https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosta-k.lipy-k-sireni-ohne-prispelo-i-to-ze-v-lese-zustalo-napadene-drevo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starosta Krásné Lípy: K šíření ohně přispělo i to, že v lese zůstalo napadené dřevo Aktualizováno

26.7.2022 15:09 | HŘENSKO (ČTK)
Foto | Vlach Pavel / Wikimeda Commons
Starosta města Krásná Lípa Jan Kolář míní, že oheň nemusel České Švýcarsko zasáhnout v takovém rozsahu, kdyby v lesích nebylo ponecháno dřevo napadené kůrovcem. ČTK dnes řekl, že se okolní obce obávaly podobného požáru již mnoho let. Rozšíření původního ohniska požáru by podle něj nenastalo, pokud by podél silnice byly vykácené bezpečnostní pruhy. Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov ale ČTK sdělil, že pruhy byly vykácené po obou stranách silnice ze Hřenska do Mezní Louky a ani toto opatření rozšíření požáru nezabránilo.
 

Les v národním parku hoří od neděle, na místě je 300 hasičů. Zasaženo je asi 30 hektarů porostu. Evakuovat se museli lidé z obcí Mezná, Mezní Louka a z větší části také ze Hřenska. Původní ohnisko u Hřenska se v neděli rozšířilo přes silnici na další část lesa, v pondělí odpoledne situaci začal komplikovat vítr, který byl ještě intenzivnější dnes v noci. Některé domy v Mezné vyhořely.

"My jsme jako město upozorňovali už před několika lety, že máme obavu z požárního nebezpečí, opakovaně jsme vyvolávali jednání a říkali jsme, že není otázka, jestli to chytí, ale kdy. A teď se to bohužel naplnilo," řekl ČTK Kolář. Park ponechal suché dřevo napadené kůrovcem v lesích, aby se rozpadlo a rozložilo a les se samovolně obnovil. "V době, kdy nám oznamovali, že nechají park uschnout, tak měli vytvářet takzvané pufrační zóny, což je zóna, která se měla vykácet proto, aby kůrovec nemohl přeskočit na okolní porosty," uvedl starosta. Zóny měly vzniknout v místech, kde lesy parku sousedí s lesy jiných majitelů. "Přislíbili, že vznikne pás vykácených smrků, aby nepřeskočil (kůrovec) na okolní lesy, to neudělali," řekl Kolář.

Správa Národního parku České Švýcarsko podle jejího mluvčího Tomáše Salova bezpečnostní pruhy podél silnice ze Hřenska do Mezní Louky vykácela. "Po obou stranách vznikl bezpečnostní pruh o šířce 40 metrů napravo a 40 metrů napravo a oheň to stejně nezastavilo," uvedl mluvčí. Podle něj by navíc bylo nutné odvézt z lesů několik vrstev desítky let staré hrabanky. "Je relativně jedno, jestli tam budou kmeny stromů nebo holina, protože hrabanka je tam pořád a dobře hoří," řekl mluvčí. Řekl, že při požáru v roce 2006 u Jetřichovic hořel zdravý zelený les, hasiči bojují i v tuto chvíli s ohněm na plochách, které kůrovec nenapadl.

Obce chtějí kvůli požáru dříve sekat louky

Krásná Lípa a další obce na Děčínsku žádají o svolení posekat louky ve svém okolí. Samosprávy se obávají, že by se mohlo ohnisko požáru v České Švýcarsku přenést do jejich katastrů. Nejblíže požáru jsou zřejmě obce Doubice a Chřibská, které jsou vzdušnou čarou vzdálené asi 12 až 14 kilometrů. Právě v okolí Doubice již zemědělci vysokou suchou trávu sekat začali, řekl dnes ČTK starosta Krásné Lípy Jan Kolář. Mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Miroslav Bína ČTK řekl, že v podobných případech mohou zemědělci po posekání luk mimo určený termín podat tzv. ohlášení vyšší moci.

"Obce v okolí národního parku naléhavě žádají o svolení provést urychlený pokos luk v okolí obcí Doubice, Chřibské a Krásné Lípy a Kyjova tak, aby téměř suchá biomasa nebyla příčinou ohrožení sídelních útvarů v souvislosti s velmi rychle se přibližujícím požárem v Národním parku České Švýcarsko," uvedl starosta na facebooku. Podle něj se v lukách pohybuje chráněný chřástal polní a zemědělci mohou začít s pokosem až v polovině srpna. "Oni mají dotace za to, že tam nesekají. Musel se požádat Státní (zemědělský) intervenční fond, protože pokosem budou podmínky té dotace porušeny," doplnil Kolář.

SZIF zatím žádné aktuální žádosti o svolení k sekání podle mluvčího fondu Bíny neeviduje. Zemědělci ale mají možnost, jak louky posekat před termínem, aniž by přišli o dotace. Mohou totiž v případě, jako je třeba právě blížící se požár, využít tzv. ohlášení vyšší moci. "Každé takové ohlášení by se posuzovalo individuálně. Co by pomohlo žadateli, pokud by to byl případ, že musel posekat trávu, protože se šíří oheň a ještě tam není, je nějaký doklad, že mu to nařídili požárníci, policie, obec nebo nějaká taková autorita. V tom případě bychom to (sekání) mohli posoudit jako nutné," popsal postup mluvčí SZIF.

U Doubice již zemědělci trávu sekat začali, svolení jim podle Koláře již bylo vydáno. "Létá nám tady popílek a panují tu obavy, aby nepřeskočila nějaká jiskra a nezačalo hořet," dodal Kolář.

Hořet začalo v Národním parku České Švýcarsko v neděli ráno. Na místě je dnes více než 400 hasičů. Zatím nejsou informace o zraněných.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

26.7.2022 18:40
Požáry nejsou ničím nepřirozeným v přírodě v naší oblasti nejsme na ne zvyklí ani připraveni. Požár z nedbalosti v takovém rozsahu jestli se podařil najít viníka to nevím.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2022 08:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
I kdyby ten požár vznikl od nedopalku cigarety, tak na tak velkém
spáleništi to bude pouhá fikce a nikoliv důkaz. Prostě k tomu došlo
a sebelepší prevence by tomu asi nezabránila, když stačí náhodný hlupák a je vymalováno. I na šachtě chlapi vědí, že je může jediná
cigareta všechny zabít a přesto se nějaký hlupák najde, co si ji
někde stranou zapálí. Důležité je nenechat ohni zbytečně mnoho
paliva, aby shořela maximálně hrabanka uhasitelná i deštěm.
Zkuste ale hasit půl metru silné dvacetimetrové suché kmeny
plné smůly buď ještě stojící a nebo napadané přes sebe jako
dříví na táboráku. To je základní problém, protože nebýt to
člověk, tak to mohl jindy klidně zapálit blesk, ale palivo
tam už je nachystáno několik let, jen zapálit!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.7.2022 20:16
Stačilo by používat normální rozum. Bezzásahovost, po které volají určité skupiny lidí, lze asi s úspěchem praktikovat na obrovských územích, kde nejsou stovky kilometrů lidská obydlí, ale požadovat striktní bezzásahovost u nás, kde jsou vesnice co pět kilometrů od sebe, je asi trochu nesmysl.Ale je to jako se vším- dokud se něco nestane, nic se neděje a po bitvě se vždy vyrojí celá halda chytrých generálů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2022 09:13 Reaguje na pavel peregrin
Navíc to bude skrytě hořet týdny a vázat nejen hasiče. Kdysi jsem
upozornil jako rybář-pstruhař na doutnající zemní požár na břehu
Moravice LČR. Ti tam vyslali revírníka a následně lesní dělníky
a hasiče. Tři dny rozkopávali kamení a dohašovali doutnající
kořeny a za týden se začalo kouřit ze země údajně zase. A to bylo
na ploše cca 3 arů a nikoliv těch 1 000 hektarů. Následné sledování
požářiště bude oříškem pro samotnou správu NP a ta už pomalu chápe
příčinu a nasadili harvestory na vytvoření izolačních pásů bez
souší v dostupném terénu, kde měly být odtěženy už dávno. Beru, že
ve skalách tu souš je těžké odtěžit, ale tam jsou ponechány osudu
hektary souší v relativně dostupném terénu. Ono smrky předci asi
nesadili do puklin skal, ale v dostupných svazích a ty měly být
vytěženy a uklizeny od "paliva" pro požár. S tím poučením to je
tak, že předci jsou dnes za hlupáky dnešním vědátorům, když
uklízeli z lesa souše, klestí a leckde i vypásali trávu dobytkem.
Ohni pak toho moc nezbylo a uhasili ho i bez vrtulníků a čerpadel.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 20:50
Správa NP by měla čelit trestnímu oznámení za obecné ohrožení.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2022 21:28 Reaguje na Hunter
Tak podávejte, kdo vám brání?
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 22:08 Reaguje na Slovan
Myslím že majitelé spálených nemovitostí jsou teď na tahu. Na rizika v souvislosti s ponecháním souší upozorňovali lesníci a samosprávy opakovaně.
Odpovědět
Sl

Slovan

27.7.2022 20:01 Reaguje na Hunter
Správa NP může za to, že nějaký idiot zapálí les v NP, požár se kvůli větru a suchu dostane mimo kontrolu a některým občanům kvůli tomu bohužel shoří majetek? No to by byla panečku žaloba...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2022 15:17 Reaguje na Hunter
No tak počkáme a uvidíme, kolik těch TO skutečně podají, ne?
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 20:50
Správa NP by měla čelit trestnímu oznámení za obecné ohrožení.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist