https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stanice-na-becve-nezjistila-v-rece-za-necely-rok-vyrazne-zhorseni-kvality-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stanice na Bečvě nezjistila v řece za necelý rok výrazné zhoršení kvality vody

20.4.2023 01:12 | VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Stanice, která od loňského června nepřetržitě monitoruje kvalitu vody v řece Bečvě, nezaznamenala za necelý rok provozu žádné její výrazné zhoršení. V tiskové zprávě valašskomeziříčské radnice to uvedl Tomáš Fojtík, ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka (VÚV), který provoz stanice zajišťuje. Zařízení schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody a odebírat vzorky má předejít ekologickým haváriím, jaká byla například na Bečvě v září roku 2020.
 

Monitorovací stanice je v provozu od 3. června 2022 ve Lhotce nad Bečvou nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku. "Na začátku bylo dohodnuto, že náš výzkumný ústav bude plně zajišťovat roční nepřetržité měření kvality vody v řece za pomoci velmi citlivých mikroorganismů – perlooček. Z dosavadních výsledků můžeme říci, že stanice funguje, jak má, a neznamenali jsme žádné výrazné zhoršení kvality vody. Naopak perloočky neboli dafnie se v měřícím prostředí dokonce začaly množit," uvedl Fojtík.

I když monitorovací stanice nedokáže odhalit viníka otravy Bečvy z roku 2020, její provoz má podle valašskomeziříčského starosty Roberta Stržínka (ANO) rozhodně smysl. "Nepřetržitý dohled nad kvalitou vody v naší řece je zároveň zdviženým prstem pro všechny případné znečišťovatele. Proto má rozhodně smysl v tomto na území České republiky ojedinělém projektu pokračovat," uvedl starosta.

O dalším provozu a financování stanice se nyní bude jednat. "Proti původním předpokladům, kdy VÚV odhadoval roční náklady na provoz v řádech nižších stovek tisíc, se dnes bavíme o bezmála milionu korun. Vnímáme však také jednoznačný preventivní přínos tohoto systému, neboť své odpadní vody do Bečvy vypouští celá řada podniků nejen v našem městě, ale také v Rožnově pod Radhoštěm nebo Vsetíně. Proto je na místě, bavit se o možnostech víceúrovňového financování dalšího provozu monitorovací stanice například i s podporou Zlínského a Olomouckého kraje či sousedních obcí s rozšířenou působností," uvedl Stržínek.

Od ledna se rozsáhlou ekologickou havárií na řece Bečvě ze září 2020 zabývá vsetínský okresní soud. V případu jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka. Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi až pět let vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.

Podle obžaloby způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky, což mělo za důsledek úhyn více než 39 tun ryb. Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Policie dospěla k závěru, že se kyanidy do řeky dostaly právě tímto kanálem. Zástupci obžalované firmy to odmítají.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist