https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spor-o-turowu-by-se-mel-resit-dvoustranne-ne-na-urovni-eu-mini-polska-strana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spor o Turówu by se měl řešit dvoustranně, ne na úrovni EU, míní polská strana

24.9.2021 16:26 | VARŠAVA (ČTK)
Spor o hnědouhelném dolu Turów by se podle polské strany měl vyřešit při dvoustranných jednáních, ne eskalovat na úrovni Evropské unie. Záležitost se musí rychle ukončit, řekl novinářům náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński. Zástupci obou zemí dnes jednají na ministerstvu životního prostředí v Praze, aktuálně pokračují po polední přestávce.
 

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) koordinoval pozici s libereckým hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj). Jednání se jako obvykle vede na úrovni náměstků a hejtmanů, Brabec v ČR nemá polský protějšek, sdělila ČTK mluvčí resortu Petra Roubíčková. Ministerstvo zahraničí zastupuje náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek, resort životního prostředí obvykle reprezentuje náměstek pro řízení sekce politiky a mezinárodních vztahů Vladislav Smrž.

Podle Česka důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 mil. Kč) za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v dole Turów.

Unijní soud už v květnu vydal na základě české žaloby předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v dole. Polská vláda reagovala oznámením, že důl zavřít nehodlá, a stejné stanovisko zaujal také generální ředitel společnosti PGE, vlastníka dolu. Náhlé zastavení těžby by podle Polska ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Soud následně vyměřil Polsku zmíněnou pokutu.

"Jsme toho názoru, že problém je třeba vyřešit při dvoustranných jednáních, a ne ho eskalovat na úrovni Evropské unie. Letos v květnu byla uzavřena provizorní dohoda, ta má být podle našeho stanoviska základem pro další jednání," uvedl Jabloński.

Podle něj záleží na české straně, zda peníze určené k financování různých projektů budou poslány přímo do České republiky, Libereckého kraje, nebo do unijního rozpočtu v případě pokračování sporu na úrovni EU. Maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski varoval, že pokud státy nenaleznou dohodu, nebude Polsko dávat peníze na společné projekty samospráv obou zemí. Polsko odmítá platit pokuty a zároveň financovat projekty.

Jabloński míní, že dlouhotrvající jednání způsobily politické příčiny. Je podle něj nutné najít uspokojivé řešení pro obyvatele Libereckého kraje i Polska. Zmínil, že během jednání se ze strany některých osob objevily nepřijatelné požadavky.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle agentury PAP ve čtvrtek uvedl, že na stole je nabídka pomoci regionu dotčenému těžbou v Turówu v řádu 40 až 50 milionů eur (1 až 1,25 miliardy korun), o které byl informován rovněž český velvyslanec v Polsku Ivan Jestřáb.

Jabloński doplnil, že se v posledních čtyřech měsících objevily důvody i pro to, aby Polsko jednání ukončilo či přerušilo. "Ale neudělali jsme to, protože věříme, že takové věci je třeba řešit prostřednictvím dialogu," dodal náměstek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

25.9.2021 07:13
Souhlasím, že spor ohledně Turówu se měl řešit oboustranně, ale jak přiznávají i sami Poláci, jejich vláda na to hodila bobek.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2021 12:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
jediný kompromis je zavřít celý důl...jakékoliv opatření na takovou obrovskou díru je naprosto nerealizovatelé. Peněz se nikdo nenapije
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.9.2021 15:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Asi tak.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.9.2021 18:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A kolik elektřiny vyrobí zavřený důl?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist