https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-schvalil-statni-pujcku-eph-a-sev.en-energy-na-burzovni-zalohy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela schválil státní půjčku EPH a Sev.en Energy na burzovní zálohy

5.9.2022 01:20 | PRAHA (ČTK)
Sev.en Energy
Sev.en Energy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Vonka / 7energy.com
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) schválil žádosti skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače o půjčku na zálohy, které musí výrobci elektřiny skládat při obchodování na energetické burze. Ministr to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Výši půjčky neuvedl.
 

Zálohy v současnosti dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií. Ministerstvo financí proto už v červenci podpořilo půjčkou polostátní firmu ČEZ. Půjčí jí až tři miliardy eur (více než 74 miliard korun).

"Již v minulosti jsme tento druh půjčky poskytli skupině ČEZ a abychom nikoho nediskriminovali, budeme muset stejně postupovat i u dalších firem," řekl k poskytnutí půjčky soukromým firmám Síkela odpoledne na twitteru.

Podle Síkely půjčky pomohou posílit stabilitu na energetickém trhu. "I ti největší obchodníci na světě v tuto chvíli nemají dostatek likvidity, aby mohli prodávat," vysvětlil. Podle něj firmy nemohou nabízet elektřinu k prodeji, protože nemají dostatek peněz na zálohy, které garantují prodej. To je podle Síkely důsledkem nízké aktivity na trzích, což tlačí ceny nahoru. Ministr chce zároveň jednat s EU o celoevropských garancích.

"Řešení této situace je v zájmu všech odběratelů, tedy domácností a firem. Proto jsme se rozhodli, že kvůli rozhýbání trhu obchodníkům a výrobcům nutné peníze krátkodobě půjčíme," podotkl Síkela odpoledne.

Na oplátku za poskytnuté půjčky chce Síkela s firmami jednat o tom, jak zdraží teplo pro příští sezonu, případně o nákupech energií pro veřejný sektor.

Zálohy, které musí výrobci energií skládat na burzách, jsou nyní kvůli rekordním cenám proudu mimořádně vysoké. "Naše skupina v nich má miliardy eur," řekl v týdnu serveru Seznam Zprávy Jiří Feist, člen představenstva skupiny EP Power Europe z holdingu EPH. Po státu skupina podnikatele Daniela Křetínského žádala podobnou podporu, jakou dostal ČEZ. Zájem o státní pomoc s hrazením burzovních záruk potvrdila i společnost Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače.

Jako pomoc k rozmrznutí trhu s energiemi hodnotí poskytnutí půjčky energetický expert a poradce investiční skupiny J&T Michal Šnobr. "Právě potřeba vysokých kolaterálů (zástav) na energie na energetických burzách nechala burzy zamrznout. Ty ztratily likviditu a ceny rostly na čistě spekulativní úrovně," řekl ČTK Šnobr. Podle něj jde i logický krok, protože stát už dříve pomohl ČEZ a podobně postupují i některé okolní státy. "Doufejme, že to nejhorší období budou mít výrobci elektřiny v tomto směru ke konci tohoto roku za sebou. Skončí období, kdy rozdíl mezi cenou, za kterou výrobci už dříve levně prodali většinu své očekávané produkce elektřiny, a tím, jak vysoko následně letos vyrostly ceny této elektřiny na trhu, byl a je rekordní," dodal Šnobr.

Skládání záloh, takzvaných marginů, požaduje burza jako ochranu pro obchodníky s elektřinou. Jejich výše se odvíjí od ceny elektřiny, která je v současnosti mimořádně vysoká. Ministerstvo financí proto letos v létě podepsalo s polostátní energetickou společností ČEZ úvěrovou smlouvu v objemu až tři miliardy eur (více než 74 miliard Kč). Mluvčí společnosti počátkem července uvedl, že podobnou pomoc poskytuje energetickým firmám například Německo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (45)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

5.9.2022 06:28
Takže obchodníci s energiemi vydělávají miliardy a současná vláda jim bude z peněz daňových poplatníků půjčovat miliardy za směšný úrok. Ale vláda s většinou 108 hlasů si myslí, že si může s touto republikou dělat co chce a že její situace je neotřesitelná. Ale pozor, to si určitě myslel i Jakeš blahé paměti také. Doufám, že se historie bude opakovat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.9.2022 07:11 Reaguje na Václav Hellebrand
Evidentně jste nesledoval diskusi Síkely ministra průmyslu ale zato víte o tom bordelu na náměstí. No, každý hledá informace někde jinde, proto to v téhle pomatené společnosti vypadá, jak bylo vidět
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 08:14 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Považovat za normální, aby peníze ze státního rozpočtu byly použity jako záruka za obchody soukromých společností na burze , je prostě špatný názor.
Chyba není "v bordelu na náměstí" , ale v celé stavbě energetické politiky EU, která nerespektuje tržní zákony.
Stejně jako bolševici ,tak i ekomagoři odmítají změnit systém a spíše otesají spoluobčany do požadované normy.
S čímž se svobodný člověk nemůže nikdy smířit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.9.2022 09:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
jsem ten poslední, kdo by se zastával Křetínského a Tykačova špinavého byznysu ale asi podobně na tom bude ČEZ. Myslíte, že by fungoval systém státního obchodníka, aby nemocnice, úřady, školy a školky měly energie? myslíte, že je budou dodávat za vaše hezké oči? to co dostanou je půjčka a protihodnota může být energie, kterou pak může stát poskytnout krajům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 10:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zase vůbec netušíte, wo co go. Kdybyste viděl u Moravce Síkelu, tak to tam vysvětlil.
Ty miliardy jsou garance, tj. vratná záloha. Za ni ale energetici státu poskytnou elektřinu zalevno pro celou státní správu, což je klíčem k přežití zimy. Zbytek je v tomhle příspěvku.
Odpovědět
va

vaber

5.9.2022 09:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
snad si vzpomínáš kdo před časem s tím bordelem ,jak tomu říkáš, začal
miliony chlívků a podivné zdroje financování těchto akcí
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.9.2022 09:40 Reaguje na vaber
můžete ozřejmit, co jsou ve vašem psaní " podivné zdroje" financování?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.9.2022 09:52 Reaguje na vaber
No hlavně ta sobotní akcička byla záhadně financována. Někteří odvážní lidé (kteří se nebáli nebezpečných lidí z různých pofidérních organizaci jako spd, dělnická strana, komouši, atd.) mluvili o tom, že za účast na demonstraci platili pořadatelé 500 na hlavu a za transparent kilo navrch a že značná část lidí ani nevěděla co tam dělají - prý je jen naložili do autobusů a jelo se. ;-) Otázkou zůstává, kde tihle pofidérní pořadatelé a řečníci (dost jich je v exekucích) vzali na akci prachy. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 10:22 Reaguje na Petr Eliáš
Nemuseli ani platit demonstrantům (to se lhalo na protibabišovských akcích), ale pár megáčů stálo vůbec pódium, ozvučení a celá organizace a zajištění akce. Milionkáři to vždy vyúčtovali do poslední kačky i s uvedení zdroje. Taky jsem se tam našel.
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.9.2022 09:41 Reaguje na Václav Hellebrand
Stát schvaluje půjčky a přitom na https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kdyby-dosel-plyn-stat-vas-nezachrani-vsechno-prodal/r~i:article:650621/ se píše že stát násm nezachrání. Takže tomu nerozumím. Kdo nás tedy zachrání? Zadarmo asi nikdo. A jak to vypadá ani za miliardy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 10:25
To je kauce, která se vrací okamžitě celá. A na další kšeft je potřeba složit další. Co si o tom myslí vohnouti je fuk, je to prostě realita.
Odpovědět
va

vaber

6.9.2022 09:11 Reaguje na Pavel Hanzl
proč se kauce platí, když se hned vrátí, Hanzl
a proč si nepůjčí v bance ,vždyť jsou to ti nejbohatší co si půjčují
nedávno Hanzl jásal ,že téměř všechny obchody u nás jdou mimo burzu a najednou jsou nutné peníze na kauce pro burzu,
Hanzl voni jsou extra vohnout u Moravce se dávají otázky jen které se vyberou a jsou přijatelné, to si sleduj sám,
otázky na tělo se připouští jen pro někoho
Odpovědět
sv

s v

5.9.2022 20:37
Jinými slovy, kydači špíny vadí, že je neshrábnul agent bureš.
Odpovědět
va

vaber

6.9.2022 09:00 Reaguje na s v
pomatené a bez myšlenky ,jako vždy, nic jiného neumíš
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 10:15
Problém je, že naši ropáci a vohnouti nesledují v neděli Moravce.
Včera tam byl pan Síkela a velmi jednoduše a srozumitelně vysvětlil, co vláda udělala, co dělá dnes a co se chystá.
A mám pocit, že různé chaotické stropovačky různých států sice prokaučovali, ale nám by to bylo stejně dost na houno.
Pro nás je naprosto klíčové celoevropské řešení, veškerý plyn máme dnes ze zemí EU.
Pokud se to podaří (v pátek je slezina v Praze a tam se to má rozseknout) tak máme první jasné vítězství v kapse.
Putin nás porazit nemůže, můžeme se porazit jen sami.
Masivním nasazení vohnoutů typu Vinkler nebo Macháček.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 10:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, myslíte, že Otázky VM jsou všespásné?
Ten kdo sleduje energetickou situaci denně, tak si reálný obrázek udělá sám...

Ty vaše chaotické stropovačky různých států jsou důsledkem toho, že půl roku EU nic nedělá a tak se musejí jednotlivé státy postarat samostatně. To je stejně jako s Covidem.
Mimochodem, stropovačky států fungují !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 11:43 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nic není všespásné, ale pan Síkela tam měl poprvé (co jsem zaznamenal) možnost vysvětlit, co vlastně dělá a jak. Ani Moravec mu neskákal do řeči.
Takže jsem se dozvěděl to, co v babišzeitungu nikdy nezazní.
A můžeme sledovat, jak se to bude vyvíjet.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 12:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste se probudil jak šípková Růženka..:-))).

Neřekl nic nového, co se nedá z jiných médií dozvědět, nebo co jsme již od ministra MPO nečetli nebo neslyšeli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 12:37 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste to neviděl, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 12:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě že viděl šípková Růženko...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 14:38 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ale nepochopil....ach jo....ani ten kachňál....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
A pozor, Hanzl opět vytahuje kachňála, tak to už to tlačí z tlustého do tenkejch...:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 20:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste fakt komik.
Síkela neřekl nic nového....
mluvil o věcech starých pár dnáí, ale to je fuk. Každopádně to bylo naprosto ucelené vysvětlení celé problematiky, který jsem nikde jinde nazaznamenal. Vy určitě všude stokrát, ale na rozdíl ode mne, jste to vůbec nepochopil.
Takže pořá kdákáte cypoviny, které tam byly vysvětleny. Já si myslím že váš software nic nezaznamenal, takže musí používat stále clustery B12 - C42.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 20:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste fakt tragéd.
Hanzle, denně je na různých médiích několik článků, rozhovorů, komentářů týkajících se aktuálního dění v energetice.

Kdo se zajímá o energetiku, tak si to mohl vše již najít a přečíst.
Evidentně to není váš případ, protože jste ze včerejších Otázek VM v sedmém nebi jako děcko z prvních Vánoc...:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 22:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je dobré, že to sledujete. Ale proč z toho vůbec nic nevíte?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 22:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, přečtěte si, co jsem psal a neblábolte.

Opakuji, vše o čem ministr MPO mluvil nebylo nic nového pod sluncem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 11:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
S covidem zareagovala EU naprosto vzorně, nakoupila vakcíny už předem, kdy nebyly ještě vyvinuté, dala jim certifikáty nejdřív, jak to bylo možné a udělala distribuce velmi spravedlivě po státech. proto se u nás očkovalo už od zažčátku dost masivně.
Nebýt toho, nemáme vakcínu ani za rok, do babišistánu by se to nedostalo asi jak do Kazachstánu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 14:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle,
zkuste použít vlastní hlavu místo teatrálního uctívání Síkely (má v hlavě řezanku), zbožné vzdychání nad Otázkami V.M. , kde náš limonádník rozplakal i němého a uctívání spisku Gren Deal.

Jestli vám to nedošlo, jsme v průšvihu a chce se, aby to zaplatili unijní domácnosti, které nic nezmrvili, na rozdíl od Evropské komise a eurohujerů v národních vládách.
Chápu, že je pro vás těžké říct "spletl jsem se" , ale můžete si to říct jenom pro sebe a nemusíte to ani napsat do Diskuze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 14:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Člověče nešťastná, vy máte prostě svět naopak. Dokud nepochopíte, jak a proč Putin rozpoutal tuhle válku (u nás zatím jen energetickou, na Ukrajině ostrou), tak můžete mektat pořád cokoliv kdykoliv, význam nula.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 20:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co teda Evropská komiSe zmrvila? Já se pořád ptám konkrétně a nikdy VŮBEC NIC, ANI HOUNO.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

6.9.2022 17:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Ha*zle, co třeba tohle?!? "podle údajů čínských celních úřadů nakoupila Čína za prvních šest měsíců roku celkem 2,35 milionu tun zkapalněného zemního plynu (LNG) – v hodnotě 2,16 miliardy dolarů. Objem dovozu se meziročně zvýšil o 28,7 %, přičemž hodnota vyskočila o 182 %. Rusko tak předstihlo Indonésii a Spojené státy a stalo se letos čtvrtým největším dodavatelem LNG do Číny. Podle OilPrice.com Čína v tichosti přeprodává ruský zkapalněný zemní plyn na jediné místo, které ho zoufale potřebuje ze všeho nejvíc: Evropě… a samozřejmě s přirážkami.
zdroj: http://casopisargument.cz/?p=45177
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 19:01 Reaguje na Pavel Karel
No dobře, a jakou roli v tom, co píšete, hraje EU?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.9.2022 08:25 Reaguje na Pavel Karel
Dobrý. A co s tím má společného EU? Proč Gazprom plyn neposílá do Evropy a pálí ho na Jamalu doluftu?
Odpovědět
DB

Darth Bane

7.9.2022 18:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Na Jamalu toho plynu hoří asi 1,5 milionu kubíků denně, čiže asi 0,6 miliardy kubíků ročně. V roce 2019 byl export do EU 180 miliard kubíků. Ideologie Vám vždy šla, nábosilka nikoli, hunžlingu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 18:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, pokud se budu diskrétně držet D-Fensova zmrdozpytu, pak vy jste pregantní ukázkou Ichtyla. Což je Oše Macháček a Vinkler rovněž.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

5.9.2022 14:29
Čím jsem starší tím méně všemu rozumím, v době kdy se energie podává s největším ziskem potřebuji úvěr? Proč nám neřeknou na co?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 14:43 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Řekl to Síkela zcela jasně: Dodavatel na burze musí složit garanci na celý objem kontraktu. Při dnešních cenách je to astronomická částka. ČEZ má obrovské zisky, ale nemá likviditu (volné peníze) takže si to půjčí od státu, garance se okamžitě vrací.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

5.9.2022 15:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale oni z 90% prodávají... Je zase pokřivení trhu a spekulace miliarda sem tam.... Křetínského AVE je toho příkladem. Na burze obchodovat jen s přebytky nebo barterový obchod. Já ti dám elektriku ty mě "demokratický" plyn.

https://kutnohorsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/policie-stiha-firmu-ave-cz-za-kraceni-dani-mela-vzniknout-skoda-2-3-miliardy-202.html
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 17:35 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Naprostý souhlas, tzv. energetická burza už není nic jiného než automat řízený algoritmem zelených ekomagorů. Se svobodným trhem nemá nic společného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 20:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ani ťok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 20:16 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Už jsem to tu vysvětloval. Je to vratná kauce, žádný kšeft. Ty firmy mají obrovské zisky, ale nemají likviditu (hotové peníze). Tak si půjčí od státu a za to nabídnou levný proud státnímu obchodníkovi. Normálka, ne?
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

6.9.2022 07:55 Reaguje na Pavel Hanzl
včerejší reportáž....
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/222452801240025/
Odpovědět
PK

Pavel Karel

5.9.2022 20:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ha*zle, kolik oligarchové za tu propagandu platí?! Sáhněte do archivu, když se před rokem u Moravce omílalo, že Síkela je napojenej na kyperské firmy. Mrkněte na vlastnickou strukturu ČEZu - jsou tam všichni ty mafiáni z PPF/Křetínský, J&T, Tykač a různý další cizí mafie. https://hlidacipes.org/app/uploads/2018/06/cez1.png
Pořád nedochází o jaký tunel se tady jedná?!...no tak to bude problém mezi klávesnici a monitorem...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 20:20 Reaguje na Pavel Karel
Kecy v kleci, mezi monitorem a klávenicí mám asi 20 cm vzduchu.
Všude jsou mafie, Sorošovi špioni a je to Kalúskova kampáň, já bych v takovém světě fakt nechtěl žít.
Odpovědět
sv

s v

5.9.2022 20:40 Reaguje na Pavel Karel
Jestli je někdo napojený tak leda ty, a to žílou na jehlu. Zkus si burešova podržtako nastudovat, jaký je rozdíl mezi Síkelou a Michalikem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist