https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soucasna-opatreni-by-vedla-k-otepleni-zeme-o-2-9-stupne-do-roku-2100-pise-osn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Současná opatření by vedla k oteplení Země o 2,9 stupně do roku 2100, píše OSN

20.11.2023 17:17 | LONDÝN (ČTK)
Rok 2022 podle OSN přinesl nový rekord v objemu vypuštěných skleníkových plynů, konkrétně ekvivalentu 57,4 miliard tun oxidu uhličitého (CO2), z toho největší podíl tvoří CO2, méně pak oxid dusný, metan a fluorované skleníkové plyny. Objem těchto emisí přepočítaných na obyvatele se napříč státy značně liší - zatímco Spojené státy, Rusko nebo Čína jsou vysoko nad světovým průměrem, Indie zůstává zhruba na jeho polovině.
Rok 2022 podle OSN přinesl nový rekord v objemu vypuštěných skleníkových plynů, konkrétně ekvivalentu 57,4 miliard tun oxidu uhličitého (CO2), z toho největší podíl tvoří CO2, méně pak oxid dusný, metan a fluorované skleníkové plyny. Objem těchto emisí přepočítaných na obyvatele se napříč státy značně liší - zatímco Spojené státy, Rusko nebo Čína jsou vysoko nad světovým průměrem, Indie zůstává zhruba na jeho polovině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ChinaImages / Depositphotos
Stávající podoba klimatických opatření přijatých zeměmi světa by udržela oteplení Země pod hranicí tří stupňů Celsia, nejpravděpodobněji 2,9 stupně, oproti době před průmyslovou revolucí, uvádí dnes zveřejněná zpráva OSN. Bezmála 200 zemí se přitom v roce 2015 v Pařížské klimatické dohodě shodlo, že globální oteplení omezí na 1,5 stupně a udrží jej výrazně pod dvěma stupni Celsia.
 

Výzkumníci uvádějí, že pokud státy do roku 2030 přijmou nyní diskutovaná, ale zatím neplatná opatření, oteplení to omezí na 2,5 stupně. Číslo by v optimistických scénářích mohlo klesnout až na dva stupně Celsia, pokud se světu podaří dosáhnout slibované uhlíkové neutrality.

OSN zveřejnila svoji čtrnáctou výzkumnou zprávu o emisích skleníkových plynů a jejich dopadech na klima deset dní před začátkem klimatického summitu COP28 v Dubaji. Závěry dnešní zprávy budou velmi pravděpodobně důležitým podkladem pro politická a diplomatická jednání na konci listopadu.

Rok 2022 podle OSN přinesl nový rekord v objemu vypuštěných skleníkových plynů, konkrétně ekvivalentu 57,4 miliard tun oxidu uhličitého (CO2), z toho největší podíl tvoří CO2, méně pak oxid dusný, metan a fluorované skleníkové plyny. Objem těchto emisí přepočítaných na obyvatele se napříč státy značně liší - zatímco Spojené státy, Rusko nebo Čína jsou vysoko nad světovým průměrem, Indie zůstává zhruba na jeho polovině. Evropská unie jako celek byla v roce 2021 zodpovědná za sedm procent světových emisí skleníkových plynů.

K letošnímu 25. září se 97 zemí, které zastupují zhruba 81 procent světových emisí skleníkových plynů, nějakým způsobem zavázalo k uhlíkové neutralitě. Z toho 27 zemí legislativně, 54 zemí ve vládním dokumentu a 16 zemí v politickém prohlášení.

"Země s větší ekonomickou silou a větší historickou odpovědností za emise budou muset schválit ambicióznější opatření a schválit je rychleji. Nicméně to nebude stačit, jelikož nízkopříjmové a středněpříjmové státy už zodpovídají za dvě třetiny světových emisí," uvádí zpráva OSN.

Podle OSN je dnes ve světě 2,4 miliardy lidí, kteří nemohou vařit v hygienických podmínkách a 775 milionu lidí nemá přístup k elektřině. Zlepšení jejich situace se neobejde bez navýšení energetické poptávky v rozvojových zemích, "ale existuje možnost, jak tyto požadavky naplnit efektivně, spravedlivě a s malým podílem uhlíkových emisí, a to díky snižujícím se cenám obnovitelných zdrojů", stojí ve zprávě.

Vyspělé země budou muset podle výzkumníků navýšit finanční i jinou pomoc chudším zemím, které budou usilovat o přechod k zelenější ekonomice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

20.11.2023 18:16
Ta opatření samozřejmě nepovedou vůbec k ničemu. Realita je taková, že žádná opatření nebudou a pokud ano, tupostí regulátorů a bohatnutím zbytku světa se každé opatření vyruší dřív než se jej podaří zavést. Celá tahle disputace je asi stejně užitečná jako vědecké rozjímání nad tím kolik andělů se vejde na špičku jehly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2023 19:15
Stávající podoba klimatických opatření přijatých zeměmi světa by udržela oteplení Země pod hranicí tří stupňů Celsia,
To je hezký alibismus, jenže tento stav se mění každou hodinu a to k horšímu. Země se přemnožuje dost vysokou rychlostí a hlad po konzumu v těchto zemích tlačí vše daleko rychleji do katastrofy, než pánové počítají. Ale i tak by byly +3°C katastrofou pro většinu Země.
Odpovědět

Radek Čuda

21.11.2023 14:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Jj, Venuše je už vyloženě na dohled:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2023 16:12 Reaguje na Radek Čuda
Na Venuši je globální teplota asi +300°C. Váš dohed je asi příliš dlouhý.
Odpovědět

Radek Čuda

22.11.2023 16:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne? Opravdu?

Že by konečně medikace zabrala:-)))?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.11.2023 19:44
Naštěstí víme, že k oteplení dochází hlavně ve vyšších zeměpisných šířkách, tedy tam, kde to je nejvíc potřeba. A zajisté nebude moc lidí protestovat proti tomu, když bude u nás jako je dnes někde ve středomoří.
Odpovědět
Pe

Petr

20.11.2023 20:29 Reaguje na Richard Vacek
Středomoří má už běžné letní teploty přes 40 stupňů. To se jistě bude lidem u nás líbit. Vám určitě taky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.11.2023 23:25 Reaguje na Petr
Nesmíte sledovat extrémy, ale to, že se vám posune střední teplota do příznivějších hodnot. V létě kolem oběda prostě nebudete sedět venku, ale budete si vychutnávat příjemných ranních teplot.
Průměrná teplota v Česku je cca 8 st. C. A to je pěkná kosa.
Odpovědět
Pe

Petr

21.11.2023 12:08 Reaguje na Richard Vacek
Komické. Vzpomeňte si na svoje slova v létě, až zase bude skoro 40 stupňů, jako letos - že vám vlastně není horko na chcí...tí, ale že to se jen průměr stává příznivějším. A nezapomeňte to říct i přírodě.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.11.2023 12:15 Reaguje na Petr

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2023 16:19 Reaguje na Richard Vacek
Člověče nešťastná, zvýšení globální teploty o+1°C znamená +8 - 10°C v extrémech. Dnes je letní teplota běžně +33 - +35°C, extrém je +40°C. Takže stupeň nahoru znamená běžně 43 -45°C a v extrému +50. Tohle nepřežije především ekosystém, u nás neroste jediný strom, který by přežil +50°C. Tohle by znamenalo velmi rychlá změna naší krajiny v poušť. A hlavně - tím to rozhodně nekončí.
Odpovědět

Radek Čuda

22.11.2023 16:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale přežije ... když to přežije jinde, tak u nás taky.
Zase to s tím strašením nepřehánějte.
Navíc ty lokální dopady mohou být různé ... https://www.lidovky.cz/domov/klimaticka-zmena-dalibor-janous-cesko-stredni-evropa.A230815_104405_ln_domov_hud
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2023 15:00 Reaguje na Radek Čuda
Jinde rostou jiné druhy stromů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.11.2023 20:17
Jedno se musí uznat , rychlost míry změny globálních teplot je vysoká.
Tohle (letošek) ani klima modely nečekaly , zejména moře.

Takže někde je chyba.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

20.11.2023 22:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Rýchlosť globálnej zmeny je vysoká proti čomu? Globálna teplota je v podstate nič nehovoriaci údaj, ktorý dokážu odborníci IPCC zmeniť dokonca niekoľko desaťročí dozadu ako sa im to hodí. Žijeme v lokálnej teplote a tá rozhodne nie je ovplyvnená koncetráciou CO2. Máme za sebou daždivú jeseň a nikto nemôže tvrdiť že je sucho a nedostatok vody. Dokonca ani nie sú povodne a na horách napadol prvý sneh. Úrody boli v ČR zase nadpriemerné a vo svetovom merítku sa taktiež darilo. Jedine ovocie bolo poškodené jarnými mrazmi čo sa dá ťažko vyčítať pôsobeniu CO2.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.11.2023 15:04 Reaguje na Vladimir Mertan
Asi jste mi neporozuměl. Zapomeňme na nějaké modely IPCC a teorie o zhoubném sodovkáči.
Uvažujme nad soubory dat změn lokálních teplot za posledních dvacet let vztažených k výsledné změně globální teploty.
Letošní rok se výrazně vymyká doposud pozorovaným oscilacím z pohledu míry změny.
Je to zkrátka abnormalita a pro její vysvětlení schází solidní odborné stanovisko . Což ostatně připouštějí i klimaalarmisté, kterým se do předpovědnostních modelů také nevlezla. Nic více, nic méně.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

21.11.2023 18:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nie je dostatočným vysvetlením veľmi silné El Nino spojené so solárnym maximom v rámci 11 ročného slnečného cyklu?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.11.2023 19:42 Reaguje na Vladimir Mertan
První tři čtvrtletí roku 2023 byla celosvětově svědkem mimořádných veder, takže rok 2023 bude nejteplejším rokem od začátku záznamů v polovině 19. století a pravděpodobně i po tisíciletí předtím .

Zejména poslední čtyři měsíce dalece překonaly všechny dosavadní rekordy, přičemž září překonalo dosavadní rekord o zhruba 0,5 C.Každý měsíc od června letošního roku vytvořil jasný rekord, přičemž červenec, srpen a září překonaly předchozí rekordy nejméně o 0,3 °C (a přibližně o 0,5 °C v případě září).
Jen v září evidovalo 77 různých zemí – většinou v Evropě a tropech – nové průměrné měsíční rekordy.Například svět nikdy nezažil, aby měsíc překonal předchozí měsíční rekord o 0,5 C – jako tomu bylo v září.

(NASA's GISTEMP ; NOAA GlobalTemp ; HadCRUT5 společnosti Hadley/UEA ; Země Berkeley ; a Copernicus/ECMWF .)

Shoda je i v tom, že vliv El Niña to nevysvětluje,neboť září bylo teprve na jeho počátku.
Také další faktory včetně nárůstu 11letého slunečního cyklu, neobvyklé sopečné erupce v loňském roce, která uvrhla do stratosféry velké množství vodní páry s minimálním chlazením sulfátových aerosolů a v roce 2020 vyřazení oxidu siřičitého ochlazujícího planetu v palivech pro námořní dopravu, neposkytují uspokojivé vysvětlení.

Za posledních 12 měsíců se objem tepla v oceanech zvyšil o 42 zeta joulů . To odpovídá 72 násobku veškeré energie /rok vyprodukované člověkem vztaženo k současné produkci.

Nenašel jsem ani jediné dobré vysvětlení ani u klimaskeptiků ani klimaalarmistů .
Prostě nikdo zatím neví .
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

21.11.2023 21:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ako skeptik mám samozrejme pochybnosti. Ale ak už je Zemegula zohriata a 100 rokov sa plynule otepľuje tak v súčasnosti stačí malý podnet na to aby sme prepisovali rekordy. Záleží samozrejme ako meriame a kde meriame, studený report s Watts Up With That som už posielal: https://wattsupwiththat.com/2023/11/16/while-media-obsess-about-some-warmth-globe-seeing-plenty-of-unusual-cold-events/ Môže to značiť že atmosféra je zohriata nerovnomerne, čo by samozrejme nesvedčilo práve o pôsobení CO2.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.11.2023 08:20 Reaguje na Vladimir Mertan
Souhlasím s Vámi. Zde si spravíte náladu:
https://www.youtube.com/watch?v=QvB_I9K4KsU
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.11.2023 12:29 Reaguje na Vladimir Mertan
Jůůů, úžasné vyvrácení CO2 hoaxu. :-)

Fakt ne. Článek, který si vybírá jen to, co se hodí, na webu zaplaceného Wattse pocházející z NTZ - webu, který si rád vybírá ze studií to, co se mu hodí, překrucuje jejich závěry a rád upravuje data a grafy.

Krásný seznam vyvrácených blbostí z NTZ:

https://mediabiasfactcheck.com/notrickszone/

Ale to není vše - původ toho článku je z EIKE, skupinky popíračů z Německa napojených na borce z Heartland.

Ukázka toho, jak tihle omezení vořeši krásně lžou a překrucují třeba zde:

WATTS (NTZ, EIKE)

Significant cooling in the 21st century in the Central Pacific, East Pacific and almost the entire Antarctic “implies considerable uncertainties in the future temperature projections of the CMIP6 models”. – Zhang et al, 2023

Zhang et al, 2023

,,..which implies substantial uncertainties in the future temperature projections of CMIP6 models on the WAIS. It is easy to understand that, despite the relatively high reliability of the models for the global-scale temperature changes..,,


Věřit těmto zdrojům není skepticismus, ale debilismus. Ale tak dobré krmeníčko pro jistá individua. :-)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.11.2023 17:18 Reaguje na Petr Eliáš
Poznám viac takých webov čo si vyberajú len to čo sa im hodí, prekrucujú grafy a manipulujú s údajmi. Čo ti hovorí napríklad taký súbor: FOIA2009.zip
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.11.2023 17:20 Reaguje na Petr Eliáš
From: Phil Jones
To: ray bradley, mann, mhughes
Subject: Diagram for WMO Statement
Date: 16 Nov 1999
Cc: k.briffa, t.osborn

Dear Ray, Mike and Malcolm,
Once Tim's got a diagram here we'll send that either later today or
first thing tomorrow.
I've just completed Mike's Nature trick of adding in the real temps
to each series for the last 20 years (ie from 1981 onwards) and from
1961 for Keith's to hide the decline. Mike's series got the annual
land and marine values while the other two got April-Sept for NH land
N of 20N. The latter two are real for 1999, while the estimate for 1999
for NH combined is +0.44C wrt 61-90. The Global estimate for 1999 with
data through Oct is +0.35C cf. 0.57 for 1998.
Thanks for the comments, Ray.
Cheers
Phil
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2023 06:48 Reaguje na Vladimir Mertan
No jo, starý známy trik a ,,jasný podvod,, kterým se vořeši snaží dokázat, že jim lžou. :D

Ke tvé smůle to ale o žádný trik ve smyslu pokusu o podvod nebyl a je to už roky vysvětlené. Bylo to v mnoha studiích i ve zprávách IPCC. Bohužel, jsi moc velký ignorant a fanatik aby jsi se toho pustil. ;)

https://skepticalscience.com/Mikes-Nature-trick-hide-the-decline-advanced.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Climatic_Research_Unit_documents

Kdežto ten tvůj článek od Wattse (NTZ, EIKE) je jasný pokus o podvod. Ale tak drž se toho, dál ze sebe dělej exota - je to tvoje věc. :D

Odpovědět
pk

pepa knotek

21.11.2023 07:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Amplituda teplotních změn mezi dobami ledovými a meziledovými roste už několik milionů let, co je příčinou se neví a kam to povede lze jen spekulovat. Na Marsu byla taky kdysi voda a nyní žádná atmosféra a zima.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2023 15:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, váš svět naopak je naprosto úžasný. Pořád kritizujete, že s oteplování straší oteplovací lobby a uplacení paravědci a zrazu plesk!! Oni strašili málo!!!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.11.2023 07:54
Bohužel, už nikdo nemůže vyvrátit, že lidská činnost způsobuje změnu klimatu.

Víc skleníkových plynů povede, jak je už každému jasné, k nárůstu teploty na Zemi a dopady pocítí každý člověk na Zemi.

1) CLIMATE CHANGE 2023 Synthesis Report

https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/downloads/report/IPCC_AR6_SYR_SPM.pdf



Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.11.2023 08:14 Reaguje na Petr Eliáš
Ano, nikdo to nemůže potvrdit, ani vyvrátit. Ale je to zcela jedno proč se otepluje.
Pokud je to lidmi, nikdo není ochoten kvůli tomu padnout do středověku (a středověk v Evropě to nespasí), pokud to lidmi není, tak tím hůře pro Evropu.
Odpovědět

Radek Čuda

21.11.2023 14:24 Reaguje na Petr Eliáš
A nejenom lidská činnost. Protože v jinak by od zrodu matičky Země k žádným změnám klimatu nedocházelo, z pohledu planety jsem z těch stromů slezli opravdu nedávno.

Takže by bylo možná lépe použít výraz, že změnu klimatu ovlivňuje.

Otázkou je, nakolik se příčiny těch změn násobí, a nakolik se vzájemně ruší ... řekněme.

Plus je otázkou, nakolik je reálné vliv lidské činnosti výrazně snížit, nebo dokonce zcela eliminovat, za situace, kdy například v Africe se do roku 2050 předpokládá zdvojnásobení populace. A to nemluvím o tom, že ani stávající obyvatelstvo asi není úplně happy z vyhlídky, že se jejich podmínky k životu nebudou lepšit. Což tedy nějak klimaticky neutrálně půjde fakt ztuha.
Odpovědět
va

vaber

21.11.2023 09:26
jo odborníci to mají spočítané,
rozumí pochodům v atmosféře a mají modely,
nyní byly velké deště a záplavy v UAE, Kuvajtu i Saudské Arábii, na poušti, nikdy nebyly deště větší ,ve známé historii,
trochu mě zaráží, proč to odborníci nedovedou předpovědět ,když rozumí chování atmosféry,
kde se v atmosféře schovalo takové množství vody,že si ho nikdo nevšiml, kdy se ta voda na záplavy vypařila a kde,kudy putovala, nebo si někdo myslí ,že se to připravilo na takové záplavy ze dne na den, monzuny se připravují několik měsíců, každý rok a stejně nikdo nedovede předpovědět jaké budou,
kdy se vypařila voda na mraky které máme nyní stále nad hlavou , v létě je jasno slunce praží a mrak žádný i když výpar je mnohem větší,
tabulku relativní i absolutní vlhkosti vzduchu s teplotou, tu znam taky,
opravdu rozumíme tomu co se v atmosféře děje? kdo si to myslí
Odpovědět
va

vaber

21.11.2023 09:35
co znamená věta ,, Zlepšení jejich situace se neobejde bez navýšení energetické poptávky v rozvojových zemích,, a musí se jim pomoci navýšit energetickou výrobu,
to znamená jen zvýšení emisí, vždyť ani ty nejvyspělejší země nedokáží snížit emise ,dokáží jen snížit přírůstky ,tak komu chtějí pomáhat a jak,
jen bláboly pro plebs,
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.11.2023 12:14
ten spolek oportunistických lidožroutů co pravidelně odhlasovává všeliká zvěrstva? ne tedy že bych paní ministrini Černochovou bezvýhradně adoroval, ale je mi sympatická, že řekla to, co všichni vidí.
Odpovědět

Radek Čuda

21.11.2023 14:29
Evropa 7% emisí, nízkopříjmové a středněpříjmové státy 2/3 emisí.

Myslím, že by bylo na čase si přiznat, že i kdybychom se tady z toho s prominutím posrali, tak s tím celosvětovým vývojem nehneme a jediný důsledek bude, že se tou snahou zruinujeme.

To samozřejmě neznamená, že bychom se měli začít chovat jak dobytek a na přírodu a životní prostředí kašlat, ale podstatně více bychom měli směřovat naše úsilí na taková adaptační opatření, která nám umožní se co možná nejlépe s tou případnou změnou vyrovnat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2023 23:14 Reaguje na Radek Čuda
Jaká opatření máte na mysli?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.11.2023 09:24
Evropa se vrátí na stromy a klimatická změna se bude konat tak, jako tak.
Pouze z těch stromů se nebudeme moci na ni připravit. Plýtváme penězi na
boj s větrnými mlýny, místo adaptace na budoucí změny. Chceme zadržovat
vodu, ale přehrady jsou fuj, chceme zlepšit stav půdy, ale prosazujeme
její drancování pěstováním biopaliv, chceme mít zdravé lesy, ale necháme
je v rámci bezzásahu klidně i uhynout a shořet, chceme chránit živočichy,
ale pouze některé a hlavně ty, kteří likvidují jiné, chceme mít pouze
čisté zdroje energie, ale pouze některé a hlavně ty, které mají svoji
uhlíkovou stopu jinde a u nás se tváří jako čisté. Jsou to samé absurdity,
které se v EU nyní prosazují a zdravý selský pláče nad tím, co se tu děje.
Místo splavnění řek a kanálů postavíme další dálnice, aby byly tepelnými
ostrovy zvedajícími okolní teplotu a zabírající úrodnou půdu. Z polí
chceme úhory, ale jejich produkci nahradíme intenzivnějším hospodařením
na tom zbytku pomocí chemie a techniky. Nezdá se vám to ujeté? Mi ano!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist