https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsko-chce-do-roku-2035-uzavrit-vsechny-jaderne-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělsko chce do roku 2035 uzavřít všechny jaderné elektrárny

13.2.2019 14:34 | MADRID (ČTK)
Podíl španělských jaderných elektráren mírně přesahuje 20 procent.
Podíl španělských jaderných elektráren mírně přesahuje 20 procent.
Foto | Photomodo / Flickr
Španělsko hodlá v letech 2025 až 2035 uzavřít všech svých sedm jaderných elektráren. Oznámila to dnes ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová. Uzavření jaderných elektráren je součástí plánu, podle kterého se má veškerá elektrická energie ve Španělsku od roku 2050 vyrábět z obnovitelných zdrojů.
 

V současnosti pochází ve Španělsku z obnovitelných zdrojů asi 40 procent elektřiny, zatímco podíl jaderných elektráren mírně přesahuje 20 procent. Jaderné elektrárny ve Španělsku zahájily provoz v letech 1983 až 1988 a jejich vlastníky jsou španělská Iberdrola, italské firmy Endesa a Naturgy a portugalská společnost EDP, poznamenala agentura Reuters.

Premiér Pedro Sánchez minulý měsíc uvedl, že reforma španělského energetického systému si v letech 2021 až 2030 vyžádá investice v hodnotě 235 miliard eur (6,1 bilionu Kč).

Španělská vláda podle ministryně tento měsíc představí parlamentu plán pro boj se změnami klimatu. Podle návrhu plánu vypracovaného v loňském roce hodlá vláda mimo jiné zakázat od roku 2040 prodej benzinových, naftových a hybridních automobilů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

13.2.2019 17:46
Uzavření jaderných elektráren jako součást plánu na snížení emisí CO2 😮
Kdyby řekli, že mají panickou hrůzu z atomové energie nebo že jak rostou provozní náklady tak se jim to přestává vyplácet nebo cokoliv uvěřitelného, ale proč tohle?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.2.2019 09:33 Reaguje na
Myslím, že takovou argumentaci najdete i v jiných zemích a v jedné takové právě sedíte.
Odpovědět
na

13.2.2019 21:41
Ty Španěláci v posledních letech nějak blbnou. Dobrovolně si tam tahají již jako prakticky poslední, mraky migrantů, který nikdo nechce, nejsou schopni si ochránit svůj kus půdy v Africe, zato mlátí Katalánce hlava - nehlava a teď tohle.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.2.2019 06:34
V celkem krátké době po sobě oznámily Německo,Francie,Švýcarsko i Španělsko odchod od jádra. Japonská firma zrušila účast na plánované výstavbě JE ve Velké Británii apod. neboť vláda jí nedala požadovanou garanci na výkupní cenu el. energie.
Taky by mě zajímaly skutečné důvody tohoto úprku od jádra. Nic jiného než ekonomika mě nenapadá.
V ČR pak fungují jiné principy, neboť ČEZ hrdě oznámil (12.2.) , že našel shodné stanovisko s vládou ohledně modelu financování výstavby JE v ČR.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.2.2019 09:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Premiér Pedro Sánchez minulý měsíc uvedl, že reforma španělského energetického systému si v letech 2021 až 2030 vyžádá investice v hodnotě 235 miliard eur (6,1 bilionu Kč)."

Zřejmě má na ty peníze někdo zálusk! Takhle funguje spojení "podnikání" s "politikou".
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.2.2019 09:52 Reaguje na Jiří Svoboda
Spojení "podnikání" s "politikou" pak funguje krásně u polostátní fy. ČEZ.
Namátkou - balkánské dobrodružství - Albánie, Bulharsko apod., podíl ČEZu na solárním boomu v ČR, celkový roční příjem bývalého šéfa ČEZu Romana cca 750 M/rok.
Ty peníze měly jít na rozvoj moderní energetiky v ČR, není-liž pravda ?
A byli bychom někde jinde.

A tak se tady "divíme" nad "hloupostí" vyspělých západoevropských zemí , vč. USA (Kalifornie),zde známe jenom Schwarzeneggera ,co by Terminátora a hledáme tu pravou,"správnou" , českou cestu. :-)

Ujíždí nám vlak neboť jsme pevně zakotveni ve století železa,uhlí,páry a jádra. Tedy v minulosti.
Odpovědět
ig

14.2.2019 10:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
I kdybychom byli zakotveni v době volských potahů, čekal bych, že jejich náhrada něčím jiným nebude založená na zcela nelogických argumentech :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.2.2019 10:32 Reaguje na
Ano, všechny výše uvedené země se vydaly cestou založenou "na zcela nelogických argumentech", tedy na ekonomických principech. Tam platí, tady neplatí !?
Odpovědět
ig

14.2.2019 10:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nelogický argument je to, že odstavení JE je součástí plánu na snížení emisí CO2 (viz článek). Pokud se má zrušit jádro, bez lítosti přijmu argument (nebude-li zjevně nepravdivý), že se to nevyplatí. Je to nevýhodné, nebudeme to dělat. Tečka. Ostatně sám jsem už jako součást mé práce přijal obdobných rozhodnutí několik. Ovšem když bude někdo tvrdit, že se JE musí nahradit něčím "modernějším" v rámci snižování emisí CO2, tak to je zjevný nesmysl (nebo průhledně hloupý zástupný argument) a nebudu na něj slyšet :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.2.2019 11:28 Reaguje na
V tom s vámi souhlasím, JE vede ke snižování emisí CO2. O tom žádná.
Kardinální otázkou však je , za jakou cenu ?
Jak se zdá, vlády mnoha zemí došly k názoru, že náklady a rizika s tím spojené jsou vyšší nežli náklady spojené s úsporami energií,rozvojem OZE a využitím navazujících nových technologií. (smart grid, elektromobilita,úložiště energie atd.)

Svého času města Pezinok a Modra, vedle Bratislavy (ještě v Uhrách) rozhodovaly zda vybudovat (nevybudovat) železnici do města.
Dnes je Pezinok moderní okresní město (ANO) a Modra(NE) slouží jako skanzen,kde ani pes neštěkne.

Praktická ukázka dopadu politického rozhodnutí na život lidí.
S JE je to o několik levelů obtížnější rozhodování pro stát. Ale rozhodnout se brzy musí, nechme se překvapit.
Odpovědět
sv

14.2.2019 22:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Omyl, mnohé země zjevná fakta donutily žít se skutečností, že oze ve srovnání s JE emise nesnižují, spíše zvyšují, a to i když se do emisí nepočítají takové zrůdnosti, jako pěstování kukuřice jen proto, aby byly prohnány bioplynkou nebo dovoz lesa nastojato, přes oceán, aby byl spálen v elektrárně jako "biomasa" a že dotace do tzv. oze prodraží cenu elektřiny mnohonásobně. Přičemž některé země jsou natolik zfanatizované a zhlouplé, že jsou před těmito skutečnostmi schopni strkat hlavu do kompostu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.2.2019 21:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
A když se k ceně OZE přičtou i ty dotace, pořízení a provozování smart grids, prosíťování Evropy dálkovými vedeními, zálohování, operativní nasazení zdrojů k zajištění energetické bezpečnosti..., vyjde to pořád levněji než JE a s nimi spojené další náklady?

Kočírovat 5 slonů je jednodušší než 5 kamionů blech vypuštěných do přírody.

Já jsem primárně zastáncem úspor energie jako hlavního tahouna bezemisní energetiky. Pak tu máme nízkoemisní zdroje a úplně souhlasím, že musí rozhodnout cena. Ale do té ceny je třeba započítat všechny vícenáklady jak pro JE tak pro OZE a udělat to opravdu poctivě. Z taková diskuse jste bohužel vycouval.
Odpovědět
VK

Václav Kain

14.2.2019 09:13
Dementní zelení začínají ovlivňovat naše životy.To se máme na co těšit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.2.2019 10:36
Pohled na mapu nalezenou panem Googlem ukazuje, že Katalánsko má 4 jaderné elektrárny v chodu, Asco I a II a Vandellós I a II, zatímco na zbytku Španělska běží jen 3, ostatní jsou buď odstavené nebo postavené / rozestavěné a nespuštěné.
Čili se snadno může stát, že tohle rozhodnutí posílí separatistické tendence v Katalánsku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist