https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-loni-vyprodukovalo-vice-sklenikovych-plynu-nez-pred-covidem-19
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko loni vyprodukovalo více skleníkových plynů než před covidem-19

11.4.2022 12:14 | BRATISLAVA (ČTK)
K dvoucifernému meziročnímu růstu vyprodukovaných emisí na Slovensku loni podle analytiků přispěla téměř výhradně místní divize amerických oceláren U.S. Steel.
K dvoucifernému meziročnímu růstu vyprodukovaných emisí na Slovensku loni podle analytiků přispěla téměř výhradně místní divize amerických oceláren U.S. Steel.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pietros Sacanis / Wikimeda Commons
Na Slovensku loni po ekonomickém oživení vystoupila produkce emisí skleníkových plynů nad úroveň před vypuknutím epidemie nemoci covid-19. Důvodem je vývoj u hlavního hráče v ocelářském průmyslu. Země se tak vymyká trendu v Evropě, kde se emise udržely na předcovidové hodnotě. Ve své analýze sestavené na základě údajů evropského systému obchodování s emisemi (EU ETS) na to dnes upozornili analytici slovenské centrální banky (NBS).

 

"Vývoj v minulém roce ve většině zemí EU ETS charakterizuje mírný nárůst emisí. Většina zemí EU ETS zatím zůstala pod úrovní trendu z doby před pandemií z roku 2019. Jedinou zemí, kde byl stav odevzdaných povolenek vyšší, bylo Slovensko," uvedli ekonomové NBS.

K dvoucifernému meziročnímu růstu vyprodukovaných emisí na Slovensku loni podle analytiků přispěla téměř výhradně místní divize amerických oceláren U.S. Steel, zbytek ekonomiky byl v souladu s evropským vývojem. Skupina U.S. Steel Košice se na celkovém objemu emisí v rámci EU ETS na Slovensku podílela více než dvěma pětinami. Ocelárny po předchozím útlumu zaznamenaly oživení produkce.

V Evropě podle analýzy v letech 2018 až 2020 vyprodukované emise výrazně klesaly. V roce 2019 byl důvodem zejména sektor spalování paliv v souvislosti s vývojem u velkých elektráren hlavně v Německu, Španělsku a Polsku. Předloni po vypuknutí pandemie covidu-19 se přidalo i letectví, a to kvůli koronavirovým omezením v dopravě.

Systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist