https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stare-ale-funkcni-spotrebice-poslouzi-po-vyrazeni-potrebnym
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Staré, ale funkční spotřebiče poslouží po vyřazení potřebným

23.12.2019 00:22 | BRNO (ČTK)
Lidé v Brně mohou dobrovolně odevzdávat staré, ale funkční spotřebiče na pomoc potřebným například v azylových domech nebo jiných vybraných organizacích. / Ilustrační foto
Lidé v Brně mohou dobrovolně odevzdávat staré, ale funkční spotřebiče na pomoc potřebným například v azylových domech nebo jiných vybraných organizacích. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | jsemzpet.cz
Lidé v Brně mohou dobrovolně odevzdávat staré, ale funkční spotřebiče na pomoc potřebným například v azylových domech nebo jiných vybraných organizacích. V tiskové zprávě to uvedla Zuzana Gregorová z tiskového oddělení magistrátu. Umožní to spolupráce města se společností Elektrowin, která spustila projekt nazvaný "Jsem zpět". Spotřebič lze přivézt do Sběrného střediska odpadů Vídeňská-Jílová.
 

Radní Brna schválili smlouvu o spolupráci se společností Elektrowin. "Projekt má za cíl dát vybraným plně funkčním elektrospotřebičům druhou šanci, když si někdo koupí třeba nový typ pračky s více funkcemi, ale stará pračka stále funguje," objasnila Gregorová.

Firma provozuje kolektivní systém pro zpětný odběr, oddělený sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Projekt se uskuteční na Sběrném středisku ve Vídeňské-Jílové, kde jsou vhodné prostory ke shromažďování vybraných elektrospotřebičů. "Podle dosavadních zkušeností z jiných evropských zemí má opětovné použití výrobků pozitivní dopad na životní prostředí, protože se snižuje produkce odpadu, ale i na oblast ekonomickou vytvářením dalších pracovních míst. Projekt také zpřístupňuje jinak nedostupné zboží lidem s nízkými příjmy, má tedy i aspekt sociální," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zpětně odebrané funkční spotřebiče majitelé dobrovolně darují a odvezou je na středisko odpadů, kde podepíšou potvrzení o přenechání spotřebiče k opětovnému použití. Shromážděné spotřebiče pak zkontroluje technik a u vybraných kusů zajistí odvoz a provedení odborné kontroly. "Potom mohou být předané na místo, kde jsou nejvíce zapotřebí. Příkladem jsou Klokánky Fondu ohrožených dětí, azylové domy nebo jiné vybrané organizace," dodala Gregorová. Město poskytne prostory sběrného dvora a zajistí převzetí od lidí, firma bude zase provede kontrolu pro opětovné použití.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MS

Michael Stanovský

29.12.2019 21:17
Vyřazených funkčních spotřebičů není zdaleka tolik, co nefunkčních. Nerad něco vyhazuju, snažím se hodně věcí opravit, ale kolikrát je to buď nemožné, nebo ekonomická sebevražda.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist