https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/srazek-se-zveri-mirne-pribylo-stale-jich-je-min-nez-pred-covidem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Srážek se zvěří mírně přibylo, stále jich je ale méně než před covidem

20.11.2021 01:50 | PRAHA (ČTK)
Ze statistik vyplývá, že riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem.
Ze statistik vyplývá, že riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixabay
Od dubna do konce září bylo na českých silnicích podle policejních dat 7329 srážek se zvěří. Loni to ve stejném období bylo 7238 případů, v roce 2019, tedy před pandemií koronaviru, 7872 případů. Čísla jsou tak letos proti předcovidovému stavu zhruba o šest procent nižší. Vyplývá to z dat SRNA indexu, který vydává dvakrát ročně Generali Česká pojišťovna.
 

V celé ČR střety se zvěří způsobují škody za stovky milionů korun. Nejvyšší újmy, za 61,8 milionu korun, zůstávají po sražené zvěři ve středních Čechách. Je to dáno tím, že kraj má nejvyšší délku silniční sítě, a to 9638 kilometrů. Následují Vysočina se škodami 46 milionů korun (na 5074 km silnic) a Ústecký kraj se škodami za 29 milionů korun (4216 km silnic).

Počty srážek rostou spolu s tím, jak se na silnice ve větší míře vrací automobily. "Nejen doprava, ale také stále vysoké stavy zvěře přispívají k tomu, že na českých silnicích stále umírá velké množství zvířat,“ uvedl expert na problematiku srážek se zvěří z Centra dopravního výzkumu Michal Bíl. Podle expertů centra má 80 procent srážek na svědomí srnčí zvěř.

"Počet nahlášených škod sice proti předcovidovému období mírně poklesl, ale nepřestává růst průměrná škoda, kterou s klienty řešíme,“ doplnil manažer likvidace pojistných událostí motorových vozidel v Generali České pojišťovně Patrik Nauš. Podle jeho slov se průměrná škoda blíží 45 000 Kč.

Podzimní změna času do statistik zpravidla promlouvá zhoršením situace. Motoristé na silnice vyrážejí za situací, kdy kvůli posunu času odpoledne slunce zapadá stále dříve. Ze statistik vyplývá, že riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Jsou to právě ranní hodiny, kdy počet střetů s vozidlem na podzim roste až čtyřnásobně. Nejhorší je ale celoročně období kolem 22:00.

Nejvíce střetů se zvěří se za poslední půlrok odehrálo ve Středočeském kraji, kde jich bylo 1557. Nejhorší úsek, na kterém hrozí podle sledovaných dat srážka se zvěří, se nachází u Zdib. Jde o úsek silnice číslo 608 mezi Zdiby a Prahou-Novými Chabry, kde se na 95 metrech odehrálo šest nehod.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.11.2021 07:21
Srnčí i černá zvěř/divočáci, je v ČR přemnožená, už dlouho. A při tom počtu aut, se nelze divit takovému počtu nehod.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

20.11.2021 15:19 Reaguje na smějící se bestie
To je zase blábol o přemnožené srnčí nebo černé. Při pohledu na silnice by museli být u nás přemnožené prakticky všechny živočišné druhy. Jediný rozdíl je, že srážku s černou zvěří nebo srnčí(vysokou) řidič pocítí na autě ale při přejetí dalších druhů-ježci, žáby, ptáci a td. a td. z toho má často srandu. Petrův Zdar
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.11.2021 18:28 Reaguje na Jan Knap
Tak o ty další jmenované, si člověk nerozbije auto. I když znám pár takových, kterým se to povedlo a pojišťovny by to mohly doložit statistikami.
Odpovědět

Jirka Černý

21.11.2021 12:26 Reaguje na Jan Knap
Vše nad velikost kosa dokáže docela dost poškodit auto, bažanta jsem viděl zabodnutého do poloviny v čelním skle, přejet veverku sice auto nepoškodí ale u vlastních dětí vám to image zrovna nevylepší. Jasně že když vidím myš nebo žábu nebrzdím protože už s tím obvykle stejně nic nenadělám. Nemyslím že by někdo s výjimkou nějakých magorů měl radost z toho že něco přejede.
Odpovědět
DA

DAG

22.11.2021 12:46 Reaguje na Jan Knap
Přesně. V ČR 6 mil. aut. To je při jednom ptákovi na auto masakr.
Jenže tohle ochranáři neřeší, protože by jim ubyly body před veřejností.
Tak řeší nesmysly typu brokové náboje nebo že by tetřev, sluka a spol. neměli být v papírovém chlívečku žvěř.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist