https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/solarni-energie-pomalejsi-niceni-prirody-a-vetrna-energie-tri-z-nejsilnejsich-nastroju-ke-snizeni-emisi-podle-nove-zpravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Solární energie, pomalejší ničení přírody a větrná energie - tři z nejsilnějších nástrojů ke snížení emisí podle nové zprávy IPCC

4.4.2022 18:20 | ŽENEVA (Ekolist.cz)
Klimatický panel IPCC žádá rychlý útlum fosilních paliv a násobně vyšší investice do klimatických opatření.
Klimatický panel IPCC žádá rychlý útlum fosilních paliv a násobně vyšší investice do klimatických opatření.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Johnson Space Centre/NASA
Potřebujeme okamžité a výrazné snížení emisí skleníkových plynů ve všech sektorech, zdůrazňují vědci z klimatického panelu IPCC. Dnes zveřejněná 3. část zprávy o klimatu volá především po rychlém snížení spotřeby fosilních paliv. Klimatická opatření jsou podle nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu stále významně podfinancovaná. Dosažení klimatických cílů bude vyžadovat několikanásobné zvýšení investic, a to napříč všemi sektory a regiony.
 

Největší potenciál ke snížení emisí v krátkodobém horizontu (do roku 2030) má podle zprávy solární energie, zpomalení destrukce přírodních ekosystémů, větrná energie, sekvestrace uhlíku v zemědělství a obnova ekosystémů a zalesňování – v uvedeném pořadí.

„To, co věda v této zprávě předvídá, bude výsledkem naší současné energetické politiky. Jsme na cestě ke globálnímu oteplení o více než dvojnásobek limitu 1,5 stupně, na kterém se státy dohodly v Paříži. Někteří lídři vlád a soukromých společností říkají jednu věc, ale dělají druhou. Jednoduše řečeno, lžou. A dopady budou katastrofální,“ napsal v reakci na vydání nejnovější zprávy IPCC generální tajemník OSN António Guterres.

Vůbec poprvé je součástí zprávy IPCC o zmírňování změny klimatu i kapitola věnovaná mitigačním opatřením vycházejícím ze strany poptávky. Sem patří mj. takové změny socio-kulturních vzorců jako stravovací návyky či přechod na práci bez nutnosti dojíždění. Některá mitigační opatření tohoto typu, např. preference veřejné dopravy či jízdy na kole, přitom ve zprávě figurují jako velmi levná.

Zpráva pracovní skupiny III IPCC byla dnes zveřejněna v Ženevě a souběžně představena i v Praze na tiskové konferenci, kterou společně připravili Centrum pro otázky životního prostředí UK, Informační centrum OSN v Praze, Klimatická koalice, Komise pro životní prostředí AV ČR a Učená společnost ČR.

Šestá hodnotící zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (The Sixth IPCC Assessment Report, AR6) vychází postupně ve čtyřech částech. Po první části věnované Fyzikálním základům a druhé o Dopadech, adaptaci a zranitelnosti dnes panel IPCC zveřejnil výstup třetí pracovní skupiny na téma zmírňování změny klimatu. Závěrečná Souhrnná zpráva (Synthesis Report) bude zveřejněna v září 2022.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.4.2022 20:00
Potřebujeme okamžité a výrazné snížení tvorby VŠECH odpadů, emise CO2 tvoří minoritní odpadní kategorii, které se nezaslouženě dostává veřejné pozornosti zatímco zbytek zůstává téměř bez povšimnutí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.4.2022 07:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
to dává smysl...čím více se vyrábí, tím více je CO2 ostatně jednou z příčin, proč se rychle zvedlo množství CO2 v atmosféře je ekonomický koncept vyrábět mnoho a méně kvalitně, načež si zákazníci budou kupovat pořád další zboží a tak se stalo, že výrobky denní potřeby jako je textil či obuv nevydrží ani tu dvouletou záruku a to je také o tom velkém množství obalového materiálu ale to už jede 40 let a teď si myslí, že kvůli nějaké OSN se někdo podělá na rozkaz? to si ne
Odpovědět
Rz

Roman z Vysočiny

7.4.2022 16:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na znečištění celé planety bohatě postačí doposud vyprodukované odpady, teď teprve se např. začínají rozkládat hromadně plasty na nebezpečné mikroplasty, kterými už je zamořena celá planeta a za 30 let toho bude nesrovnatelně více, i kdyby od zítřka všichni recyklovali úplně všechno, už je pozdě, stejně jako u emisí CO2, i kdyby od zítřka emise 0, teploty porostou desítky let, prostě setrvačnost a akumulace s přehledem vynuluje všechny naše dobře míněné snahy o jakoukoliv regulaci (stejně kosmetické). Pro nás v ČR by měla být priorita zadržování vody v krajině, protože je to strategická surovina v době změněného klimatu č. 1, tzn. aplikovat 4Z (zalesnit, zakeřit, zatravnit, zamokřit) a s pěstováním přejít do uzavřených prostor, krajině pomoci s návratem do divočiny, která jediná má dostatečné adaptační mechanismy, ale i tak potřebuje brutálně pomoci, znamenalo by to naprostou revoluci v hospodaření, ze zemědělců by museli být agrolesníci, kteří budou dotováni za udržování zelené plochy (nejlépe vícepatrové). Jediné to má dostatečný ochlazující efekt v krajině, ale musí to být v celé střední Evropě, najděte si atmosférické řeky apod., jinak to nedáme ani náhodou a nemusí se ani válčit.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

7.4.2022 22:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mají pravdu předsedo. Není člověk, není odpad, jinak to nepůjde.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

7.4.2022 22:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mají pravdu předsedo. Není člověk, není odpad, jinak to nepůjde.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

7.4.2022 22:24
Všechno jsou to jen naprosto zbytečný bláboly ! Jediná cesta s nějakým výsledkem je odstranit příčinu, nikoliv důsledky, to je k ničemu. A příčina je jednoznačná, naprosto drastický počet lidských parazitů. Jsou oblasti světa, kde je počet zcela zbytečných jedinců naprosto neúnosný, jihovýchodní Asie je toho zářným příkladem. Jestli s tím chce "lidstvo" něco skutečně udělat, pak je potřeba výrazné snížení lidské populace obzvláště ve zmíněných místech, kde na nějaké klimatické změny zvysoka víme co. To snížení musí být ale výrazné, nejméně o jednu nulu, yby to mělo účinek, jinak je to naprosto zbytečné !!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist