https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-podporily-pravidla-pro-snadnejsi-opravitelnost-vyrobku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU podpořily pravidla pro snadnější opravitelnost výrobků

23.5.2023 01:39 | BRUSEL (ČTK)
Výrobky by díky novým pravidlům mělo jít snáze opravit a také recyklovat.
Výrobky by díky novým pravidlům mělo jít snáze opravit a také recyklovat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velká většina spotřebních produktů včetně elektroniky či textilu prodávaných v zemích Evropské unie by se měla snáze a důsledněji opravovat a recyklovat, aby ubylo přebytečného odpadu. Shodli se na tom ministři unijních zemí, kteří s úpravami podpořili návrh pravidel pro ekologičtější nakládání s výrobky, s nímž loni přišla Evropská komise (EK). Návrh počítá se zavedením digitálního produktového pasu, díky němuž lidé zjistí údaje potřebné pro opravy či recyklace zakoupených televizorů, telefonů či vybavení domácnosti. Státy také chtějí větším firmám zakázat likvidaci neprodaného textilu.
 

Konečnou podobu pravidel budou země v příštích měsících dojednávat s Evropským parlamentem, který svou vyjednávací pozici zatím neschválil.

Nové nařízení má aktualizovat dosavadní ekologické požadavky na výrobky, které EU přijala v roce 2009. Podle odhadů komise díky nim spotřebitelé ušetřili na 120 miliard eur (2,85 bilionu Kč) ročně a spotřeba energie na výrobu vybraných produktů klesla o desetinu. Aktuální návrh má vést k dalším úsporám energie přibližně odpovídajícím ročnímu objemu plynu dováženého z Ruska před začátkem invaze na Ukrajinu.

"Pokud chceme, aby se na trhu prodávaly skutečně udržitelné evropské produkty, musíme toto téma řešit od počátku, jímž je samotné provedení výrobků," řekla ke schválenému návrhu švédská ministryně energetiky, obchodu a průmyslu Ebba Buschová, jejíž země v současnosti Radě EU předsedá.

Výrobky by díky novým pravidlům mělo jít snáze opravit a také recyklovat. Země proti návrhu komise zpřísnily pravidla pro likvidaci oděvů a obuvi. Velkým firmám chtějí zakázat ničení neprodaných oděvů, což je dnes rozšířená praxe. Na firmy střední velikosti by se měl zákaz vztahovat po čtyřletém přechodném období, malé a nejmenší společnosti by měly mít ze zákazu výjimku.

Státy chtějí z působnosti pravidel vyjmout automobily s odůvodněním, že jsou pravidla jejich prodeje a recyklace upravována samostatně.

Výrobky, jichž se nová pravidla budou týkat, mají být opatřeny digitálními údaji o opravitelnosti a recyklovatelnosti produktu. Zákazníci by díky tomu měli mít dostatek údajů před nákupem nové věci, úřadům se tím zase usnadní kontroly a vynucování pravidel u výrobců.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.5.2023 06:38
A kdo to bude opravovat, když řemesla jsou už dávno na ústupu - likvidací učňovského školství a posláním lidí, kteří pracují rukama do 2. kategorie ve společnosti ( alespoň v ČR ) !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2023 15:38 Reaguje na smějící se bestie
zrušit polovinu Gymnázií a třetinu vysokých škol by stačilo
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.5.2023 19:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A jak by tohle opatření asi pomohlo??? Vy si myslíte, že tím, že nějaký spratek dělnických bolševické dezolatu tím, že udělá ucnak, tak se z něj stane úspěšný živnostník????
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.5.2023 12:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nikoli, nerušit. Jen by to chtělo konečně začít dohlížet na úroveň výuky. Aspoň přijímačky, maturity atp.

Pak by odpadli ti, co na školu nemají a zbytečné školy by se rušily samy.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.5.2023 19:52 Reaguje na smějící se bestie
To je co, to poslání nekvalifikovaneho lemplsckeho sajrajtu do 2. Kategorie??? To je to, že hornická špína nevydelava dvojnásobek toho, co chirurg s atestaci????
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.5.2023 11:23
Není problém navrhnout zařízení tak, aby bylo snadno opravitelné.
Problém je navrhnout ho tak, aby bylo levné a opravitelné za rozumnou cenu.


K čemu je oprava která vyjde dráž, než výměna?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.5.2023 11:46 Reaguje na Viktor Šedivý
1***
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2023 15:43 Reaguje na Viktor Šedivý
pokud má být něco dostupné, nejdříve musíte disponovat schopnostmi vůbec něco takového " opravu" zrealizovat, jinak vše je jen "akademické" blouznění.
Dnešní mladí chtějí peníze, ne práci a samo se nic neudělá a tak nám tu rostou mladí s penězi, kteří nebudou mít za co je utratit, protože sami umí h.... a to je celé naše teoretické školství.
Odpovědět
Pe

Petr

23.5.2023 22:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A co vy, umíte opravit televizor?
Odpovědět
PP

Petr Pavlata

25.5.2023 10:33 Reaguje na Petr
Já třeba ano. Ale běžně to nedělám, protože to nikdo nezaplatí.
Ono už teď toho jde opravit dost - téměř všechno. Osobně to spíš beru jako sport, záměrně si kupujo rozbité věci které pak se synkem opravujeme. Často se stává, že je větší problém předchozí neodborý pokus o opravu, než vladstní závada.

Profesionálně to ovšm dělám jenomzřítka, ne opravdu hodnostných věcech (autoelektronika, průmyslová elektronika, řízení tepelných čerpadel).
Vlastní problém je obvykle v úrovni desetikorun až stokorun za materiál, nicméně komplet práce je třeba 10 hodin (pochopení detailního fungování, identifikace problému...).
Poslední taková oprava:
Materiál: 36,- kč, práce 11 500,- + DPH. Alternativa byla výměna desky nabízená autorizovaným servisem (který si tím ješt nebyl jistý) za 146 tisíc.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.5.2023 19:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A co jen tak mimochodem umíte vy????
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.5.2023 19:56 Reaguje na Viktor Šedivý
To ovšem jaksi není věc technického provedení toho zařízení, ale drahosti toho opraváře. Nebo spíše lenosti toho vyrobku. Kdyby se na něj naparila 500 procent spotřební daň, tak by se vyplatilo jej opravovat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.5.2023 17:14
Prostým srovnáním ceny produktů a hodinové ceny práce snadno zjistíme, že spousta oprav se nemůže vyplatit, pokud
- buď nezlevním práci (třeba snížením odvodů do státního, redukcí byrokracie)
- nebo nezdražím zboží (např. uhlíkovými cly)

Co myslíte, kterou cestou půjdeme?

Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.5.2023 19:58 Reaguje na Viktor Šedivý
Cesta je taková, že výrobek zatížitelnost spotřební daní, a tou se zadotuji opravari.


To je přeci jasne.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.5.2023 12:08 Reaguje na Daniel Višňovský
Jojo, zdanit a dotovat.
Takže úředník od stolu rozhodne o tom, o kolik lidi okrade spotřební daní a komu část nakradených peněz rozdá.

Hm.

Komouši byli žabaři se svým (nefunkčním) plánovaným hospodářstvím. .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist