https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stan-shani-podpisy-na-mimoradnou-schuzi-ps-k-otazce-sucha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

STAN shání podpisy na mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k otázce sucha aktualizováno

2.6.2020 11:31 | PRAHA (ČTK)
Sucho je tehdy, když se o něm mluví. Ilustrační snímek.
Sucho je tehdy, když se o něm mluví. Ilustrační snímek.
Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) sbírá podpisy na svolání mimořádné schůze Sněmovny k otázce sucha a nakládání s vodou. Novinářům to před dnešním zasedáním poslanců řekl šéf sněmovního klubu STAN Jan Farský. Na schůzi, které podle něj už přislíbili podporu Piráti, by se měly přednostně probrat vládní i opoziční předpisy, které mají boj proti suchu podpořit. Také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dnes řekla, že její strana schůzi podpoří
 

Farský uvedl, že téma sucha bylo v poslední době odsunuto do pozadí kvůli epidemii koronaviru, ale problém zůstává. "Bohužel vláda k suchu víc mluví, než dělá," řekl. Na programu mimořádné schůze k suchu by podle STAN mělo být osm předpisů, které sucho nějakým způsobem řeší. Jde o vládní zákon, několik předpisů STAN, ale i návrh KSČM, uvedl Farský.

Mimořádná schůze by měla dát projednávání předpisů do pohybu, protože ve standardním programu se nedaří je upřednostnit, dodal Farský. Konání schůze podporují Piráti, s ostatními stranami budou Starostové jednat. Starostové připomněli například svůj návrh na zakotvení práva na pitnou vodu do Listiny základních práv a svobod. Zasazují se také za lepší využití tzv. šedé vody. Odpadní voda by se podle nich měla recyklovat a dál využívat.

TOP 09 dnes podporu schůzi přislíbila. "Pro nás jedno z nejstěžejnějších témat současnosti, které rozhodně nesmí být zastíněno tím, že řešíme koronavirovou krizi," řekla Pekarová Adamová. Vláda podle ní v otázce sucha dělá nedostatečné kroky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.6.2020 12:47
Babiše nemusím, ale porovnám-li co dělá MŽP i MZe dnes a v minulosti, kdy lidovci /STAN seděli ve vládě, tak je ANO podstatně lepší.
I když jsou opatření to stále stejně nedostatečné.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.6.2020 09:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Myslíte například to, jak Agrofert vyhrál největší tendry na težební a zalesňovací práce a jak na tom dál pohádkově bohatne? Jak spolu s Tomanem brání potřebným změnám, aby mohl dotěžit zbytek ČR? Jak tím ohrožuje zdroje vody?

Hmmm..... mluvíte opravdu o ČR?
Odpovědět
KP

Karel Potoček

3.6.2020 06:37
Konečně se splní sen - poručíme větru,dešti!
Odpovědět
rl

rýpal lesní

5.6.2020 15:48
Tak nevím. U nás se pravicové strany předhání, jak chrání vodu a přitom jsou vydávány rozhodnutí které dopouští ohrožení této složky přírody. Na tématu se zviditelňují politici KDU-ČSL, Pirátů, STAN, Nezávislých, ODS, TOP09, protestují ČSSD i komunisté, ekologické organizace, provozovatel vodovodů, starostové za všechny tyto subjekty, proti je Povodí, také i některé úřady, ale Ministerstvo regulace poškozování krajiny, dříve Ministerstvo lesů vod strání, spolu s Obvodním kopným úřadem, vydává rozhodnutí za rozhodnutím, a ejhle, soud je na dohled.

Kdo si přivsadí, jak to dopadne ?

Spolu s protestujícími se půjdou 16.6. na místo budoucí těžby asi projít i ti, kteří si záměr domluvili a poté záměr umožnili. Říká se tomu pokrytectví.
<rýpal lesní>
Odpovědět
rl

rýpal lesní

5.6.2020 16:45 Reaguje na rýpal lesní
oprava 13.6.2020 - odchod z obcí 13,00h, Moravský Písek, Veselí n. Mor, Uherský Ostroh, trasy 2,8 - 4,3 km.
A podle posledních zpráv tam bude i pan ministr :-)

V datumu jsem se nechtěně uhrábl, <rýpal lesní>
Odpovědět
rl

rýpal lesní

5.6.2020 16:02
A pro obveselení ( odposlechnuto v naší hospodě ) :

Franta : Tak tu píšou, že budou poslanci jednat o suchu a shánějí nějaké podpisy ...
Václav : K čemu podpisy. Naše vláda nám s tímto virem zajistila mokrou držku dokonce povinně. Támhle starej Kozub už má po pátém také mokro pod sebou, dnes stejně jako včera prší, tak proč v té Praze tak blbnou ?
Josef : Kruci, chlapi, já bych potřeboval trochu kačírku na zahradu, zase se bořím do toho blata co tam mám.
Starosta : Klid Josef, když mě dostanete do kraje, bude chodník, firma zabetonuje aj plácek před hospodú, kašlite na ty blbce, stejně z tých akcií nic nemáme. A vodu stejně pijů akorát děcka a staré v tem umývajů a perů, na to stačí voda aj z Moravy.
Chlapi sborem : To je řeč starosto, pustíme ty naše staré s děckama na ten výšlap, a než sa vrátijá, prodáme aj ten zbytek, šak aspoň ukážeme, jak sme státotvorní. Ide přeca o tú politiku, nééé ?

<rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist