohlížela. V pondělí odpoledne se situace vlivem větru zhoršila.

"Celý zásah projde důkladnou analýzou poté, co celý zásah skončí," řekl Nově Rakušan. "Od samého začátku jsem ve spojení s generálním ředitelem hasičského záchranného sboru Vladimírem Vlčkem, který mě informoval o okamžitém nasazení hasičů," uvedl ministr.

"Já si nemyslím, že by na začátku bylo podcenění situace. Byl to standardní požár, byly povolávané jednotky dle poplachových plánů. Celý zásah nám komplikovalo dlouhodobé sucho, velké množství hořlavého materiálu v této oblasti, kterou nechával národní park přírodě. Jsou tam cesty, které se neudržují. Silný vítr, který se měnil, pak roznášel požár na několik dalších samostatných ohnisek ve složitém nepřístupném terénu," uvedl Vyskočil. V lesích zůstalo hodně dřeva po kůrovcové kalamitě. Do hašení se hned na začátku zapojily dva policejní vrtulníky. Terén, ve kterém hoří, je velmi členitý, poradit si musí hasiči se skalami i příkrými stráněmi.

Množství dříví, které bylo na základě rozhodnutí vedení národního parku ponecháno v lesích, je podle předsedy Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) Jiřího Svobody důvodem, proč se požár tak rozšířil. "Pokud by vedení parku alespoň v částech, které jsou přístupné a které obklopují důležitou infrastrukturu či lidská sídliště, suché stromy nechalo odstranit, jistě by požár nebyl tak fatální," uvedl Svoboda. Kvůli požáru podle něj kromě stromů uhořely i miliony kusů hmyzu, stovky ptáků a drobných savců a obojživelníků. "Očekáváme, že se vyšetřovatelé při zjišťování příčin požáru budou zabývat i tím, zda je vůbec možné ponechávat v přírodě tak ohromná množství snadno vznětlivého suchého dřeva a zda tím nedošlo k naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů," dodal předseda.

Mluvčí národního parku Tomáš Salov už dříve ČTK řekl, že by se z lesů kromě suchých stromů musela odvézt i hrabanka. "Je relativně jedno, jestli tam budou kmeny stromů nebo holina, protože hrabanka je tam pořád a dobře hoří," řekl mluvčí. Řekl, že při požáru v roce 2006 u Jetřichovic hořel zdravý zelený les, hasiči bojují i v tuto chvíli s ohněm na plochách, které kůrovec nenapadl.

Na hašení požáru v Českém Švýcarsku se dnes podílí sedm vrtulníků a čtyři letadla. Přibude k nim další vrtulník, který vyšle česká armáda. O vyslání dalšího vrtulníku dnes rozhodla slovenská vláda. Požár nyní hasí 80 jednotek, tedy asi 450 hasičů. Hasiči doufají, že se dnes podaří uhasit část požáru nad domy v Hřensku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (32)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

28.7.2022 19:48
Generálové po bitvě nastupují- jak jinak.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.7.2022 07:25 Reaguje na pavel peregrin
Přesně.Ted se k tomu bude vyjadřovat kdeco.Ještě chybí nějaká herečka,zpěvak,fotbalista.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.7.2022 09:03 Reaguje na karel krasensky
Pan Linhart jako místostarosta Krásné Lípy se do toho vložil už v pondělí, kdy, mimo jiné, kontaktoval ministra vnitra, protože byl přesvědčen, že dosavadní hasební práce jsou žalostně nedostatečné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.7.2022 21:14
Ten mluvčí je magor. Pokouší se to zamést pod koberec. On si vážně myslí, že ta hrabanka by vyvolala stejný žár jako ty dva a půl miliónů kubíků kůrovcového dřeva?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.7.2022 07:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Požár v přírodě není nic neobvyklého a popel ze dřeva vyživuje půdu. Nic neznámého se neděje. Jen někteří jsou v šoku a vymýšlí nepodstatnosti. NP zkratka pracuji s přirozenou obnovou lesa a to je v pořádku
Odpovědět
va

vaber

29.7.2022 08:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
podpal si barák a začni s přirozenou obnovou,to je v pořádku jdi příkladem propagátore geniálních myšlenek,
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.7.2022 09:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jenže v lokalitě trpící suchem ponechat 2.5 miliónů kubíků kůrovcového dřeva je pitomost nejvyššího rázu. Kdyby se to dřevo odvezlo a shořela jenom hrabanka, tak by ty škody nebyly zdaleka tak velké. Tak uhořely milióny kusý hmyzu, spousta chráněných rostlin, možná i nějaká zvířata a ptáci a to vše jenom proto, že park řídí lidé, kteří nemají povědomí o tom, jak funguje příroda.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.7.2022 09:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jenže ona by nehořela jen ta hrabanka. I po té těžbě zůstává na zemi dost materiálu.

Když vám jde tolik o tu zvěř, rostliny a ptáky, jak by ten park asi vypadal po plošné těžbě. Kolik živočichů a hmyzu by asi tak při ní zemřelo. Podívejte se jak vypadají holiny všude jinde v ČR. Zrovna dnes na rádiu říkali, jaké problémy působí ohromné holiny na Benešovsku. Voda chybí, sazenice kvůli horku na holinách usychají a nebo je okusuje zvěř.

A umíte si přestavit ten řev tady, kdyby vedení NP vykácelo půlku národního parku?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.7.2022 10:09 Reaguje na Petr Eliáš
To s tím řevem jste popsal trefně, ale na to Vám odpovím takto - odborník neřve, odborník argumentuje fakty a snaží se najít nejlepší řešení. Jenže ve vedení takových institucí jako národní parky jsou obvykle lidé, kteří na to nemají odpovídající odbornost a pak jsou pod vlivem nejrůznějších skupin, které prosazují své zájmy. Jak je možné, že před časem byl ředitelem Národního parku Šumava bývalý ministr dopravy Stráský. Ten na to neměl odpovídající kvalifikaci. Jinými slovy, byla to trafika. Když ho potom vyhodili, přišel na jeho místo Málek, což byl další tragéd. Nadělal v parku neskutečné škody a nakonec ho ještě prezident Zeman ocenil. A co se týče Českého Švýcarska - je nesmysl nechávat takovou spoustu suchého dřeva na lokalitě, která i za let s normálními srážkami trpí suchem. Normálně uvažující člověk by to dřevo nechal vytěžit a odvézt, protože za sucha se dřevo nerozkládá a slouží jenom jako zápalná nálož. Což se taky potvrdilo. A teď se na Vás obracím s otázkou - mají naše národní parky řídit uřvanci bez kvalifikace, nebo odborníci? Podle mě uřvanci budou řvát vždycky, ale člověk se má řídit heslem, že pes štěká, ale karavana táhne dál.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.7.2022 10:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jen pro doplnění. Chcete tam odborníky, nebo odborníky kteří zastávají váš názor?

Ale musím uznat, jakým ladným obloukem jste se vyhnul všemu ostatnímu v mém příspěvku. ;)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.7.2022 10:47 Reaguje na Petr Eliáš
Chci tam odborníky, kteří udělají to, co je nejlepší pro ten park. Obávám se, že současný požár pro ten park asi to nejlepší není. Nebo si myslíte pravý opak a budeme co pár let národní parky vypalovat?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.7.2022 11:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak to nejlepší pro park chtějí nespíš všichni.

Proč bychom měli NP každých pár let vypalovat? To je tak trochu nesmysl. Mohu položit stejně nesmyslnou otázku: To ten park každých xx let totálně vytěžíme, abychom z něho vyhnali kůrovce?

Nejde ani o vypalování nebo vytěžení NP. Jde o to, aby tam v budoucnu vyrostl přirozenější a škůdcům a požárům odolnější les.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.7.2022 12:43 Reaguje na Petr Eliáš
Park byl vyhlášen v roce 2000. Očekával bych, že za těch více než 20 let se tam dost obmění obsádka stromů. Jenže pořád to byla smrková monokultura. Teď to vyhořelo a nejsou tam ani ty smrky. Fakt si myslíte, že naráz se to změní a vyroste tam bujná a pestrá zeleň?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 13:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
"Očekával bych, že za těch více než 20 let se tam dost obmění obsádka stromů."

To si zrovna v NP neumím představit, rozhodně ne v Klidovém území. Bo aby ta změna takto rychle nastala, tak by ty původní stromy musel někdo sundat, což v KÚ NP nepřipadá samozřejmě v úvahu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.7.2022 19:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Když ekoteroristi tvrdí, že bujná vegetace tam bude do pěti let, tak za dvacet let se tam musí odehrát doslova zázraky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.8.2022 15:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale ono by tam toho za 20 let rostlo požehnaně ... co, je věc jiná, ale to třeba mne nijak netrápí.

Ale furt by nejdřív musel ty vzrostlé stromy pokácet, což se s klidovým územím NP slučuje dost blbě.
Odpovědět
MM

Milan Milan

28.7.2022 21:47
Muselo opravdu dojít k neštěstí takového rozsahu, aby někdo konečně pochopil co způsobí hloupé experimenty s krajinou a obecněji i ŽP? A bohužel není to jenom o kůrovcovém dřevě, o bezzásahovkách, přemnožených vlcích a zvěře obecně, jde to napříč snad všemi resorty. A další "hňupy" obhajijí šlendrián a vyhořelý les považují za přínos pro krajinu. To snad už je na hranici idotství. Žijeme tady a teď a spálenou zemi si naše ŽP, krajina i odkaz a práce našich předků nezaslouží
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.7.2022 06:43 Reaguje na Milan Milan
Muselo. A brzo to přijde i v dalších odvětvích. Národ má vždy takovou vládu, jakou si zaslouží.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.7.2022 07:27 Reaguje na pavel peregrin
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.7.2022 07:37 Reaguje na pavel peregrin
Je to asi takové jako činění na povodně v 97 nemáme velké kapacity na hašení v takových terénech a z toho by jsme se měli poučit. Ta situace se může někde opakovat
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.7.2022 07:26 Reaguje na Milan Milan
1+
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.7.2022 07:34 Reaguje na Milan Milan
Jaké neštěstí? Neštěstí je, když zahynou lidi na dálnici při bouračce ale k těmhle zprávám jsme si už vybudovali mentální blokádu. Více to mohlo ovlivnit zvířata v lese ale o tom u vás ani půl slova
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.7.2022 09:10 Reaguje na Milan Milan
Tak hloupý experiment s krajinou bylo třeba i plošné vysazování smrku tam, kam nepatří. Nebo třeba imisní kalamita za komoušů v Krušných horách.

Les se z požáru vzpamatuje. Ať si tu ,,odborníci,, plácají co chtějí. :-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 09:16 Reaguje na Petr Eliáš
Vždy něco vyroste. Ale hospodářský les produkující peníze to nebude.
A kdo to tedy bude platit? Vy?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.7.2022 09:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
A to je přesně ten důvod, proč současné lesy vypadají tak, jak vypadají. Peníze. ;)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 10:53 Reaguje na Petr Eliáš
A vy je budete dotovat ze svého? Nebo kdo na ně bude vydělávat? Svěřte se.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.7.2022 11:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
A národní park je od toho aby produkoval zisk?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 11:27 Reaguje na Petr Eliáš
Na něco co neprodukuje zisk si musíte vydělat a dotovat to. A v NP hořely zejména hospodářské lesy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
No, s tím zejména bych byl oparný, viz ... https://www.decin.cz/2018/09/rada-narodniho-parku-projednala-navrh-nove-zonace/

Plus samozřejmě to, že ani v případě hospodářského lesa není na území NP v žádném případě primární jeho produkční funce.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 10:54 Reaguje na Petr Eliáš
Vy žijete bez peněz jako domorodci na Kalahari?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
No ale ten v NP jaksi být nemá, od toho je to NP.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.7.2022 16:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Ono problém je, když jedním podpisem změním les
hospodářský na les zvláštního určení. Tím jsem sice
změnil jeho status, ale nikoliv samotný les. No
a pak následuje jeho záměrný zmar pomocí kůrovce
(bezzásah) a nyní dokonce ten požár. Já se proto ptám, nebylo lépe ten hospodářský les vytěžit a za
utržené peníze investovat novou výsadbu cíleného lesa? Ví ale oni jaký má být cílený les a nebo to
má být dílem náhody náletu dřevin? Co když jim tam
naletí zase jako na Šumavě smrk? To ho cíleně zase
zapálí, aby tam nerostl? A to se opravdu vyplatilo to nicnedělání s následným požárem, škodami na majetku a ohrožením životů hasičů a obyvatel vesnic v NP? Navíc hrozí rychlejší eroze žárem narušených skal a při lijácích splach popela a půdy do udolí. Takový popel v Kamenici zabije veškerý život včetně pracně navrácených lososů, kteří se ani nebudou vracet do řeky se změněným chemizmem vody(netrefí do svého rodiště). Časem mudrlanti teprve zjistí, co napáchali a půjdou páchat jinam jiné nesmysly.
Odpovědnost veškerá žádná a výsledek ve hvězdách,
jak to vůbec dopadne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist