https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoda-pristi-rok-predstavi-mestsky-elektromobil-epiq-za-600.000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škoda příští rok představí městský elektromobil Epiq za 600 000 korun

15.3.2024 21:13 (ČTK)
Malý crossover, jehož designovou studii dnes firma zveřejnila, bude stát asi polovinu ceny současného jediného elektromobilu Škody Enyaq.
Malý crossover, jehož designovou studii dnes firma zveřejnila, bude stát asi polovinu ceny současného jediného elektromobilu Škody Enyaq.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | kittyfly / Depositphotos
Automobilka Škoda Auto v příštím roce představí malé městské elektrické SUV pod názvem Epiq s cenou kolem 25 000 eur, tedy v přepočtu za zhruba 600 000 Kč. Vůz o délce 4,1 metru má mít dojezd přes 400 kilometrů. Malý crossover, jehož designovou studii dnes firma zveřejnila, bude stát asi polovinu ceny současného jediného elektromobilu Škody Enyaq. Škoda Auto studii představila na dnešní on-line tiskové konferenci. Letos na podzim pak automobilka představí model Elroq, který bude prvním ze šesti chystaných elektrických modelů, jež chce automobilka uvést v nejbližších letech.
 

Podle předsedy představenstva společnosti Klause Zellmera připravovaná Škoda Epiq nabídne výjimečnou hodnotu a prostorný interiér v kompaktní karoserii. "Nasloucháme našim zákazníkům, a proto rozšiřujeme portfolio čistě elektrických vozů do segmentu malých automobilů. Studie modelu Škoda Epiq přináší moderní design spojený s velkým dojezdem a uživatelsky přívětivými technologiemi. Klíčovým aspektem přitom zůstává cenová dostupnost," uvedl Zellmer.

Epiq nabídne prostor pro pět osob a zavazadlový prostor o objemu až 490 litrů. Designová studie má výrazně tvarovanou kapotu s nápisem Škoda. Leskle černá maska Tech-Deck Face představuje nové pojetí přídě vozů Škoda a zároveň ukrývá elektrická zařízení, jako jsou radar a přední kamera. Po stranách masky se nachází LED moduly ve tvaru písmene T s dvojí funkcí denního svícení a směrových světel. Přední světlomety jsou umístěné v nižší, sekundární poloze.

Na dvouramenném volantu se objevuje nový nápis Škoda, stejně jako fyzická tlačítka a otočné ovladače usnadňující ovládání základních funkcí za jízdy. Uživatelský zážitek podle firmy také rozšiřuje mobilní digitální klíč, jenž umožňuje nastavení prostřednictvím chytrého mobilního telefonu. Škoda Epiq také podporuje obousměrné nabíjení, což z vozu učiní pojízdné elektrické úložiště, které může energii poskytovat domácím a jiným spotřebičům.

Podle automobilového experta EY Petra Knapa Epiq zapadá do celkové koncepce nabídky elektrických vozů Škoda a jeho koncept je sladěný v rámci celé skupiny Volkswagen. "Pro další rozvoj elektromobility ve firmách je tento vůz klíčový pro ucelenější nabídku vozů nižší úrovně než Enyaq. Těžko se teď odhaduje budoucí poptávka a konkurenční nabídky. To zásadně záleží na tom, jaká opatření budou přijata ve vztahu k dováženým čínským vozům. Cenově a výkonově může být i napřesrok takový vůz zajímavý pro celou řadu zákaznických segmentů," řekl ČTK Knap. Nejlevnější elektromobil Dacia Spring se nyní s cenou pohybuje okolo půl milionu korun.

Malý městský crossover bude vyráběný v továrně Seatu ve španělské Pamploně jakožto společný projekt vývoje a výroby značek Škoda, Cupra a Volkswagen, které tvoří skupinu objemových značek Core koncernu Volkswagen. Škoda Auto již dříve oznámila, že investuje do své transformace v oblasti elektromobility v nadcházejících letech 5,6 miliardy eur (v přepočtu zhruba 141 miliard korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

16.3.2024 06:14
Ani to není žádná láce proti Číně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.3.2024 08:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
V benzinu by to bylo o dvěstě tisíc levnější.
Odpovědět
pk

pepa knotek

16.3.2024 09:21
Pro holky na kosmetiku nebo na shopování dobrý, kolem komína je to odveze, určitě lepší než když budou ničit popojížděním po městě auto s pořádným motorem.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

17.3.2024 18:29
Nesmím promeškat, až se otevře přihlašování do pořadníku. Nechci se bít s někým ve frontě u dealera, přeci jen nejsem nejmladší.
Odpovědět

Radek Čuda

18.3.2024 14:00
Nic proti, vůbec. Ale na ten reálný dojezd za 600 litrů si počkám ... slibem nezarmoutíš a včera není dnes.

ID.3 taky slibovali za 30 tisíc éček ... a za kolik je dneska (beru ceny u nás) se každý může podívat sám.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist