https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seznam-zpravy-pokuta-pro-prechezu-byla-zrusena-pripad-se-vraci-na-zacatek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pokuta pro Prechezu byla zrušena, případ se vrací na začátek

5.5.2023 00:41 | PRAHA (ČTK)
Složky s dokumenty.
Složky s dokumenty.
Ministerstvo životního prostředí zrušilo pokutu, kterou dostala přerovská chemička Precheza za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014. Případ se tak vrací zpět České inspekci životního prostředí (ČIŽP), která musí ve věci rozhodnout znovu, uvádí web Seznam Zprávy. Precheza je součástí holdingu Agrofert, patřícího do svěřenského fondu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
 

Pokutu, kterou ČIŽP udělila přerovské chemičce v únoru 2016, zrušilo ministerstvo minulý týden v pátek. Zrušení pokuty předcházelo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) z konce loňského roku, podle kterého mělo ministerstvo srozumitelněji zdůvodnit, proč snížilo Precheze pokutu ze sedmi milionů korun na 500 000 Kč.

"Ministerstvo životního prostředí po posouzení spisového materiálu dospělo k závěru, že vady vytýkané Nejvyšším správním soudem nelze zhojit v odvolacím řízení, a proto rozhodnutí České inspekce životního prostředí zrušilo a inspekci uložilo nové posouzení celé věci," řekla mluvčí resortu Lucie Ješátková Seznam Zprávám. Mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka uvedl, že inspekce rozhodnutí ještě neobdržela, a proto se k němu nebude vyjadřovat.

Krok ministerstva nechtěl blíže komentovat ani holding Agrofert. Jeho mluvčí pouze uvítal, že se ministerstvo životního prostředí řídí rozhodnutím NSS.

Oxid siřičitý unikl v Precheze do ovzduší v noci na 29. října 2014 při rozjezdu linky na výrobu kyseliny sírové. Podle tehdejších dat Českého hydrometeorologického ústavu byl limit překročen až šestatřicetkrát. V únoru 2015 inspektoři ČIŽP řekli ČTK, že firma porušila podmínky stanovené pro náběh linky na výrobu kyseliny sírové a inspekce s chemičkou zahájila správní řízení.

Inspekce nejprve udělila Precheze pokutu sedm milionů Kč. Chemička ale vinu odmítla a proti rozhodnutí se odvolala k nadřízenému ministerstvu životního prostředí vedenému Richardem Brabcem (ANO). To pokutu snížilo na půl milionu korun. Argumentovalo, že nejsou přesvědčivé důkazy, že jedovatá látka pocházela z Prechezy. Pokutu firma nakonec dostala, protože nový nájezd výroby úřadům nehlásila s dostatečným předstihem nejméně 24 hodin. Precheza poté na ministerstvo podala žalobu k NSS, podle právníka chemičky Pavla Dejla mělo řízení řadu vad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist