https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-uzavre-od-15.brezna-do-31.kvetna-11-turistickych-cest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP uzavře od 15. března do 31. května 11 turistických cest

14.3.2024 19:06 (ČTK)
Krkonoše jsou jedním ze dvou míst v Česku, kde má tetřívek obecný šanci na přežití
Krkonoše jsou jedním ze dvou míst v Česku, kde má tetřívek obecný šanci na přežití
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Prosický / KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře 11 turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: "Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.", řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje již čtvrtým rokem.
 

"Důvodem sezónní uzavírky konkrétních turistických tras či jejich úseků je skutečnost, že vedou přes místa pravidelného výskytu citlivých druhů, především tetřívka obecného, který je předmětem ochrany KRNAP a zároveň i Ptačí oblasti Krkonoše. Cílem opatření je především ochrana tetřívků a jejich pravidelně využívaných tokanišť v nejcitlivějším období jejich toku a rozmnožování," uvedl Drahný

Sezónní uzávěra ve zmíněném období podle něj pomůže chránit tento druh zvláště v jeho citlivém období za co nejmenšího omezení návštěvníků Krkonoš. "Předpokladem je však důsledné respektování těchto sezónních uzavírek a rovněž dodržování celoročního zákazu pohybu mimo vyhrazené cesty a trasy v klidových územích," dodal Drahný.

Omezení se bude týkat například žluté turistické cesty ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, vedoucí po hranici klidového území v úseku Pod Zadními Rennerovkami až po Liščí cestu nebo zelená turistická cesta v úseku Vosecká bouda až Labská louka. Turisté musí počítat v souvislosti s tímto opatřením také s uzavírkou modré turistické cesty v úseku Davidovy Boudy od odbočky od svážnice před potokem Dírečka až po křižovatku nad Erlebachovou boudou nebo uzavírkou žluté turistické cesty v úseku Kolínská bouda až Slatinná stráň.

Zdroj | Správa KRNAP

Většinu sezónně uzavřených tras lze obejít po sousedních turisticky značených cestách. Kompletní seznam uzavřených cest je na webu KRNAP.

Podobné opatření řadu let v tomto období přijímá i ředitelství polského Karkonoského parku narodowého, a to od 1. dubna do 31. května, přičemž uzavírá dočasně čtyři cesty, například zelenou turistickou cestu z rozcestí Ruiny schoroniska im. Bronka Czecha na rozcestí s červenou turistickou Cestou česko-polského přátelství nebo modrou turistickou cestu, tzv. Hřebenovku, z Horní Malé Úpy přes Lesní hřeben po rozcestí se žlutou turistickou cestou.

Na hřebenech Krkonoš je podle Horské služby (HS) stále 100 až 130 centimetrů sněhu, v lavinových lokalitách platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

Tetřívek obecný patří v ČR ke kriticky ohroženým druhům. Nejvyšší české hory jsou pro něj jednou ze tří posledních oblastí v ČR s relativně početným výskytem. Pro tetřívka jsou dnes typickým prostředím v Krkonoších luční enklávy a holiny uprostřed horských smrčin, vysoko položené otevřené plochy ledovcových karů nebo subalpínské trávníky s roztroušenými porosty kleče, to vše v nadmořské výšce přes 800 metrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

15.3.2024 13:43
Je to skoda, ze Krnap timto komplikuje nejhezci jarni bezkarsky vylet z oblasti Harrachova - na Snezne jamy. Hrebenovka byva v tuto dobu jiz misty beze snehu nebo zledovatela, v pripade spatneho pocasi a vetru je navrat od pramene Labe do Harrachova polskou stranou hranice slozitejsi, mene prijemny na sjezd a nebezpecnejsi nez pri pouziti tycovane stezky od Tri panu k Vosecke... To opravdu tetrivkovi tak vadi (ano byvaly tam k videni jeho stopy pobliz v nizkem lesiku) ti bezkari na ceste? Kdyby mohla byt pouzitelna alespon jednosmerne, od Labske louky k Vosecke - zvysilo by to pohodu a bezpecnost vyletniku z oblasti Harrachova na Labskou louku zvlaste pri zhorsenem pocasi, sjizdet prudce k Mumlave ke Krakonosove snidani zkazi dojem z vyletu a ani cesta dolu ke Dvorackam neni na zmrzlem snehu prijemnym zazitkem
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.3.2024 15:23 Reaguje na Miloš Zahradník
Ten NP nebyl zřízem kvůli lidem, ale přírodě. Našinec, když nemůže někam strčit nos, okamžitě projeví svou vrozenou nespokojenost.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.3.2024 15:57 Reaguje na Karel Zvářal
Ja si teda myslim, ze NP se zrizuje hlavne kvuli lidem. Kvuli tem lidem, co ho chteji zridit kvuli jejich vztahu k prirode - co si preji samotni tetrivci nevime.
Stezka o ktere pisi je tam, hadam uz hodne pres 150 let
a kdysi se tam pasly kravy a kosilo se seno coz tetrivkovi nevadilo. Kdyby Krnap podnikal efektivni kroky proti predatorum, co ty tetrivky dnes hlavne likviduji - byla by
to nejspis ucinnejsi ochrana. Rozdil taky je v tom, kdo je vlastnikem daneho uzemi. Pokud je to hrabe Harrach tak je to na jeho rozhodnuti. Pokud je to stat s demokratickym zrizenim je leigitimni, aby se diskutovaly duvody, proc se treba ty narodni parky zrizuji, jaky rezim v nich ma panovat a jaka prava v neme maji mit navstevnici a mistni obyvatele. V Krkonosich jsou ochranari jete pomerne rozumni - uzavrene jedne z nejhezcich a komunikacne nejdulezitejsich cest v zapadnich Krkonosich v nejzajimavejsi cast roku je mrzute (zvlast proto ze neni vubec zrejme, jaky efekt to uzavreni treba na toho tetrivka bude mit) ale neni to tak premrstene a nesmyslne prisny (tez s nejasnou znalosti, zda to melo a ma nejaky efekt) zakaz jaky panuje jiz skoro 30 let "kvuli tetrevovi" v okoli Lusenskeho udoli na Sumave



Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.3.2024 16:14 Reaguje na Miloš Zahradník
Největší problém je ten, že tetřívek za hraběte Harracha byl nejen kolem těch zakázaných cest, ale "všude možně", takže se "vůbec neřešil", dokonce se lovil. V těch časech hynuly lišky a kuny na vzteklinu, prasata nebyla vůbec, provozovala se výrovka...
Takže ano, predace "tehdy a dnes" je tím kamenem úrazu, který rozhoduje o jeho přežití, podobně jako u většího tetřeva. Dokud se ale pomazaní nepřesvědčí o tom, že zákaz "rušení lidmi" k jeho renesanci nepřispěl a je to jen omílaná fráze ekologistů, a skutečně pomůže jen intenzivní kontrola bredátorů (zejména lišky), bude stále ohroženým druhem, kolem kterého se musí chodit v papučích.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.3.2024 08:01 Reaguje na Karel Zvářal
Mám obavu, že riziko predace si nepřipouští už ani
vedení NP, protože by se snažilo snížit počty těch
zmíněných predátorů. Vypadá to spíše na předpověď
p. Havlové, že po vyhynutí tetřívků jim ubydou
starosti s jejich ochranou a problémy s ostrahou
zavřený cest a lokalit. Totéž nastane i jinde, kdy
nebude v době rozmnožování prosit lidi o klid pro
zvířata a opuštěná mláďata "zachraňovat" někde v
"záchranných" stanicích, protože bude zvěř vybita,
aby nežrala nechráněné mladé stromy. Nebude-li co
chránit, tak se ušetří na ochraně a za čumendu na
zvěř v ZOO a v oborách si lidé ještě rádi zaplatí. Ekologismu ZDAR!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.3.2024 08:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Tetřívka vytisknou na 3D, hlas budou pouštět z reproduktoru, což u vlka, kormorána či krkavce nebude potřeba. To oni, a nikoliv člověk, zajišťují rovnováhu.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.3.2024 09:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Krnap ma uz sve zkusenosti se snahou zachranit pro Krkonose tetreva. Byl to umely odchov tetrevich mladat na Rychorske boude v 80 letech (mozna to zacalo uz koncem 70 let? nepamatuji se) Bohuzel mladata po vypusteni z voliery do krutych pomeru volne prirody vesmes neprezila a program byl po nekolika letech ukoncen
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.3.2024 09:56 Reaguje na Miloš Zahradník
Co se 3D tetrivka tyce, zacal bych umelou inteligenci vytvorenym pokrikovanim tetreva a tetrivka na sjedovkach v ramci ekologicke vychovy lyzaru. A nejen umeli tetrivci, ja bych do Lusenskeho udoli vpustil i umele dinosaury - je to dnes koneckoncu nejpopularnejsi zvirectvo v mysli nejmladsi generace :)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.3.2024 11:36 Reaguje na Miloš Zahradník
Řekl bych, že stojí za to postarat se o budoucnost přežívajících dinosaurů, tj. ptáků. Takový nazlobený tetřeví kohout dovede být stejně útočný a nebezpečný jako labuťák. Někdejších (nejvyšších) stavů se asi nedosáhne, nicméně úsilí o eliminaci přemnožených predátorů by mělo být více podporované (zástřelné, medializací). A to zejména prostřednictvím ekologické výchovy nejmladší generace. Ono klikáním a planým žvaněním se málokdy dosáhne hmatatelných výsledků.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.3.2024 13:30 Reaguje na Karel Zvářal
Ja jsem v tomhle naprosty laik ale prijde mi i pri tom pohledu zdalku, ze rise ptaku je nesmirne promenlivas v case. V detstvi bych si nedovedl ptredstavit, ze na nasi zahrade ve meste budou pred nasimi zraky na holuby utocit postolky, hnizdici na bedalekem vezaku, ze reka - tehda spinavejsi ale plna pstruhovych ryb bude sice cestsi ale temer bez ryb, zato s volavkami cihajicimi na kameni v kazde zakrute. Taky uz jsme meli na zahrade omamenou vydru (nekdo ji teda otravil cili v utulku kam jsme ji dovezli zahynula)
Nebudu prekvapen, kdyz nekde spatrim casem orlosupa. Cili - netrpim prehnanym sentimentem vuci tehle tak rychle promenlive risi ptactva. Zajimal by mne - je li rec o Krkonosich - jak je to s kulikem hnedym jeho mizeni jsem kdysi na zaklade cetby velmi prozival. Mozna jeste obcas na te Lucni hore hnizdi? Jinak bych nechapal proc ta hora je uzavrena navstevnikum tamni hrazdene pudy jsou sice velmi zajimave ale myslim, ze nevstevnici by nebyli schopni je nejak totalne prekopat :)
Odpovědět
JH

Jana Havlová

15.3.2024 15:38 Reaguje na Miloš Zahradník
Nebojte, za maximálně 5-7 let tetřívek v Krkonoších vyhyne úplně a už se stezky pro vás zavírat nebudou, nebude důvod.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.3.2024 16:06 Reaguje na Jana Havlová
Uz nejsem nejmladsi a tak si nejsem jist, zda za 7 let budu
schopen tuhle cestu na bezkach, nekdy rekneme v dubnu v dobe kolem zapadu slunce, cestou do Harrachova pouzit :)
Ano, tetrivek v Krkonosich asi vyhyne ale bude to nejspis kvuli divokym prasatum, liskam, vlkum atd. - ne kvuli bezkarum, kteri si treba nekdy i se zajmem prohledli kousek od te zminovane cesty jasne viditelne stopy tetrivka ve ztvrdlem snehu.

Mne by spis zajimala zprava o tetrivkovi jinde ve svete. Kolik tetrivku a tetrevu zije na severu Evropy nemluve
treba o Sibiri atd. ? "Prirozene vznikle" hranice arealu jednotlivych druhu v ekosystemech se vzdy menily z duvodu, ktere vetsinou byly tezko postizitelne
Odpovědět

Radek Čuda

18.3.2024 14:21
Tak pokud jde o východní Krkonoše, tak to není žádný Mordor a většinou to lze v pohodě obejít.

A je super, že na turisťárnách na mapy.cz jsou ty úseky přesně vyznačeny, nevím jestli zabodovali u Lukačoviče nebo v KRNAPU, ale fakt dobrý!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist