https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-komise-k-havarii-na-becve-by-mela-pomoci-odhalit-viniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní komise k havárii na Bečvě by měla pomoci odhalit viníky

10.3.2021 17:40 | PRAHA (ČTK)
Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.
Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.
Sněmovní vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě by podle předsedy lidovců Mariana Jurečky měla do půl roku pomoci odhalit viníky. Měla by vyhodnotit postup státních orgánů a jejich případná procesní pochybení či liknavost. Měla by také vyvodit případnou trestní odpovědnost, uvedl dnes Jurečka při zdůvodnění vzniku komise. Komise by měla mít devět členů, po jednom z každé frakce.
 

Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po půl roce vyšetřování znám. Způsob vyšetřování podle opozičních poslanců vyvolává úvahy o snaze zamést celou kauzu pod koberec. Proti tomu se ohradili zástupci ANO. Účelnost vyšetřovací komise zpochybnil také komunista Zdeněk Ondráček, podle něho jsou pouze politickou hrátkou a jejich závěry k ničemu nevedou. KSČM vytvoření komise nepodpoří, protože důvěřuje standardním vyšetřovatelům. Jurečka namítl, že v jiných případech KSČM podobné komise podpořily, a Ondráčkovy argumenty jsou proto účelové. Vznik komise naopak žádaly po poslancích také organizace a iniciativy, které usilují o vyšetření otrávení Bečvy.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Vyšetřování vázne mimo jiné na soudním znalci Jiřím Klicperovi, který měl původně posudek pro policii vypracovat před koncem loňského roku a poté do konce února. Ani tento termín ale nedodržel a požádal o další prodloužení lhůty. Znalec na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza z holdingu Agrofert, což už pár dní po havárii vyloučil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). O několik dní dříve Klicpera v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie znalcovo vystoupení vyhodnocuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.3.2021 18:31
Sněmovních komisí od vzniku ČR bylo několik a nepamatuji se, že by jejich práce byla korunována úspěchem. Poslední tuším k OKD-Bakala.

Co by Sněmovna mohla ,doporučit vládě reorganizaci ČIŽP a přihodit peníze na kontinuální kontrolu vodních toků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2021 21:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ta komise by mohla posbírat skutečné důkazy o viníkovi a mlátit jimi po hlavách ČIŽP i PČR, samozřejmě i všechny zainteresované lháře z ANO.
Já vím, jsem naivní jak 3 dny starý pes, ale určitá naděje v tom je, opozici ještě máme a celkem solidní (na naše poměry).
Taky proto to totalitní parchanti blokují.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.3.2021 21:32
ANO dělá vše pro to, aby tato komise nevznikla. Faltýnek zaúřadoval, protože požádal o přestávku do 18 hodin, kdy byl na programu pevně stanovený bod ministra zdravotnictví ohledně očkování. Takže dneska se už jednat o komisi nebude.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.3.2021 21:52
Od komise si slibuji, kromě jiného, že posoudí koordinaci práce při vyšetřování v den havárie na Bečvě a těsně po 20. záři. Že za tím účelem vyslechne lidi, kteří se ho účastnili. Je třeba z tohoto případu vytěžit poučení, co dělat příště, aby se to neopakovalo.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.3.2021 21:53
Podle hlavního manažera ČIŽP Erika Geusse proběhlo vše, jak mělo, k žádnému pochybení nedošlo. S takovým postojem se vysoká neobjasněnost vodních havárií nezlepší. Experti na danou problematiku poukazují na řadu nedostatků při zajišťování stop. Je třeba toto podezření nebo jistotu potvrdit nebo vyvrátit. A případně vyvodit osobní zodpovědnost.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.3.2021 22:22 Reaguje na Majka Kletečková
Váznoucí vyšetřování ekologické havárie na Bečvě může být ze dvou důvodů
1) ČIŽP je sbírka amatérů, která nestačí na svoji práci a jenom v úřadu zahřívá židle
2) Úředníci ČIŽP jsou zkorumpovaní a nemají zájem na tom, aby se skutečný původce havárie vyšetřil.
Oba důvody jsou dostatečné pro to, aby tito lidé byli vyhozeni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2021 10:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Realita je bod 2), není možné, aby VŠICHNI odborníci ze všech organizací, kteří tam v neděli odebírali vzorky, byli zcela nekompetentní a neschopní.
Odpovědět
VK

Václav Kain

10.3.2021 22:21
Je naprosto jasné kdo otrávil Bečvu,ale máte naděláno v kalhotách z jednoho zavšiveného zlodějského slováka.,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2021 10:31
Národ je dlouhodobě trénován na to, aby spolkl jakoukoliv i zcela evidentně nesmyslnou a kolosální lež.
V takovíém stavu jsme nebyli ani za komára, tehdy byly lži různě maskovány (setřelení jihokorejského dopraváku bylo vysvětlováno jako "zastavení v letu"), dalo se číst mezi řádky.
Dnes lžou mašlonci zcela otevřeně a přímo do kamer a ještě stylem bullshit. A národ je volí. To nemůže dopadnout.
https://cnn.iprima.cz/ovcacek-sputnik-v-je-overena-vakcina-ted-neni-cas-na-geopoliticke-soupereni-20757
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.3.2021 21:52
Jojo ve sněmovně je hodně skutečnych odborniku na otravenou řeku.A ted o Karkulce
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist