Spálením slámy skončila 53. sezona pokusu vědců z Mendelovy univerzity v Brně
Slámu pálí výzkumníci za asistence hasičů. Tento způsob zpracování slámy totiž není povolený, pro vědecké účely je však velice přínosný. "Zjišťujeme, že pokud slámu po sklizni spálíme, v půdě se zvyšuje obsah uhlíku. Půda je potom úrodnější. Uhlík také umí pomoct lépe vsakovat a zadržovat vodu, což je v suchých oblastech žádoucí," řekl Smutný.
V běžné zemědělské praxi se však pálit sláma nesmí, proto je podle Smutného dalším dobrým postupem slámu zapravovat do země. V zemi zůstane srovnatelné množství uhlíku jako po spálení a půda zůstane obohacená. "Zvláště v podnicích bez živočišné výroby je sláma důležitá pro to, aby v půdě neustále kolovala organická hmota, která ovlivňuje úrodnost. Tam, kde slámu používají jako stelivo pro zvířata, je rovněž výhodné část ponechat a zaorat," uvedl Smutný.
Žně jsou vrcholem celoročního snažení vědců, kteří na pokusných polích také zkoumají, jak se mění kvalita zrna a výnos ječmene jarního, pokud jej sejí pořád na stejné místo. "Nyní zpracováváme výsledky letošní sklizně, kvalitu zrna a hodnotíme výnos," řekl vedoucí pokusné stanice v Žabčicích Petr Elzner. V minulých letech vědci zjistili, že pokud vytvoří monokulturu obilovin, sklidí méně zrna, než když budou ječmen, pšenici nebo kukuřici střídat s dalšími plodinami.
"Kvůli měnícím se klimatickým podmínkám není tak snadné v naší oblasti ječmen vypěstovat. Máme výkyvy ve výnosech, zrno je drobnější a má vyšší obsah bílkovin, což je nežádoucí například pro výrobu sladu," dodala výzkumnice Tamara Dryšlová.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (30)
pavel peregrin
5.8.2023 08:59Pálení slámy není určitě šťastným řešením, ale vypalování strniště -řízené samozřejmě- by bylo velice záhodno zařadit opět jako velmi účinné, ekologické opatření k omezení šíření odolných , zvláště jednoděložných plevelů na polích.
Slavomil Vinkler
5.8.2023 09:03 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
5.8.2023 09:32 Reaguje na Slavomil VinklerMajka Kletečková
5.8.2023 11:28 Reaguje na Slavomil Vinklerpavel peregrin
5.8.2023 21:42 Reaguje na Majka KletečkováRadim Polášek
6.8.2023 09:36 Reaguje na pavel peregrinZbyněk Šeděnka
5.8.2023 16:55 Reaguje na Slavomil VinklerRadim Polášek
6.8.2023 09:40 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaJaroslav Vozáb
7.8.2023 09:21 Reaguje na Radim Polášek2. Bylo dostatek půdy (nízká populační hustota ) od 30-leté války se zvedala dost pomalu .. tz. malá doba ledová
3. řízená pastva na úhoru potlačovala jednoleté plevely páslo se vším od hus, přes skot, kozy a až ovcemi na hlínu... šetřila se tím pádem kvalitní píce a na zimu. Plevel v obilí byl také potlačován včasnou sklizní, obilí dozrávalo v snopech a plevel nebyl tak zralý a snížilo se množství semen, která zůstala na poli.
Radim Polášek
7.8.2023 10:54 Reaguje na Jaroslav VozábPůdy byl dostatek na trojpolní zemědělství, ale už nebyl dostatek na mýcení lesa, vyčerpání půdy a poté opětnému zarostení lesem.
Proti plevelům se asi nejvíc bojovalo prostým ručním protrháváním a vyhazováním těch plevelů z pole. Na tehdejší dobu to bylo dostatečně produktivní a mohly se na to využít i menší děti nebo slabé zestárlé osoby a podobně.
Majka Kletečková
5.8.2023 11:24 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
5.8.2023 21:46 Reaguje na Majka KletečkováRadim Polášek
6.8.2023 09:47 Reaguje na pavel peregrinProto zemědělec točí na svých polích hlavně tyto plodiny, i za cenu určitého jednostranného vyčerpání půdy a ty další rizikovější zařazuje jenom v nezbytné míře dané zabráněním vyššího jednostranného vyčerpání a většího propadu kvality půdy.
Břetislav Machaček
5.8.2023 18:00 Reaguje na pavel peregrinplevely, ale většinou končila jako hnůj zaoraná. Když ji bylo pro
nastýlání málo, tak se stlalo i podřadným senem a v horách hrabankou
a dokonce i krátkým chvojím. Bez dobytka se přimlouvám alespoň za
podrcení a zaorání, než pálení, protože mají půdní bakterie a hmyz
so konzumovat. To ekologům nevadí ten kouř při pálení slámy a mne
budou buzerovat za topení dřevem v kotli 1. a 2. emisní třídy?
Divné, kdy kouř vadí a kdy nikoliv a to včetně přírodě "blízkých"
lesních požárů a "ekologické" zuhelňovaní klestí na biofarmách.
Zbyněk Šeděnka
5.8.2023 19:15 Reaguje na Břetislav MachačekJiří Svoboda
5.8.2023 11:30Břetislav Machaček
5.8.2023 18:55 Reaguje na Jiří Svobodadřeva pro uložení uhlíku do půdy, ale zakazuje se nedokonalé spalování dřeva v kotlích a krbech. No a to už nemluvím o pálení slámy na polích a opěvování lesních požárů jako údajně prospěšných přírodě. Asi by bylo dobré, aby si "vědci" ujasnili, jaký je mezi
tím rozdíl!
Radim Polášek
6.8.2023 09:55 Reaguje na Břetislav MachačekTmavá půda dobré, bééé, světlá půda špatné, bééé.
Biouhel je tady uhlík v podstatě v inertním stavu, který se v půdě neúčastní ani biologických dějů ani chemických, na půdu tak nemá téměř žádný vliv a je tak v podstatě z koloběhu živin na hodně dlouhou dobu vyřazen.
Akorát je tím plněn "stranický" formální zelený úkol, protože ten uhlík je na dlouho vyřazen z oběhu a v půdě se přeměňuje zpátky na oxid uhličitý jen velmi pomalu, v řádech snad stovek let.
JH
6.8.2023 10:40 Reaguje na Radim PolášekBřetislav Machaček
6.8.2023 15:32 Reaguje na Radim Polášekformě neshořelých zbytků popela při topení dřevem.
Cíleně bych ho ale nevyráběl a když tak ve formě
teplého kompostu, kdy to dřevo částečně zetlí a
nebo zuhelnatí. Průmyslově vyráběný kompost z OZE
Ostrava takový biouhel obsahuje a nepopírám jeho
prospěšnost pro půdu hlavně z hlediska zadržení
vody. Zkuste si pokus s kouskem dřevěného uhlí ve
sklenici vody, jak dlouho mu trvá nasáknutí vodou
a jak dlouho je schopen tu vodu zadržet. Není tedy
vůbec marné ho do půdy zapravit a to už nehledě na
jeho údajné desinfekční vlastnosti a vylehčení
půdy. Spálením slámy za dostatku vzduchu ale ten
biouhel nevznikne stejně, jako při dokonalém spalování dřeva, které je nám vnucováno jako
ekologické topení.
Zbyněk Šeděnka
6.8.2023 23:02 Reaguje na Břetislav MachačekJarka O.
7.8.2023 14:29 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaRadim Polášek
7.8.2023 11:00 Reaguje na Břetislav MachačekJiří Svoboda
7.8.2023 16:10 Reaguje na Radim PolášekPrávě dnes jsem dokončil experiment. Zahřál jsem slámu na půl hodiny na 350 °C a krásně zuhelnatěla. Pěkně to dýmilo, ale tyto produkty rozkladu by se asi daly čistě spalovat a ohřívaly by tu slámu v nějaké lince pro pyrolýzu dřeva. Biouhel by se před orbou vyvezl na pole. Kořeny obilí by sloužily k tvorbě humusu, biouhel by půdu vylehčoval.
Josef Volfík
6.8.2023 10:23Břetislav Machaček
6.8.2023 15:19 Reaguje na Josef Volfíkto tituly a je to financováno ze státního rozpočtu. Možná stačilo
opsat články ze sto let starých učebnic pro zemědělce a nebo si po
večerech číst ve starých křesťanských kalendářích pro venkovské
obyvatelstvo, kde bývaly rady jak půdu hnojit, orat, osévat atd.
Ono není jak si v praxi znovu ověřit to, co znaly generace
zemědělců bez vysokoškolského vzdělání.
Karel Zvářal
7.8.2023 11:14Petr Pekařík
11.8.2023 09:34Sláma hoří, geniální zjištění. A taky se mohou spálit- to jim měla říci už maminka v dětství. Je ale třeba to vědecky potvrdit :-)