https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-by-mel-dat-lesnikum-nahrady-kvuli-kurovci-uvedli-poslanci1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát by měl dát lesníkům náhrady kvůli kůrovci, uvedli poslanci

19.2.2019 16:30 | PRAHA (ČTK)
Kvůli kalamitě je kůrovcové dřevo prakticky neprodejné, chybí peníze na obnovu lesů
Kvůli kalamitě je kůrovcové dřevo prakticky neprodejné, chybí peníze na obnovu lesů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jindřich Chlapek / Ochrana přírody
Stát by měl letos uvolnit na pomoc vlastníkům lesů kvůli kůrovcové kalamitě podle sněmovního petičního výboru nejméně tři miliardy korun. Členové výboru to doporučili vládě potom, co projednali petici za zdravé lesy. Organizátoři petice z řad lesníků tuto částku požadovali, v letošním rozpočtu je na příspěvky na hospodaření v lesích 1,15 miliardy korun.
 

Majitelé nestátních lesů čelí podle petice finančním ztrátám a musí bojovat o ekonomické přežití. Kvůli kalamitě je kůrovcové dřevo prakticky neprodejné, chybí peníze na obnovu lesů, uvedl Richard Podstatzký Thonsern z Komory soukromých lesů. "Pokud chce společnost udržet zdravý a prosperující venkov, musí stát vlastníky lesů podpořit," dodal.

O možnosti podpor v objemu zhruba tři miliardy korun nedávno mluvil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Mělo by jít o nový dotační program pro nestátní vlastníky lesů.

Petice pochází už z loňského roku, podepsalo ji přes 15.800 lidí. Zpravodaj výboru Stanislav Blaha (ODS) připomněl, že už při projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok žádal o přesun 5,8 miliardy na podporu lesního hospodářství. Dolní komora tuto úpravu odmítla.

Petiční výbor projednal při veřejném slyšení i petici, která odmítá mimo jiné rozšiřování bezzásahových zón v šumavském národním parku. Petici nazvanou Za zákon pro zelené lesy Šumavy podpořilo podpisem přes 10.700 lidí. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) označila současný stav šumavským lesů za zmar a zoufalost, když stromy umíraly kvůli kůrovci. "Ideologie zvítězila nad zdravým rozumem," řekla hejtmanka.

Do Sněmovny přivezla Stráská výřez z více než 500 let starého smrku. Jak poznamenala, na Šumavě začal růst zhruba v době, kdy Johannes Guttenberg vynalezl knihtisk, a zemřel za někdejšího ministra životního prostředí za Stranu zelených Martina Bursíka. Ministerstvo životního prostředí nyní zdůrazňuje, že nové členění šumavského parku k rozšíření plochy ponechané pouze přírodním procesům nepovede.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Va

Vašek

19.2.2019 19:25
"Majitelé nestátních lesů čelí podle petice finančním ztrátám a musí bojovat o ekonomické přežití. Kvůli kalamitě je kůrovcové dřevo prakticky neprodejné, chybí peníze na obnovu lesů"
U nás v polabí je situace následující.
Nemáme zde sice kůrovce, ale v lesích je uschlá odhadem 1/5 borovic. Dřevo se bude těžit. Některé stromy jsou již označené. Probíhá i běžná těžba syrového dřeva.
Sehnat samovýrobu není možné (majitel Lesy ČR) Prý to těží firmy.
Zhruba před deseti lety stoupla cena samovýroby měkkého dřeva ze symbolické částky na cca 400 Kč za kubík. To už se samozřejmě nevyplatí.
Ceny palivového dřeva jsou dnes poměrně vysoké. Zhruba od 1000 Kč za kubík.
Nechápu tedy, proč majitelé lesů brečí a chtějí dotace.
To by mohl chtít každý podnikatel, kterému se zrovna v podnikání nedaří na 100%.
Někde v pohraničí může být situace jiná, ale v okolí Prahy není dřeva rozhodně nadbytek a těžby se tedy evidentně vyplácí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist