https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-zvolila-cleny-vysetrovaci-komise-k-ekologicke-havarii-v-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise k ekologické havárii v Bečvě

27.5.2021 00:32 | PRAHA (ČTK)
Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po osmi měsících vyšetřování znám.
Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po osmi měsících vyšetřování znám.
Sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii v řece Bečvě. V souladu s dohodami má každá ze sněmovních frakcí v komisi jednoho zástupce, s nimiž Sněmovna souhlasila. Svá zjištění má komise, jejíž vznik dolní komora schválila před měsícem, předložit do pěti měsíců od svého vzniku.
 

Členy komise se stali předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, starosta Uherského Hradiště a poslanec ODS Stanislav Blaha nebo Petr Gazdík (STAN). Vládní koalici budou v koalici zastupovat Alena Gajdůšková (ČSSD) a Jiří Strýček (ANO).

V komisi budou působit rovněž Jaroslav Holík (SPD), Marie Pěnčíková (KSČM) a František Elfmark (Piráti). Podle něj musí komise řádně přezkoumat postup zúčastněných orgánů v souvislosti s ekologickou havárií. Komise může svá zjištění předat policii a podat trestní oznámení, pokud objeví nějaká pochybení.

"Určitě nás však bude zajímat znalecký posudek, který policie obdržela od soudního znalce Jiřího Klicpery a který by měl být hlavním podkladem pro nalezení viníka a příčiny havárie. Uvidíme, zda v posudku či dalších dokumentech nalezneme jasné důkazy a odpovědi, na které všichni čekáme," dodal poslanec.

Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po osmi měsících vyšetřování znám. Znalec stejně jako ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) již dříve vyloučili, že by původcem otravy byla chemička Deza z holdingu Agrofert. Server iDNES.cz uvedl, že posudek podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Její ředitel Oldřich Havelka to na dotaz ČTK opakovaně odmítl.

Odpůrci komise dříve argumentovali zejména tím, že by zasahovala do dosud neukončeného vyšetřování a že by její činnost nic nepřinesla.

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Vyšetřovací komise nyní dostala za úkol hlavně shromáždit veškeré podklady k ekologické katastrofě z 20. září i následným haváriím v uplynulém roce. Dalším úkolem bude prověřit získané podklady a vyvodit případnou trestní odpovědnost za zjištěná pochybení. Má také vyhodnotit správnost postupu dotčených orgánů státu a jiných osob, jejich případná procesní pochybení či liknavost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

27.5.2021 07:02
Tato komise nic nezjistí, ani nic nevyšetří, a ani k tomu není lidoveckými a spolupracujícími poslanci určena. Má pouze odklonit vyšetřování do bodu, kdy se na nic, v zájmu neuložení sankcí a bezpostihováho jednání, nepřijde.
Současně slouží ke zviditelnění konkrétních mísních politků, kteří, ač byli informováni o věcech okolo tohoto problému, nevykonali ničeho, co by mohlo napomoci k rokrytí pravých důvodů oné kauzy.
Dalším jejich cílem je ( bylo ) zviditelnění boje proti vládě, zástupně premiérovi, a tento cíl nyní realizují i s podporou zahraničních přátel, k tíži ČR.
Já těmto lidem nevěřím ani nos mezi očima.
Tento příspěvek je po dlouhé době, historicky jsem si k tomu napsal již dost.
<rýpal lesní>
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 10:23 Reaguje na rýpal lesní
Píšete ryzí nesmysly, zkuste to nějak doložit jinak, než vlastním pocitem.
Nebo si fakt myslíte, že příslušní orgánové postupovali zcela správně a profesionálně, jak tvrdil pan Geuss?
Proč teda nikdo nic neví??

Profi firma postaví dům a chlubí se výsledkem, jenže ten dům postaven není. Vám to nevadí, že??
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.5.2021 14:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestaňte už sakra blábolit Hanzl. Jste z toho celý pomatený, že se to nedá hodit na Babiše.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

27.5.2021 17:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejde o žádné pocity a ani nesmysly. Posuzuji to podle výsledků dosavadních vyšetřování různých poslaneckých i jiných komisí v ČR, stejně tak i v jiných tzv. demokratických státech. Ale zůstanu v ČR, tedy : Kauza OKD a vyšetřovací komise PSP, kauza divného dluhu Klause, kauza privatizací několika státních podniků která nebyla ani šetřena ani souzena, kauza Diag-Human, kauza neoprávněných titulů některých politiků právníků, kauza poškozování životního prostředí na Šumavě a kauza kůrovec, těžby a kácení stromů v rozporu se zákonem ( nejen v lese ), kauza opakovaného znečišťování řeky, kauza znečištění podzemních vod a dopadů z průmyslové zóny na Zlínsku, dopad účelově prosazeného ÚP VÚC a dálničních staveb vedoucí zdrojem pitné vody, kauza DOL, kolem čeho se motá poslanců a senátorů jako much, dále kauza štěrkopísku na Hodonínsku, kauzy salámového prosazování silničních a liniových staveb, kauza ekologických zátěží od roku 1995 kdy se koná jen na oko a bez zájmu se nechávají rozšiřovat dopady do podzemních vod, kauza neprovedení úprav a opatření v rámci Čistá Bečva ( ano, také ValMez ), kauza postupu přehlížejícího dopady nivelety u VC Labe ( stupně, jezy ), a tak bych mohl pokračovat.
Všechny tyto kauzy byly vedeny politiky tak, aby bylo zajištěno to, co mělo a následně splakala příroda. Proč asi ?
I u oné ČIŽP mám pár připomínek, ale to nebudu řešit s váma.

Jen se do toho motají lidé, kteří to chtějí politicky zúročit, nebo ohnout. Tečka. Já preferuji postup podle zákona a s plnou razancí. Ale to by asi něco vylezlo, kam šíbři ( a ne ČIŽP ) nedovolí ani pohlédnout.

Zatím je tak, že je vyšetřováno a existuje soudní posudek, a doufám, že se dojde i mk dalšímu. Politici před volbami ( zejména pravicoví a lidovečtí ) si rádi dělají PR. To jsou zkušenosti a tak to je, tak se mi to jeví. Můj názor vám nenutím, ale vychází z 30 let toho, jak to zde je.

<rýpal lesní>
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.5.2021 08:38
Porovnám-li zřízení komise se stavem,kdy by zřízena nebyla, mám za to, že jde o krok správným směrem.
Zákonodárci se seznámí s postupem státních orgánů a podrobí jej analýze,která bude předložena sněmovně a veřejnosti.
A ČIŽP bude objektivně posouzena, stejně tak práce Policie ČR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 10:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně tak, složení komise dává velkou šanci, že se to skutečně vyšetří.
Správně začnou sbíráním podkladů, tj. rozbory VŠECH vzorků odebraných v neděli odpoledne a v dalším týdnu. Ty mají všechny laboraroře v archivu. Já si myslím, že už v téhle fázi bude jasné, ze které vyústění ten jed do řeky vytekl.
Následně snad provedou kamerový průzkum dané kanalizace a ten by je měl přivést přímo na místo kontaminace.

Otázkou budou děsivé tlaky ze strany odpovědných činovníků policie, ČIŽP, ministerstva a dalších orgánů, které celou kauzu zametaly a teď jim hrozí trestní stíhání.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

27.5.2021 17:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Podle toho, co jste napsal, nerozumíte věci ani za mák. <rl>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist