https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snizovani-emisi-kvuli-klimatu-musi-byt-duraznejsi-varuje-osn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Snižování emisí kvůli klimatu musí být důraznější, varuje OSN

27.11.2019 00:50 | ŽENEVA (ČTK)
Pokud svět nezačne důrazněji snižovat emise skleníkových plynů, mohly by globální teploty do konce století stoupnout až o 3,2 stupně, což by mělo pro klima ničivé důsledky. / Ilustrační foto
Pokud svět nezačne důrazněji snižovat emise skleníkových plynů, mohly by globální teploty do konce století stoupnout až o 3,2 stupně, což by mělo pro klima ničivé důsledky. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Pokud svět nezačne důrazněji snižovat emise skleníkových plynů, mohly by globální teploty do konce století stoupnout až o 3,2 stupně, což by mělo pro klima ničivé důsledky. S varováním přišli autoři včera zveřejněné zprávy Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Šéf Světové meteorologické organizace (WMO) Petteri Taalas řekl, že pokud státy budou ohledně snižování emisí nečinné, mohou teploty před koncem století stoupnout dokonce až o pět stupňů.
 

UNEP ve své zprávě o emisích pravidelně informuje o množství celosvětově vypouštěných skleníkových plynů a také o tom, jaké snížení emisí by za stávající situace bylo potřeba k tomu, aby bylo možné dodržet cíle stanovené pařížskou klimatickou dohodou z roku 2015. V té se její signatáři zavázali udržet zvyšování teploty ve srovnání s předindustriálním obdobím výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Zpráva je jedním z materiálů, který bude začátkem prosince v Madridu základem pro jednání nadcházející konference OSN o změnách klimatu (COP25).

Zpráva konstatuje, že pokud by se země držely svých stávajících závazků ohledně snižování emisí, stouply by teploty do konce století o 3,2 stupně. Pokud se má dodržet cíl o zvýšení teplot maximálně o 1,5 stupně, bude třeba globální emise mezi lety 2020 až 2030 snižovat podstatně rychleji, než dosud - o 7,6 procenta ročně. Pokud bude cílem zvýšení teploty maximálně o dva stupně, pak by bylo třeba ročně snižovat emise o 2,7 procenta.

"Jsem dědečkem a v takovém stavu to tady pro svá vnoučata zanechat nechci," řekl na tiskové konferenci hlavní autor zprávy John Christensen. "Teď mluvíme o zásadní změně - kosmetické změny to jednoduše nevyřeší. Potřebujeme během následujících deseti let transformovat společnost," dodal.

Podle něj by měly své úsilí zvýšit i země, které své národní cíle ohledně snižování emisí nyní pohodlně plní, jako například Rusko či Turecko. Klíčové však podle zprávy bude, jak se zachovají největší znečišťovatelé včetně USA, Brazílie či Japonska, kteří mají se snižováním emisí problémy. Spojené státy začátkem listopadu oznámily, že začínají s procesem odstoupení od klimatické dohody, v níž se zavázaly snížit emise oxidu uhlíku do roku 2025 o 26 až 28 procent ve srovnání s úrovní v roce 2005. Podle prezidenta Donalda Trumpa tento závazek poškozuje americkou ekonomiku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

27.11.2019 07:36
Každý by měl začít sám u sebe. Já jsem například vyhodil dřevěné tužky, protože se ukázalo, že při psaní zanechávají uhlíkovou stopu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.11.2019 08:03 Reaguje na
Vy musíte být velice smutný člověk, že se takto chováte..
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.11.2019 14:52 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Proč by měl být ig smutný, naopak jeho text je vtipný. Za to Vy při své záchraně světa musíte být smutný asi jako Don Quichotte při svém boji s větrnými mlýny.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.11.2019 07:49
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/nemecko-a-svetova-media-mlci.A191125_225828_p_zahranici_wag
Odpovědět
ig

27.11.2019 10:34 Reaguje na Vladimír Hošek
Přesně tak. Podle mé zkušenosti, když někdo používá jiné než logické argumenty, tak to znamená, že ve své věci nemá pravdu. Zažil jsem x-krát a stejně tolikrát se ukázalo, že je to tak.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.11.2019 07:59
Já jsem přesvědčen, že planeta má s námi jasno. Většinová společnost stále dokola ukazuje, že neoplívá dostatečným intelektem na to, aby pochopila důsledky svého počínání, a tak se sama zredukuje svou hloupostí.

Člověk míří do slepé uličky, ale dojde mu to, až narazí hlavou do zdi na konci. Do té doby než ale opravdu narazí, tak je to všechno hrozná sranda žeo ig...
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.11.2019 08:50 Reaguje na Lukáš Kašpárek
no, už se blýská na lepší časy, a automotive v česku směřuje k ekonomickému neúspěchu, snižování výroby a propouštění, a tak budete mít skvělou a ojedinělou příležitost se stát kazatelem na prašných cestách na plný úvazek. když tedy mluvíme o kázání vody.
Odpovědět
VN

Vilém N

27.11.2019 08:33
0,5 mld je regulacemi donuceno. Ničí si svou ekonomiku, svůj průmysl a ve svém konečném důsledku svou budoucnost. Protože 7 mld lidí na to z vysoka kašle. Vidí, jak se 0,5 mld má dobře a chce se mít také tak. A větší část z těch 7 mld je teprve na prahu toho, jak si žijeme "my" a určitě to budou chtít také. My si užíváme párty a ostatním venku říkáme, nechte si zajít chuť, další párty už nebudou.
Odpovědět
ig

27.11.2019 10:16 Reaguje na Vilém N
Další párty asi skutečně nebudou. Vím, že je to politicky hodně nekorektní, ale jsem přesvědčený, že něco jako národní povaha existuje a některým národům prostě nedovolí během nejbližších století zbohatnout na "euroatlantickou" úroveň. Tím pádem jim ani neumožní postupně přejít na takovou úroveň technické vyspělosti, kdy je začne životní prostředí alespoň doopravdy zajímat. Kdo jste byl v třeba Indii, víte o čem mluvím :-) Je to tedy všechno na nás, ale my teď, místo toho, abychom využili technické prostředky a energii kterou máme na vymyšlení něčeho kvalitativně lepšího co přinese užitek celému světu, se snažíme technický pokrok uměle brzdit. Hrozí tak, že se přes tu potenciálovou bariéru nepřeneseme a protože nejsme elektroni, ani ji nepodtunelujeme. To vidím jako hlavní nebezpečí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.11.2019 13:19 Reaguje na
Vy ale navrhujete zapřahovat vůz před koně. A to nefunguje. Nejprve musí být bohatství a pak zbude i na ekologii. Pokud by špinavá Anglie se svými jedovatými mlhami na začátku průmyslové revoluce přešla na kotle 4. emisní třídy, tak by nezbohatla, ale zadusila pokrok už v zárodku.
Odpovědět
ig

27.11.2019 14:06 Reaguje na Richard Vacek
Souhlasím, o ekologii se zajímají jen bohaté země - nebo jen ony mají sílu na to se jí zabývat. Ale protože to je jak to je, řada zemí neumí zbohatnout sama, ale s pomocí Západu ano. Viz třeba Čína, s těmi jejími Velkými skoky by se doteď plácali ve špíně, ale díky USA a Evropě se dostali do stavu, kdy se ekologií aspoň trochu zabývají, viz třeba ukončení odebírání odpadu.
Odpovědět
VK

Václav Kain

27.11.2019 08:38
Největší zastoupení v OSN mají země které nějaká ekologie a klima naprosto nezajímá.Ekologicky se musejí chovat země,které se ekologicky už dávno chovají.Ty země kterým je to jedno se ekologicky chovat nebudou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.11.2019 17:40 Reaguje na Václav Kain
Tyto státy sice na ekologii kašlou z vysoka, ale je jim na druhé straně dobrá jako prostředek proti naší technologické i ekonomické superioritě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.11.2019 11:00
Snížit emise na OSN požadovanou úroveň se nikdy nepovede.
Důkaz pro toto tvrzení je jednoduchý .
Musel by být popřen základní princip rozvoje kapitalistické společnosti, který tvrdí, že pouze ekonomický růst a generování zisku vytvářejí podmínky pro další společenský rozvoj.

A nemůžete ekonomicky růst pokud omezíte objem energie ,kterou společnost vyžaduje.
OZE z podstaty věci nemohou nahradit úbytek energie z fosilních paliv.

Problém by mohlo vyřešit :

1) zvládnutí termojaderné fúze - slibuje se cca 50 let
2) rozvoj standardní jaderné energetiky - ideově se zakazuje
3) vodíkové hospodářství - nedaří se dostat na přijatelnou nákladovou hladinu

A k tomu, aby se vládnoucí elity odklonily od principů tržního hospodářství, může dojít pouze v science-fiction knihách.
Odpovědět
ig

27.11.2019 11:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ještě bych přidal bod 4) baterie - nedaří se dostat nad 40 kJ/kg.

K těm vládnoucím elitám - i já jako nevládnoucí střední třída se dobrovolně odkloním od principů tržního hospodářství jen ve sci-fi (a nejspíš ani tam ne).

Odpovědět

Jan Šimůnek

1.12.2019 10:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vodíkové hospodářství není řešení. Ten vodík musíte nějak vyrobit a pokud na to budete brát energii z uhelných elektráren ...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.11.2019 11:15
Problémem není klima. Problémem je přelidnění. Kvůli přelidnění se ničí životní prostředí. Proti přelidnění je potřeba něco dělat.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.11.2019 11:31 Reaguje na Richard Vacek
Ovšem se přelidňuje se pouze proto, že je zatím vhodné klima pro člověka na Zemi .
Zásadní změna klimatu si vynutí zásadní změnu velikosti populace.
Z tohoto pohledu je lepší nedělat nic, schází-li společenská vůle po zásadní změně .
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.11.2019 11:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zatím to vypadá tak, že nejlépe se lidem daří tam, kde je teplo. Tam se lidé nejvíc rozmnožují. Zatím není vidět ani nějaký trend, že by už někde začalo být tak teplo, že porodnost začne klesat. Tak kdoví, jestli těch slibovaných 5 st.C nakonec nepovede jen k tomu, že i v Evropě se bude rodit 6 dětí na ženu. A v Africe to stoupne na deset dětí.
Odpovědět
MM

Milan Milan

27.11.2019 19:18
Politici budou tak dlouho šponovat svůj "ekoterorismus" až nastanou sociální nepokoje a pak bude rychle po velké ekodepresivní revoluci. Navíc až lidi pochopí, že politici zneužívají jejich důvěřivost zbytečným strašením, jako kdyby zítra měl být konec života na této planětě bude zle. Zdá se že než rozumnou ochranou klimatu nás ekoplašeni vracejí zpátky na stromy nebo do jeskyní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist