https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skupina-velkych-ekonomik-g7-zalozila-klimaticky-klub-a-zve-take-dalsi-staty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skupina velkých ekonomik G7 založila klimatický klub a zve také další státy

13.12.2022 10:51 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Skupina velkých světových ekonomik G7 založila klimatický klub a od nadcházejícího roku do tohoto mezinárodního fóra zve i další státy s ambiciózními ekologickými programy. Po virtuálním summitu G7 to oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Skupina o vytvoření klimatického klubu jednala již v červnu na summitu v bavorském alpském zámku Elmau.
 

G7, kterou tvoří Německo, Itálie, Francie, Británie, Japonsko, USA a Kanada a ve které je zastoupena i Evropská unie, se v Elmau shodla, že cílem je dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 a udržet globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s úrovní z předindustriální éry. Členské státy se k tomu domluvily, že k podpoře plnění cílů klimatické dohody z Paříže založí klimatický klub, jehož vznik Scholz ohlásil.

"Klimatický klub nebude iniciativou G7, naopak by měl mít širokou globální podporu. Klimatickým klubem a sociálně spravedlivou přestavbou našeho průmyslu na klimaticky neutrální významně přispíváme k dosažení globálních klimatických cílů," řekl Scholz.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck k založení klimatického klubu řekl, že díky této platformě mohou angažované státy udávat tón přechodu k bezemisnímu průmyslu. "Chceme dostat rychleji na trh klimaticky přívětivé základní suroviny, jako je například zelená ocel, a tím zlepšit jejich mezinárodní šance na úspěch," uvedl Habeck.

Ochranu klimatu považuje Německo za jednu svých priorit končícího předsednictví G7. Scholz v červnu v Elmau na tiskové konferenci řekl, že přechod k bezuhlíkovému hospodářství a k čistým zdrojům energie je po ruské invazi na Ukrajinu aktuálnější než dříve. Ruská agrese totiž plně odhalila závislost Evropy na ruských energetických surovinách, Německo proto zajištění zelených zdrojů energie považuje za základ energetické bezpečnosti.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

13.12.2022 13:03
Zakládáme kluby a děláme samity, ale žádný výsledek a zlepšení klimatu nečekejte.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.12.2022 15:45 Reaguje na Michal Uhrovič
Ale snaha se počítá! A když při tom snažení utratíme obrovské množství veřejných peněz, přece nikdo nemůže namítat, že se pro klima neudělalo dost.
Odpovědět
Lu

Lubajs

13.12.2022 15:15
Tady nejde vůbec o ochranu klimatu, ale o něco jako nové náboženství na ovládání a okrádání mas a omezování jejich práv. Ti co to vymysleli a očekávají z toho profit to chtějí rozšířit globálně a vládnout celému světu totalitním způsobem. Kdo to nevidí, je slepý.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

13.12.2022 20:34
Jó to se nám to zakládají kluby, když peněžní rotačky jedou naplno. Přitom jeden větší dlužník vedle druhého.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

14.12.2022 07:23
Veľmi sa to podobá na obdobie socializmu.
http://www.wikina.cz/a/Komunistick%C3%A1_hesla

"Přestože se hesla vytrvale opakovala, možná jim věřili jen zarytí komunisté.
Světový festival mládeže a studenstva v Moskvě - za antiimperialistickou solidaritu, mír a přátelství"
Odpovědět
ZK

Zan K.

14.12.2022 13:23
Celá ta slavná G7 je bez Ruska, Číny a Indie k ničemu. Jen zbytečné žvanění a vyhazování peněz.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2022 10:16 Reaguje na Zan K.
A co by tam dělalo chcípák Russko? :D :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 11:37 Reaguje na Petr Eliáš
Podráželo, trucovalo a jinak škodilo. Nic jinýho neumí.
Odpovědět
ZK

Zan K.

20.12.2022 12:51 Reaguje na Petr Eliáš
Jde o onu G7 a ne o vaši rusofobuii. Pokud se vzpamatuje ona Eurasia tak dojde na úbytě, obzvláště pokud se přidá i ona Jižní Amerika. Ntvrdím, že to tak bude, nejsem vševědoucí. Ale prostě možnost a nebezpěčí tu je.
Odpovědět
HH

Honza Honza

23.12.2022 07:36
V čem se mýlí opozice (Babiš), v čem se mýlí celá EU? Současná vláda požaduje, aby se na podpoře- zastropování cen energií, společných nákupech energií dohodla celá EU. Když více podpoříme lidi a podniky (jak požaduje ANO a SPD), získáme od nich více peněz v daních, ale zároveň více peněz utratíme obsluhou státního dluhu. Tato pomoc by tedy měla být co nejmenší ale vždy taková, aby nedošlo k likvidaci podniků, bankrotu celého státu. Tento postup platil i v případě covidu, pomoc státu byla tehdy nadměrná. Pokud se EU na této pomoci nedohodne společně, budou některé státy zvýhodněny- jejich podniky s větší podporou budou více prosperovat, ale zároveň ekonomiky těchto států budou více zatíženy dluhem a budou požadovat větší podporu okolí a budou zátěží pro všechny (viz Řecko).
Stejný omyl ale čeká EU v případě řešení CO2 krize. Na řešení a zátěži tohoto problému se musí dohodnout většina velkých ekonomik. Jinak se CO2 stejně nesníží. Nadměrným vydáním peněz na řešení této krize bude EU postupovat stejně jako naše opozice – Babiš v době coronakrize. Nadměrně zadluží státy EU, způsobí inflaci, stagnaci průmyslu, nebudou peníze k řešení závažnějších problémů než je CO2 zavodnění krajiny, zalesnění a její pestrost. Důsledky vidíme v Amazonii a v přímořských státech, kde lidi z bídy zdevastovali krajinu, vykáceli lesy, půdu odnesla eroze a zbyly jen kameny a trsy trávy. Není tam voda, studny jsou vzácné, příroda je zničená, oteplování krajiny je zde zcela podružný a nepodstatný problém- na nenávratně zničené krajině není už co více zničit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist