https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-vyclenilo-na-pobidky-ke-snizeni-emisi-v-prumyslu-357-milionu-eur?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko vyčlenilo na pobídky ke snížení emisí v průmyslu 357 milionů eur

25.11.2022 17:58 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pietros Sacanis / Wikimeda Commons
Slovensko ohlásilo zahájení programu poskytování státní pomoci na opatření, která povedou ke snížení emisí skleníkových plynů v průmyslu. Na projekt z fondu obnovy země vyčlenila 357 milionů eur (8,7 miliardy Kč), řekl premiér Eduard Heger. Slovensko se v EU řadí k nejprůmyslovějším zemím a zároveň ke státům s vysokou energetickou náročností.
reklama

 

"Výzva k zelené transformaci je určena největším znečisťovatelům. Jde nám o to, abychom dostali životní prostředí do formy," řekl Heger o zmíněném programu.

O čerpání peněz se budou moci ucházet podniky, které sníží své emise alespoň o 30 procent a které využívají emisní povolenky. Hlavním kritériem při vyhodnocování projektů bude suma žádaného příspěvku v přepočtu na ušetřenou tunu emisí, kromě toho bude zohledněno i snížení emisí v absolutním vyjádření.

Slovenský plán obnovy počítá s tím, že zmíněné projekty přispějí třemi pětinami k celkovému snížení emisí skleníkových plynů potřebnému na to, aby země v této oblasti dostála do roku 2030 svým závazkům.

Ministr životního prostředí Ján Budaj doplnil, že na pětimilionovém Slovensku na následky emisí, zejména prachových částic, ročně zemře v průměru 5000 lidí.

Slovensko se v EU řadí k zemím s nadprůměrnou energetickou náročností, byť ta už v minulosti klesla. Průmyslová výroba a využívání fosilních paliv v průmyslu se v roce 2018 podílely 41 procenty na všech vyprodukovaných emisích oxidu uhličitého na Slovensku, což byl nejvyšší podíl ze všech zemí EU.


reklama

Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist